Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

3x voordelen van lasersnijden

Kunststoffen zoals plexiglas en acrylaat zijn populair voor gebruik in verschillende toepassingen, van reclameborden, bewegwijzering, displays en kunst. Bij het verwerken van deze materialen zijn er verschillende methoden, waaronder CNC-frezen en lasersnijden. In dit artikel gaan we vergelijken: de voordelen van het lasersnijden van kunststoffen ten opzichte van CNC-frezen.

Traditionele kunststofverwerkers gebruiken vaak CNC-freesmachines voor het bewerken van kunststoffen zoals acrylaat en plexiglas. Bij CNC-frezen wordt een roterend gereedschap (de freeskop) gebruikt om materiaal te verwijderen uit een blok van het materiaal. Dit proces kan tijdrovend zijn en vereist vaak verschillende stappen om het gewenste resultaat te bereiken.

Lasersnijden, daarentegen, maakt gebruik van een geconcentreerde laserstraal om het materiaal te snijden. Er is op internet veel informatie beschikbaar over hoe dit werkt, maar dit proces is snel en efficiënt en biedt verschillende voordelen ten opzichte van CNC-frezen dat een mechanische bewerking op het materiaal is.

Snellere productietijd

Een van de belangrijkste voordelen van lasersnijden van kunststoffen is dat het veel sneller gaat dan CNC-frezen. Het snijproces is sneller en er is geen tijd nodig om materiaal te verwijderen uit een blok van het materiaal. In plaats daarvan snijdt de laserstraal het materiaal precies op de gewenste plaatsen en creëert zo het gewenste eindproduct.

Dit betekent dat de productietijd dus korter is bij lasersnijden. Er zijn geen verdere stappen nodig en er is geen tijd nodig om de machine in te stellen voor verschillende bewerkingen. Dit resulteert in een hogere efficiëntie en lagere productiekosten.

Nauwkeurigheid en precisie

Een ander groot voordeel van lasersnijden kunststof is de nauwkeurigheid en precisie van het proces. De laserstraal snijdt het materiaal met een hoge mate van nauwkeurigheid, waardoor complexe vormen en patronen kunnen worden gesneden.

Met CNC-frezen kunnen ook complexe vormen worden gemaakt, maar dit vereist vaak meerdere bewerkingen en een hoge mate van precisie in de positionering van het gereedschap. Bovendien kan het frezen leiden tot onnauwkeurigheden, omdat het gereedschap slijt en minder scherp wordt.

Bij lasersnijden is de precisie altijd constant en wordt het materiaal met een hoge mate van nauwkeurigheid gesneden, ongeacht de grootte of complexiteit van het ontwerp.

Geen materiaalverlies

Bij CNC-frezen is er altijd sprake van materiaalverlies. Het proces van het verwijderen van materiaal uit een blok van het materiaal leidt tot veel afval. Dit afval kan oplopen tot een aanzienlijke hoeveelheid, afhankelijk van de grootte en complexiteit van het ontwerp.

Ga je bijvoorbeeld plexiglas lasersnijden dan is er daarentegen geen materiaalverlies. De laserstraal snijdt het materiaal weg door verdamping en die wordt vaak middels een filtersysteem afgezogen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-02-27T12:32:16.000Z dbom


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.