Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Innovatieve scanner kijkt door muren met AI

Door muren heen kijken, dat gebeurt toch alleen in een sciencefictionfilm? Nu niet meer. Met elektromagnetische straling visualiseert WaveScan niet alleen wat er in een muur zit. Slim gebruik van AI en machine learning classificeert materialen en hun status. De handzame scanner maakt gebouwinspecties veel eenvoudiger en preciezer. Je ziet meteen of een gebouw veilig is, en waar en wanneer (preventief) onderhoud nodig is. Dat scheelt veel gedoe, gevaar en kosten.

WaveScan kom uit Singapore, een stad met een spectaculaire skyline van hoogbouw. Deze gebouwen slijten en losse gevelonderdelen zijn gevaarlijk voor voorbijgangers. Daarom stelde de regering periodieke gebouwinspecties verplicht. De visuele inspectie van hoge gebouwen met gondels en liften is echter complex, tijdrovend en kostbaar. De engineers van WaveScan ontwikkelden een compacte scanner om dit proces snel en precies, met minimale foutkans uit te voeren. Dit kan eenvoudig met de hand, op een drone of robotarm.

Machine- en deep learning

De handscanner gebruikt microwave en millimeterwaves om op verschillende dieptes in muren te kijken. De scanner genereert data voor bijna real-time hoge resolutie visualisaties, inclusief exacte locatiebepaling. In de cloud volgt de AI-analyse voor de classificatie van de verschillende materialen. Bijvoorbeeld metalen of houten balken, betonijzer of isolatiemateriaal. Het is ook mogelijk 3D images te genereren en zoals bij MRI-technologie in plakjes te presenteren om een gedetailleerd beeld te krijgen.

Sneller en beter inspecteren

De technologie van WaveScan is complementair aan de inspectieservice van OCTO. Deze Nederlandse startup werkt samen met Axians aan de ontwikkeling van hun oplossingen. Bijvoorbeeld aan image recognition voor visuele inspecties van gebouwen. Zij maken camerabeelden van gevels en via software genereren ze een inschatting van de status. Eventuele externe schade, bijvoorbeeld aan kozijnen wordt automatisch herkend. Het bedrijf gebruikt ook BIM-data en helpt zo onderhoud beter inschatten en plannen. OCTO inspecteerde in 2019 ruim 250.000 huizen in Nederland en wil dit volume verhogen. Daarnaast willen ze klanten voorzien van gedetailleerde informatie over de onderhoudsstatus van gebouwen. Samen met Axians zoekt OCTO naar manieren om de kwaliteit en snelheid van gebouwinspecties te verbeteren.

Better Building Inspection Challenge

WaveScan kwam tijdens VivaTech 2019 in beeld. Dit event met 100.000 bezoekers en zo’n 9.000 startups in Parijs wil meer samenwerking tussen startups en corporates realiseren. VINCI Energies biedt startups zo de kans om hun innovaties te accelereren. Erik Lenten, CTO bij Axians, het ICT-merk van VINCI Energies, vertelt: “WaveScan onderscheidde zich bij de VINCI Energies Challenge ‘Better Building Inspection’. Het concept om met elektromagnetisch stralen in gebouwen te kijken, is veelbelovend. De technologie is momenteel voorbij de pilotfase en vanwege de enorme potentie overweegt VINCI Energies in deze startup te investeren. Systems integrator Axians kan in ieder geval meerwaarde bieden bij de dataopslag en –analyse om de noodzakelijke datakwaliteit te waarborgen. We hebben ook een breder perspectief. Axians is ervan overtuigd dat samenwerken met startups innovaties versnelt. Dat biedt bovendien weer nieuwe kansen om nieuwe technologieën, zoals deze, te integreren in bestaande processen.

Het onzichtbare zichtbaar maken

Na ruim een half jaar doorontwikkeling van de scanners kijkt Wavescan ook over de grenzen. Recent was er een praktijkdemo in Nederland bij De Alliantie, klant van Axians en OCTO. Deze woningcorporatie beheert ruim 50.000 huizen in Midden-Nederland. Goed onderhoud is essentieel om huurder comfortabele en betaalbare woningen te bieden. Om de kosten te bewaken, plant De Alliantie onderhoud zo slim mogelijk./ppMet WaveScan is het niet alleen veel eenvoudiger om constructiefouten en gevelschade te signaleren. De technologie biedt een compleet beeld van de status van een woning, waardoor ook onderhoud goed te voorspellen en te plannen is. Dit biedt maakt het makkelijker investeringen vooraf adequaat in te schatten. Preventief en periodiek onderhoud verlengt bovendien de levensduur en vergroot het woongenot. In het verlengde daarvan is de kwaliteit gewaarborgd met meer inzicht in de kosten.

Niet langer trial & error

Een andere toepassing die voor De Alliantie zeer nuttig kan zijn, is het oplossen van calamiteiten. Als er een leidingbreuk in een huis is, is het cruciaal om snel te handelen. Met Wavescan is de exacte locatie van een lek in een muur sneller te traceren. Deze aanpak voorkomt extra schade door hak- en breekwerk om via trial & error de oorzaak te ontdekken. 

Door ontwikkelen en verfijnen.

De inzet van deze scantechnologie is volgens Erik Lenten niet alleen zinvol voor bouwonderhoud of begroten van renovatieprojecten. “Wij ondersteunen klanten in verschillende sectoren waar deze technologie zeer effectief kan zijn. Ik denk bijvoorbeeld aan de onderhoud en inspectie van opslagtanks. Een zwakke las kan op termijn een groot risico worden. Preventief onderhoud voorkomt dan schade en ongewenste kostenposten. Actemium biedt de industrie hiervoor slimme oplossingen. Deze innovatieve technologie speelt daarbij een sleutelrol. Het is nu vooral een kwestie van door ontwikkelen en verfijnen, dan volgen de praktische toepassingen vanzelf. Daar ben ik van overtuigd."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-02-04T14:40:34.000Z Axians


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.