Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Vijf inzichten uit Mailsociety’s lancering en update in de App Store

Dit artikel delen:

Na de lancering van Mailsociety in de App Store in december, is er sinds vandaag een nieuwe update beschikbaar. In dit artikel delen we vijf inzichten die de Nederlandse startup meeneemt richting de toekomst, gebaseerd op de ervaringen van de oprichters Niels van Meurs en Dave Hoeks.

Het vinden van product-market fit is een van de belangrijkste en mooiste uitdagingen waar een startup in de startblokken mee te maken krijgt. Het proces, dat al start op dag een met marktonderzoek, is per startup verschillend maar deelt veel overeenkomsten. Wat wel veel verschilt is in hoeverre de definitieve werking van het product al kan getest kan worden in een gesimuleerde omgeving voordat de daadwerkelijke ontwikkeling begint. Waar het bij sommige producten mogelijk is om deze omgeving zo goed als volledig na te bootsen, komen andere producten pas echt tot hun recht in de praktijk met een werkende versie. Zo ook het geval bij Mailsociety met onze e-mail app, die gebruikers eindelijk overzicht en rust geeft in hun dagelijks leven. Met 376 miljard e-mails wereldwijd per dag, kan de toegevoegde waarde pas echt bewezen worden zodra gebruikers onze app kunnen ervaren met hun eigen vertrouwde e-mailaccount. 

Doordat we ons dit vanaf het begin af aan al realiseerden, hadden we twee specifieke doelstellingen voor onze ‘publieke soft launch’ in december. Allereerst het neerzetten van een solide basis aan de achterkant die toekomstbestendig is met de potentie om op te kunnen schalen (wat al behaald werd voor de lancering na langdurige veiligheidschecks en goedkeuring van zowel Google als PWC) en daarnaast een hoge mate van flexibiliteit om zo snel mogelijk te kunnen anticiperen op de eerste ervaringen van gebruikers uit de praktijk. Vanaf december zijn deze twee ingrediënten samen het recept geweest om hard te werken aan een nieuwe update die alle feedback verder omarmt. De nieuwe update staat vanaf vandaag in de App Store. Aangezien het verzamelen en omzetten van feedback een doorlopend proces is als startup zijnde, zijn dit vijf inzichten die we meenemen naar de toekomst. 

Bouw de app vanuit een flexibel perspectief

Door de goede samenwerking en specialistische kennis van Moqod hebben we onze app zowel toekomstbestendig als flexibel kunnen opbouwen vanuit een technisch oogpunt. Dit hebben wij bijvoorbeeld gedaan door veel interne API’s te maken en daarnaast gebruik te maken van API koppelingen met toepassingen van bestaande software partijen. Hierbij is het wel belangrijk om alternatieven in kaart te brengen en niet volledig afhankelijk te zijn van een partij.

Verzamel feedback van echte gebruikers

Feedback van echte gebruikers is essentieel om product-market fit te vinden. Door de MVP in een echte omgeving te lanceren en snel feedback te verzamelen, kan het product snel aangepast worden om beter aan te laten sluiten bij de behoeften van de doelgroep. Dit betekent dat er een goede user feedback loop moet zijn, bijvoorbeeld door in-app feedback formulieren toe te voegen i.c.m. een centraal verzamelpunt van alle data. Het boek The Mom Test van Rob Fitzpatrick is een aanrader bij het verzamelen van feedback om de juiste vragen te stellen en, nog belangrijker, goede antwoorden te krijgen.

Wees bereid om aanpassingen te maken 

Het is belangrijk om open te staan voor aanpassingen en veranderingen aan het product op basis van gebruikersfeedback. Het kan moeilijk zijn om bepaalde functies of ontwerpkeuzes die intern gemaakt zijn op te geven, maar blijf altijd in gedachten houden dat dit onderdeel is van het proces. Blijf echter wel vasthouden aan de kernwaarden en de missie achter het product, zodat een duidelijke focus altijd behouden wordt. Waar wij bijvoorbeeld achter kwamen is dat gebruikers vooral e-mails organiseerden op basis van afzenders (in het geval van persoonlijke e-mail zijn dit voornamelijk merken). Hierdoor zijn wij meteen teruggegaan naar de tekentafel en hebben de oude bundels omgevormd in een visueel overzicht van alle merken waarmee gebruikers per e-mail communiceren. Deze richting ambieerden we al langere tijd maar de bevestigende feedback heeft ervoor gezorgd dat we deze stap nu al konden zetten.

Streef naar een balans tussen snelheid en kwaliteit:

Het is belangrijk om snel te kunnen schakelen en het product te kunnen verbeteren zonder de kwaliteit uit het oog te verliezen. Het is verleidelijk om voortdurend nieuwe functies toe te voegen, maar dit kan ten koste gaan van de stabiliteit en betrouwbaarheid van de app. Zorg er daarom voor om altijd te streven naar een balans tussen snelheid en kwaliteit.

Hou de ‘aanpassing’ die gebruikers moeten doen behapbaar

E-mail is dusdanig ingebakerd in onze gewoontes, dat er niet van gebruikers verlangd kan worden om het roer in één keer honderdtachtig graden om te gooien. Bij de lancering in december hebben we om deze reden al veel features weggelaten of simpeler gemaakt. Toch kwamen we erachter dat bepaalde features alsnog te veel aanpassingen vergden. Dit lag soms zelfs verborgen in de kleine details zoals woordgebruik. Features die we nu behapbaarder of opgedeeld hebben, houden we natuurlijk achter de hand om wellicht in de toekomst weer als troef in te kunnen zetten. En dit zal wederom gepaard gaan met een gezonde dosis feedback. 

Benieuwd naar onze update? Download dan de gratis Mailsociety App in de App Store!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-03-10T09:13:39.000Z Moqod


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.