Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

OpenStack lanceert ‘Train’ release

De OpenStack community introduceert vandaag OpenStack Train. Dit is de 20e versie van de meest gebruikte open source software voor cloud-infrastructuren, die wordt gebruikt door meer dan 75 publieke cloud-datacenters en duizenden private clouds met een schaal van ruim 10 miljoen compute cores. OpenStack is het enige platform dat specifiek geschikt voor omgevingen met uiteenlopende architecturen: bare metal, virtuele machines (VM’s), graphics processing units (GPU’s) en containers.

“OpenStack is de populairste open source-infrastructuur voor containers, VM’s en bare metal in private clouds”, zegt Mark Collier, COO van OpenStack Foundation. “Vooruitkijkend naar 2022 zien marktanalisten zoals 451 Research een markt van 7,7 miljard dollar ontstaan voor producten en diensten op basis van OpenStack en een markt van 4,3 miljard dollar voor applicatiecontainers. De gezamenlijk open source cloud-markt stevent af op een omzet van acht cijfers en het is duidelijk dat de ontwikkeling van de markt voor Open Stack en applicatiecontainers hand in hand gaat.”

Voor deze Train-release werden 25.500 codewijzigingen gedaan door 1.125 programmeurs van 150 bedrijven. OpenStack wordt ondersteund door een grote, wereldwijde open source-gemeenschap. Gemeten naar actieve bijdragen behoort het tot de drie grootste open source-projecten ter wereld, samen met Linux-kernel en Chromium. 

Train biedt tientallen verbeteringen. De drie belangrijkste zijn:

 1. Verbeterde beveiliging en gegevensbescherming
 2. Ondersteuning voor artificial intelligence (AI) en machine learning (ML)
 3. Verbeterde mogelijkheden voor beheer en bewaking van IT-bronnen

Verbeterde security en gegevensbescherming

 • Ondersteuning voor de ontwikkeling van softwarematige RAID: de bare metal-dienst Ironic beschermt services tegen schijfstoringen.
 • Hardwarematige encryptie: Nova biedt een nieuw framework dat ondersteuning biedt voor hardwaregebaseerde encryptie van het gastgeheugen. Dit beschermt gebruikers tegen cybercriminelen en kwaadwillende beheerders die hun workflows bespioneren. Hiervoor is de libvirt compute driver nodig. De hardwarematige encryptie is met name van nut voor multi-tenantomgevingen en omgevingen met publiekelijk toegankelijke hardware.
 • Gegevensbescherming en orchestration: Karbor voegt kennisgevingen voor gebeurtenissen toe voor planningen, checkpoints, herstelprocedures en geplande en triggerbewerkingen. Deze functie stelt gebruikers in staat om een back-up te maken van image boot servers met de recent aan de root disk toegevoegde data. China Mobile droeg zorg voor de upstream ontwikkeling.

Uitgebreidere accelerator-ondersteuning ten behoeve van AI en machine learning

 • Levenscyclusbeheer voor Accelerator: Binnen het Cyborg-project creëert de interactie tussen Cyborg en Nova een blauwdruk voor het uitvoeren en beheren van VM’s met accelerators.

Verbeterde mogelijkheden voor het beheer en de bewaking van IT-bronnen

 • Met de Train-release is Placement definitief uitgegroeid tot een standalone dienst die onafhankelijk van Nova functioneert. In Train bedraagt de responstijd voor deze service 0,7 seconde. Voor de introductie van de Stein-release was dat nog 16,9 seconde.
 • Nova biedt verbeteringen van de planner die bijdragen aan intelligentere filtering van de resultaten van Placement.
 • Watcher ontvangt data van Placement, waarmee het datamodel van Watcher voor berekeningen wordt verbeterd.

Andere belangrijke functies en verbeteringen in de nieuwe release

 • Verbeterde high availability: Diverse Cinder-drivers voegen ondersteuning toe voor nieuwe functies zoals multi-attach en consistentiegroepen.
 • Nova: Nova biedt ondersteuning voor de live migratie van servers met een NUMA-topologie, gepinde CPU’s en/of grote pagina’s. Hiervoor is de libvirt compute driver nodig. Nova biedt daarnaast ondersteuning voor de live migratie van servers met SR-IOV-poorten. Dit vereist eveneens het gebruik van de libvirt compute driver. Deze verbetering, die voortvloeit uit het StarlingX-project, maakt het mogelijk om zowel gepinde als ongepinde workloads op dezelfde hypervisor te laten draaien.
 • Documentatie: Een belangrijke overkoepelende doelstelling van de gemeenschap voor de Train-cyclus was het verbeteren van de documentatie. Dit moest de open source-gemeenschap toegankelijker maken. Gebruikers van OpenStack kunnen nu beschikken over documentatie in PDF-formaat voor elk product.

Train wordt al in productieomgevingen ingezet

VEXXHOST, een Canadese aanbieder van cloud-diensten, maakt gebruik van OpenStack voor de ondersteuning van zijn publieke cloud en gehoste private cloud-omgevingen. Het bedrijf hanteert een snelle implementatiecyclus die voorziet in tests van de laatste stabiele branch van elke softwarerelease. Dankzij dit proces heeft VEXXHOST de Train-release reeds in productie kunnen nemen in zijn private cloud-omgevingen. Zijn publieke cloud-datacenters zijn als volgende aan de beurt.

Over OpenStack®

OpenStack is de enige open source integratie-engine die voorziet in API’s voor de orchestration van bare metal, virtuele machines en containers binnen één netwerk. De OpenStack-code biedt ondersteuning voor een wereldwijd netwerk van publieke en private clouds en wordt ondersteund door het grootste ecosysteem van ICT-leveranciers binnen de branche. Dit draagt bij aan kostenbesparingen, grip en portabiliteit. Wereldwijd leveren 100.000 mensen in 187 landen gezamenlijk een bijdrage aan het OpenStack-project.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-10-17T10:27:00.000Z OpenStack Community


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.