Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Wat kunnen we al zeggen over de nieuwe iPhone 14?

Zoals elk jaar, komt Apple ook dit jaar weer na de zomer met een nieuwe reeks smartphones. Inmiddels zijn we al toe aan de iPhone 14-serie. Deze kan vanaf vrijdag 9 september via pre-order gekocht worden

Op vrijdag 16 september is de daadwerkelijke release date van de nieuwe serie. Hoog tijd om op een rijtje te zetten wat we uit het geruchtencircuit al denken te weten over de iPhone 14.

Geen Mini

De afgelopen jaren bracht Apple trouw vier versie uit van de nieuwe iPhone: de standaardversie, een Mini-variant, de Pro en het absolute vlaggenschip de Pro Max. Ditmaal zijn het er ook vier, maar komt er geen Mini-variant van de iPhone 14. Dit lijkt ingegeven te zijn door het feit dat de Mini slecht verkocht bij de vorige edities. In plaats daarvan komt er wel een grotere versie van het standaardtoestel. Daarmee wordt de standaard iPhone 14 het meest betaalbare toestel in de nieuwe serie smartphones van Apple.

Design

Een iPhone is altijd herkenbaar als een iPhone, maar Apple voert wel een aantal wijzigingen door in het design voor de iPhone 14-serie. De hoeken van de toestellen worden een stuk ronder dan bij de voorganger. Zo lopen ze meer parallel aan de camera, wat een meer organische look creëert. De randen rondom het scherm worden daarnaast ook wat dunner dan bij de vorige iPhone-modellen. Ook zien de luidspreker- en microfoonroosters er anders uit: geen afzonderlijke gaten onderaan het toestel, maar langwerpige uitsnijdingen van gaas. De camera van de toestellen wordt een stuk groter en steekt verder uit dan voorheen. De Pro (Max) krijgt een cameragaatje en Face-ID-gaatje in plaats van een notch.

Betere camera’s

Zoals het hoort voert Apple voor alle nieuwe toestellen verbeteringen door wat betreft de camera’s. De selfiecamera krijgt voor het eerst autofocus en een groter diafragma voor een beter scherptediepte-effect, waardoor je bij een videogesprek een vervaagde achtergrond krijgt. Het grotere diafragma zorgt voor betere foto’s en video’s bij weinig licht. De Pro-modellen krijgen een 48-megapixel camera waarmee je ook video’s in 8K kunt maken.

Verbeterde hardware

Ook op het gebied van werkgeheugen gaat de iPhone 14 erop vooruit. Het standaardtoestel krijgt simpelweg meer werkgeheugen en de Pro-modellen krijgen een ander, sneller type werkgeheugen. Ook wordt de batterijduur van de smartphones verlengd ten opzichte van de vorige serie. Dat komt niet door een veel grotere accu, maar juist door andere verbeteringen: een nieuwe 5G-chip die energiezuiniger en kleiner is, en voor de Pro en de Pro Max een zuinigere A16-chip.

Always-on display

De iPhone 14 Pro en Pro Max krijgen een zogenaamd always-on scherm, zoals bij veel smartphones van andere producenten al het geval is. Hierop kan de tijd, datum en meldingen afgelezen worden. Ook kunnen er widgets zichtbaar zijn op het scherm. Deze vervagen en komen opnieuw tevoorschijn om te scherm dat het scherm niet inbrandt. Meldingen die binnenkomen zijn tien seconden te lezen.

Interessante verbeteringen dus voor de liefhebber van iPhones en Apple in het algemeen en genoeg reden om er als de kippen bij te zijn wanneer de nieuwe serie op de markt komt. Naar verwachting gaat de standaard iPhone 14 ruim 900 euro kosten en de Pro Max ruim 1350 euro. Maar dan heb je wel een toptoestel waar je er weer enkele jaren mee tegenaan kunt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-09-08T11:30:30.000Z dbom


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.