Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

3 potentiële risico’s van werken in de ICT

Werken in de ICT kan hartstikke mooi zijn. Je bent in feite een onmisbare schakel omdat ICT nu eenmaal cruciaal geworden is de afgelopen decennia én je wordt er vaak ook nog eens voor beloond met een mooi salaris. Maar net zoals bij de meeste banen, zijn er ook bij het werken in de ICT een aantal beroepsrisico’s waarvan je je bewust moet zijn. We bespreken drie potentiële risico’s van werken in de ICT.

Muisarm

Het meest voor de hand liggende risico van een baan in de ICT is Repetitive Strain Injury (RSI), ook wel een ‘muisarm’ genoemd. Als je veel achter elkaar achter de computer werkt met je hand op de computermuis, dan ligt deze vervelende blessure op de loer. Een muisarm kan voorkomen worden door meer bewustzijn van de noodzakelijkheid om regelmatig even iets anders te doen om het lichaam rust te geven. Maar ook een goede, ergonomische inrichting van de werkplek kan een verschil maken, bijvoorbeeld door voor een lage muis of een polssteun te kiezen, zodat de hand niet achterover gedrukt wordt. Een muisarm is overigens een beroepsziekte waarvoor letselschade claimen mogelijk is. Heb jij door je werk RSI ontwikkeld? Klik op de link voor een jurist die helpt met letselschade in Den Haag.

Oogproblemen

De hele dag naar een computerscherm turen is niet goed voor je ogen. Omdat je ogen lang moeten focussen op dezelfde plek en je ongemerkt minder gaat knipperen met je ogen, krijg je droge en vermoeide ogen. Daarnaast kunnen droge lucht en luchtstromen op de werkplek dit probleem vergroten. Deze problemen kunnen leiden tot slecht zicht en hoofdpijn. Als je je ogen voortdurend te lang blijft belasten, zullen die klachten langer doorwerken en eerder terugkomen. Het zelfs mogelijk om bijziendheid te ontwikkelen door te veel naar beeldschermen te kijken. Probeer tijdens het werken de 20-20-20-regel toe te passen: kijk elke 20 minuten gedurende 20 seconden naar een plek op 20 voet (6 meter) van je vandaan om je ogen rust te geven.

Elektrocutie

Mogelijk werk je niet alleen achter de computer, maar houd je je ook bezig met technische aspecten zoals het repareren en aansluiten van computers en aanverwante apparatuur. Daarbij ligt het risico van blootstelling aan elektriciteit op de loer. Bij contact met stroom vanaf 30 mA of hoger kunnen er nare gevolgen optreden zoals verbranding op de huid, hartritmestoornissen of ademhalingsproblemen. Het is natuurlijk aan jou om je werk zo veilig mogelijk uit te voeren, maar je werkgever heeft daar ook een belangrijke zorgplicht in. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat jij goed op de hoogte bent van de risico’s van je werk. Laat je werkgever en dit na en word je slachtoffer van elektrocutie tijdens het werk met letsel als gevolg, dan kun je voor het claimen van letselschade door het bedrijfsongeval in Den Haag terecht bij de eerdergenoemde letselschadejurist.

Letselschade claimen als gevolg van werkgerelateerde gezondheidsproblemen is natuurlijk geen uitgangspunt op zich, het is een ongelukkige situatie. Beter zorg je ervoor dat je werkt met aandacht voor je eigen gezondheid en veiligheid, zodat je niet langdurig hoeft te leven met lichamelijke problemen als gevolg van je werk. Maak dus een punt van die ergonomische werkplek, wees zuinig op je ogen en volg protocollen wanneer je risicovolle werkzaamheden moet ondernemen. Zijn er geen protocollen, dring er dan op aan dat deze er wel komen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-05-18T14:33:22.000Z dbom
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.