Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Hybrid-IT: geen compromis maar een way of life

Veel organisaties profiteren van de cloud als dé basis voor innovatieve nieuwe diensten. Die innovatieve doorbraken werden nog eens versneld doordat developers alles uit de cloud haalden om uitdagende workloads - die vragen om schaalbare computing, opslag en connectiviteit - te ondersteunen.

Er is waarschijnlijk dan ook weinig behoefte aan blogs die de voordelen van de cloud nog eens benadrukken. De voordelen zijn niet alleen duidelijk, de meeste bedrijven werken nu ook zelf in de cloud. Als we echter verder inzoomen, zien we dat gebruikers vaak denken verder te zijn dan ze in werkelijkheid zijn. Sommigen worstelen bijvoorbeeld nog steeds met de vraag wat ze precies naar de cloud moeten verplaatsen.

De cloud bevordert innovatie en is overduidelijk het optimale platform voor bepaalde workloads, met name voor early adoption op het gebied van DevTest, samenwerking of analytics. In het verleden was het gebrek aan gelijkwaardigheid de grootste remmende factor in de keuze tussen een cloud first- of een hybride benadering. De cloud was minder sterk in maatwerk of optimalisatie van prestaties. Een ander probleem was het verplaatsen van data van en naar de cloud.

Kunstmatige barrières verwijderen

Cloud ONTAP kan een oplossing bieden, door de kunstmatige barrière tussen on-premise en cloud te verwijderen en de verwerking en het gebruik van data te stroomlijnen, ongeacht de locatie. Dit gebeurt op twee manieren. Ten eerste door het uitbreiden van de dataverwerkingscapaciteiten die beheerders en developers momenteel on-premise gebruiken, naar een cloudomgeving zoals AWS, Azure of Google Cloud.

Simpel gezegd betekent dit dat lokale NAS- en SAN-opslag kan worden ingericht voor elke applicatieomgeving, terwijl de gebruikelijke SMB-, NFS- en iSCSI-workloads worden ondersteund. Belangrijk: dit geldt ook voor tools voor migratie van verouderde data. Denk aan migratie van oudere versies van NFS naar de object-based formats die door de meeste cloudplatforms worden gebruikt voor moderne workloads, zoals machine learning en artificial intelligence.

De tweede manier is het gebruik van een cloud-native-versie die de meeste databeheerfuncties ondersteunt die beheerders on-premise verwachten en die ook nuttig zijn voor cloudworkloads. Laten we ter illustratie eens kijken naar snapshots en deduplicatie als voorbeelden van functies die een grote impact hebben op cloudprojecten.

Gelijkwaardige service

Stel je een scenario voor waarin je veel data naar een cloudomgeving moet verplaatsen en je vervolgens kopieën wilt maken voor parallelle developmentprojecten of gewoon als back-ups. Door dezelfde tool in de hybride omgeving te plaatsen, kun je de grootte van de data voor overdracht verkleinen (dedupliceren) en direct kopieën maken (snapshots) voor zowel bestands- als objectdatatypes. Het proces is gestroomlijnd, eenvoudig te initiëren en vermindert de procestijd en -kosten enorm. Deze gelijkwaardigheid in service zorgt voor eenvoudiger werking en meer flexibiliteit terwijl de technische vaardigheidsbarrières voor hybride worden overwonnen.

Dit scenario is niet alleen hypothetisch; een goed voorbeeld van dit vooruitstrevende denken in de praktijk is Reach plc (voorheen Trinity Mirror), een van de grootste uitgevers in het Verenigd Koninkrijk die ONTAP Cloud heeft opgenomen in zijn snelgroeiende cloud-footprint. Met de inzet van ONTAP voor thin provisioning, deduplicatie en compressie heeft het bedrijf de opslagbehoeften in AWS met vijftig procent verlaagd.

Beginnen met de cloud om het datacenter te bedienen

Steeds meer leveranciers bieden oplossingen die ontworpen zijn voor én in de cloud, met het datacenter als endpoint om multi-cloudplatforms mogelijk te maken. Deze baanbrekende aanpak van de laatste paar jaar wordt gekenmerkt door het succes van grote developmentprojecten om software opnieuw te ontwerpen als cloud first, maar niet cloud exclusive. Hierdoor zijn veel features en functionaliteiten beschikbaar in zowel de cloud als on-premise.

Met de erkenning dat hybrid IT geen compromis is en voor veel organisaties een way of life zal zijn, is het voor bedrijven slim om goed na te denken over de voordelen van het hebben van uniforme capaciteiten die beide workloads kunnen omvatten - zowel on-premise als in de cloud.

Peter Wüst is Sr. Director Cloud Data Services & Cloud bij NetApp

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-08T15:48:54.000Z NetApp
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.