Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Domotica en IoT: wat brengt de toekomst?

Ooit was het nog een droom, maar domotica wordt langzaam maar zeker een onderdeel van het dagelijks leven over de hele wereld. Er wordt zelfs aangenomen dat de wereldwijde markt voor slimme domotica de komende jaren extreem populair wordt. Dit zou niet verwonderlijk moeten zijn als je kijkt naar het gemak en gemak dat smart home-apparaten bieden. Omdat deze IoT apparaten met elkaar zijn verbonden, wordt het eenvoudiger om meerdere bewerkingen te beheren. In principe helpen deze devices voor thuisgebruik dan ook bij het verlagen van zowel kosten als energie en tijd. In dit artikel vind je een paar potentiële scenario’s waarin domotica en IoT gebruikt worden.

Deuren

In de toekomst kunnen deuren ook slimmer worden. Stel je voor dat ze alleen openen als je binnenkomt of sluit. Dit kan mogelijk worden gemaakt via een smart device of gezichtsherkenning door een camera dat geplaatst wordt op je gietvloer bijvoorbeeld. Dit kan naar de volgende stap worden gebracht door de rest van het huis acties te laten ondernemen samen met je invoer. Zo kunnen de lichten bijvoorbeeld aangaan zodra je door de deur naar binnen gaat. De lampen kunnen ook weer uitgeschakeld worden nadat je weggegaan bent. 

Verlichting

Tegenwoordig is slimme verlichting een rage. Ze kunnen worden gepland om aan/uit te gaan en hun helderheid en kleur te veranderen. Het is echter mogelijk dat dit in de toekomst nog een stap verder gaat. Als IoT in het hele huis is ingeschakeld, kunnen de lampen reageren op andere acties die je onderneemt om bijvoorbeeld een deel van je gietvloer te verlichten. Het is in de toekomst naar alle waarschijnlijkheid zelfs mogelijk om je lampen te laten reageren op de film of serie die je kijkt. Zie je iets spannends? De verlichting wordt dan donkerder om het stukje nog spannender te maken bijvoorbeeld.

Tuinen

Zelfs je tuinen kunnen in de toekomst slimmer worden met behulp van IoT. Zo zou je bijvoorbeeld IoT sensoren kunnen plaatsen in je tuin. Als deze sensoren droogte in de bodem detecteren, kunnen ze het irrigatiesysteem activeren. Robotmaaiers kunnen automatisch worden ingezet als het gras een bepaalde hoogte overschrijdt. Daarnaast kun je ook gebruik maken van verlichting met sensoren om ervoor te zorgen dat ze automatisch aangaan als er beweging gedetecteerd wordt in de tuin, wat nu al mogelijk is. Hierdoor wordt je tuin niet alleen mooier, maar eigenlijk dus ook veiliger.

Thermostaat

Je thermostaat in huis kun je tegenwoordig op afstand bedienen via apps. In de toekomst hoef je dat misschien niet eens meer te doen. De thermostaat kan namelijk herkennen dat je je huis nadert. Hij controleert dan de kamer- en buitentemperatuur en stelt de juiste voor je in. Het kan zelfs herkennen wanneer je bepaalde acties onderneemt en dienovereenkomstig aanpassen, bijvoorbeeld wanneer je aan het douchen of sporten bent. Het zal dan de vloerverwarming onder je vloer van woonbeton bijvoorbeeld wat kouder of juist een beetje warmer zetten. Dat hoef jij dan dus niet eens meer zelf te doen via een app. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-07-08T15:39:17.000Z 24 webvertising


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.