Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Supermicro maakt simulaties mogelijk in het datacenter van CERN

Het CERN is het grootste onderzoekscentrum voor deeltjesfysica ter wereld waar wetenschappers de structuur en de functies van het universum bestuderen. Natuurkundigen en ingenieurs van het CERN gebruiken de meest complexe wetenschappelijke instrumenten ter wereld, waaronder de Large Hadron Collider (LHC), om subatomaire deeltjes te bestuderen. Door de kleinste bouwstenen van ons universum onder de loep te nemen, verleggen ze de grenzen van de menselijke kennis. Veel van de reeds door het CERN gedane ontdekkingen hebben hun stempel gedrukt op een groot aantal sectoren van het dagelijks leven, gaande van geneeskunde tot informatica. Het CERN is één van de meest veeleisende computeromgevingen in de onderzoekswereld. Het World Wide Web werd oorspronkelijk bedacht en ontwikkeld bij het CERN om geautomatiseerde informatie-uitwisseling tussen wetenschappers in universiteiten en instituten over de hele wereld mogelijk te maken. Supermicro is al jarenlang leverancier van het CERN en levert versnelde enterprise computing technologie die geavanceerd onderzoek in deeltjesfysica ondersteunt. Naarmate het onderzoek naar de oorsprong van het universum zich uitbreidt, worden nieuwe computersystemen voortdurend geëvalueerd en bijgewerkt.

De samenwerking tussen het CERN en Supermicro helpt nieuwe technologieën te introduceren in het high-performance computercluster dat gegevens van de Large Hadron Collider verwerkt. De wetenschappers van het CERN zijn samen met andere wereldwijde technologiefabrikanten continu op zoek naar bedrijfsinnovaties voor het CERN.

Computerkracht toevoegen en tegelijk een oog houden op het energieverbruik

Het CERN blijft een vooraanstaande rol spelen in het onderzoek naar de samenstelling van het universum door het gebruik van deeltjesversnellers. Om de resultaten van de experimenten te kunnen begrijpen is echter een grote hoeveelheid computerkracht nodig. De systemen moeten daarom worden bijgewerkt met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van server-, opslag- en netwerktechnologieën, maar daarbij mag het totale energieverbruik van de hele computeromgeving niet uit het oog worden verloren.

Het technische team van de infrastructuur van het CERN heeft maandenlang intensief gewerkt aan de toegang tot de markt voor de nieuwste technologische ontwikkelingen. Het is een kwalificatieproces dat, hoewel zeer tijdrovend, volstrekt noodzakelijk is om het CERN een toonaangevende rol te laten spelen en dat, nog belangrijker, samenwerking met geschikte partners mogelijk maakt om oplossingen te evalueren op het gebied van prestaties, kosten, operationele kosten, vermogen, dichtheid, enz.

Na een langdurig proces koos het CERN voor de Supermicro AMD BigTwin A+ 2124BT-HNTR server. Het CERN heeft meer dan 900 Supermicro BigTwin systemen aangeschaft, elk met vier nodes, voor een totaal van ongeveer 3.600 server nodes.

De wetenschappers van het CERN voeren vele soorten simulaties en workloads uit. De meeste daarvan worden gebruikt voor batch opdrachten in verband met de reconstructie van fysische processen, gegevensanalyse en simulatie. Daarnaast wordt een deel ervan gebruikt als front-ends voor schijfopslag, waarbij de natuurkundige gegevens van de onderzoeken worden verzameld.

Supermicro BigTwin-servers zijn slimme maar betaalbare investeringen voor ondernemingen en instellingen die geavanceerde computerinfrastructuren moeten bouwen, uitbreiden of toekomstgericht maken. De krachtige systemen met hoge dichtheid zijn voorzien van een optimale luchtstroom voor energie-efficiënte koeling, eenvoudig onderhoud en hoge beschikbaarheid met hot-swappable nodes en robuuste voedingsmodules.

Hoge dichtheid resulteert in lager energieverbruik

Het CERN heeft een verbetering doorgebracht in de prestaties van veel simulatietoepassingen. Bovendien is door de hoge dichtheid van de Supermicro BigTwin systemen met AMD EPYC processoren het energieverbruik lager dan verwacht door de gedeelde koeling en voedingssystemen. Met de AMD EPYC 7XXX CPU draaien toepassingen sneller dan vorige generaties CPU's. Hierdoor kunnen wetenschappers meer onderzoek doen en meer inzicht krijgen in de wereld waarin we leven.

"We werken al vele jaren samen met Supermicro en hun kennis op het gebied van het design en de ontwikkeling van de Supermicro BigTwin-architectuur neemt voortdurend toe. In de computerfaciliteiten van het CERN zijn duizenden nodes van het nieuwste, op AMD EPYC gebaseerde Supermicro BigTwin-platform ingezet. Dit illustreert de hoge kwaliteit van deze systemen", aldus Eric Bonfillou, CERN IT Facility Planning and Procurement. 

Aanvullende informatie over Supermicro BigTwin kunt u vinden via: https://www.supermicro.com/en/products/bigtwin

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-10-13T11:59:36.000Z Supermicro


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.