Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

IT trends in de textiel industrie

Net als bij elke andere sector is er de afgelopen jaren veel veranderd binnen de textielsector op IT-gebied. Mensen bezoeken vaker de online winkels dan fysieke winkels en alles moet sneller, gemakkelijker en beter. Door de enorme technologische groei die we de laatste jaren meemaken zijn de verwachtingen van klanten torenhoog. Maar op welke manier zet jij IT in om te kunnen voldoen aan deze verwachtingen en succesvol mee te kunnen spelen binnen de markt.

Slimme labels 

Merken worden tegenwoordig steeds innovatiever met het bedenken van reclames, promoties en acties met uiteindelijk doel het vergroten van het marktaandeel. Hoe origineler het idee, hoe meer mensen het erover zullen hebben. Zo zijn er wat grote merken die steeds meer het besef krijgen dat labels op kleren niet alleen nuttig zijn voor het delen van informatie over een kledingstuk maar ook kunnen worden ingezet met andere doeleinden. Zo laten merken tegenwoordig steeds vaker hangtags bedrukken met hierop te scannen QR-codes die de klant vervolgens door sturen naar het desbetreffende artikel in de webshop. Of misschien biedt het merk een duurzame lijn aan en wil het aan de hand van een code op het label de klant de duurzame productie route tonen. Op deze manier wordt de online en offline omgeving gecombineerd, wat een trend is die we veelvuldig terugkeert in de afgelopen jaren. 

Personalisatie 

Personaliseren heeft een nieuwe betekenis gekregen binnen de kleding sector. Voorheen dachten merken dat wanneer ze bijvoorbeeld vloeipapier lieten bedrukken ze hiermee een persoonlijke ervaring creëerden. Merken wilden het gevoel wat een klant heeft als deze in de winkel staat overbrengen naar huis. 

Maar personaliseren begint een steeds andere betekenis te krijgen. Tegenwoordig heeft bijna elk merk of winkel een app waar klanten een eigen persoonlijke omgeving hebben. Hier worden suggesties aan de klanten getoond aan de hand van eerdere bestellingen, krijgt de klant persoonlijke kortingscodes, kunnen er punten worden gespaard etc. . 

Smart data & AI 

Smart data en kunstmatige intelligentie maken ook een nieuw soort mode mogelijk, waarbij sensoren en elektronica in kleding worden geïntegreerd. Hierdoor kunnen gadgets worden aangesloten op de kleding, of kan de kleding zelf menselijke factoren meten, zoals hartslag, bloeddruk of slaappatronen. Dat kan voor sommige consumenten voor gezondheidsvoordelen zorgen. 

Alhoewel deze ontwikkeling nog groeiende is, is het er een om in de gaten te houden. Zeker nu sensoren heel klein zijn – soms zelfs nagenoeg onzichtbaar –, kun je ze gemakkelijk in een kledingstuk verwerken. Een RFID-tracker in de zoom genaaid, bijvoorbeeld, of een sensor die verbonden is met de telefoon van de gebruiker in een stukje stof. Een hartslagmonitor in een rits of een stappenteller in de voering. In de toekomst zal het dus gaan om gemak, stijl en comfort zoals dat nu ook zo is binnen de kledingindustrie, alleen komt er dan een groot gedeelte veiligheid bij kijken. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-12T15:47:18.000Z dbom


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.