Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Gemeente Rotterdam volledig over op 3D

Hoe zorg je ervoor dat data op een innovatieve en laagdrempelige manier gebruikt kan worden door anderen? De gemeente Rotterdam bundelt haar krachten en ontwikkelt een integraal 3D-model dat ook voor inwoners en partners in de stad een uitkomst biedt. Deze vooruitstrevende keuze van Rotterdam wordt van over de hele wereld gevolgd. Joop Polfliet (manager basisinformatie) en Timo Erinkveld (teamleider Topografie & 3D) bij de gemeente Rotterdam vertellen hun verhaal.

Voor de innovatieve metropool Rotterdam is meegaan in ontwikkelingen essentieel. Daarom investeert de gemeente regelmatig in pilots om tot nieuwe inzichten te komen. In een aantal van deze pilots speelde 3D-data een belangrijke rol, wat een zichtbaar positief effect had op de uitkomsten.

Integrale aanpak

“We hebben ontzettend veel projecten in de stad opgestart en een aantal daarvan waren al op 3D-data gericht. Deze 3D-data werd altijd voor een specifiek project ingericht.” Nu kiest Rotterdam voor een andere aanpak. In plaats van de diverse pilots rondom 3D op te zetten, kiest de stad voor een integrale aanpak. Polfliet: “Pas wanneer we 3D-data generiek kunnen inzetten kunnen we écht een verschil maken. “We willen het nu in één keer goed organiseren, zodat het 3D-model actueel is en er een beter inzicht in de hele stad ontstaat. Het sluit aan bij ons meerjarenplan en bij andere projecten om deze nieuwe koers te varen.”

3D-model bruikbaar voor de hele stad

Gemeente Rotterdam stelt het 3D-stadsmodel van Rotterdam vrij ter beschikking aan iedereen die daarmee aan de slag wil gaan. De afdeling Basisinformatie wil hiermee het gebruik en toepassingen van deze unieke dataset stimuleren. De gemeente Rotterdam is ervan overtuigd dat niet alleen zij als gemeente, maar ook andere partijen op deze manier meer inzicht krijgen en betere besluiten kunnen nemen. De gemeente nodigt organisaties die een innovatief idee hebben uit om aan de slag te gaan. 3D kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor virtuele tours, maar ook voor crowdmanagement; alles is mogelijk.

Meer transparantie en inzicht

Ook is het op deze manier mogelijk om plannen transparanter te communiceren met inwoners of andere partners. Polfliet: “We kunnen daardoor in de toekomst op een andere manier samenwerken. Polfliet: “3D spreekt tot de verbeelding, want het is een directe afspiegeling van de werkelijk.” Erinkveld vult aan: “Neem bijvoorbeeld waterveiligheid: Waar raken de straten vol als het 40 mm regent, wat voor effect heeft dat op panden, op wegen en op de riolering? Dit kunnen we in 3D op zo’n manier laten zien dat het voor iedereen begrijpelijk is. Ook kunnen er allerlei sensordata samen met andere data geanalyseerd worden.”

Aan de slag met 5 thema’s

De afdeling basisinformatie werkt hard aan de opbouw van het model. Aan het einde van dit jaar willen ze de volgende vijf thema’s volledig in beheer hebben: gebouwen, bomen, openbare verlichting, kabels & leidingen en terreinen. Polfliet: “Na dit jaar breiden we elke 4 maanden steeds met een nieuw thema uit. Uiteindelijk willen we alleen nog maar 3D-registratie van data. 2D-kaarten zullen blijven bestaan, maar die halen we uit de 3D-gegevens.

Interne proces

Erinkveld: “Intern brengen we het gesprek op gang. We merken dat andere afdelingen, zowel uitvoerend als op managementniveau, enthousiast reageren en dat zij ook al toepassingen zien voor het 3D-model. We moeten ervoor zorgen dat de software en de mensen er goed op aansluiten. Sommigen hebben bijvoorbeeld een opleiding in 3D-kennis nodig.”

Samenwerkingen

Om echt een succes van 3D te maken schakelt Rotterdam ook met organisaties zoals VNG. “Op deze manier willen we het laagdrempelig maken voor andere gemeente om hier ook mee aan de slag te gaan. Ook werken we internationaal samen met steden als Helsinki, Wenen, Hamburg en Singapore. Hier denken we samen na over hoe we 3D optimaal kunnen inzetten voor de stad.

Tips voor andere gemeenten

Erinkveld: “We merken dat veel gemeenten wel al bezig zijn met 3D, maar ook nog niet generiek. Het beste advies wat wij kunnen geven is: ga ermee aan de slag. Zoek een project wat aansluit – een die politiek op de agenda staat – en laat vanuit daar zien welke meerwaarde 3D oplevert. Probeer ook samenwerkingen aan te gaan, of tips te vragen aan andere gemeenten. Wij nodigen gemeenten uit om zich te laten inspireren of om met ons het gesprek aan te gaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-08-10T14:29:37.000Z Esri Nederland
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.