Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Vijf top-leerervaringen over lesgeven-op-afstand

Remote onderwijs is door de huidige lockdown in korte tijd onderdeel van ons leven geworden. En it’s here to stay. Het leren zal ingrijpend veranderen, zo verwachten de experts van remote opleider Winc Academy. En dat is goed, want e-learning kan zoveel betekenen in onze maatschappij waar een 'leven-lang-leren' een steeds een belangrijkere rol speelt. Bij Winc Academy zijn alle lessen remote, omdat iedereen in Nederland de kans moet krijgen om een opleiding te volgen.

Wat kan de wereld leren van Winc Academy over remote learning? 

Remote lesgeven is fundamenteel anders dan simpel 'een klassikale les geven met een camera erop'. We vinden dan ook nieuwe antwoorden op kernvragen als "hoe laat je studenten actief meedoen?", "hoe hou je studenten geboeid?", "hoe werk je aan groepsgevoel?", "hoe zorgen we ervoor dat mensen niet murw worden van een hele dag achter een scherm?", "hoe bouw je een week op?" en "hoe deel je een dag in?". Hoe je dat doet gaat voor een deel over welke technische middelen je gebruikt, maar nog meer over hoe je de opleiding opbouwt en de groep het beste kan begeleiden.

Wij hebben een paar praktische oplossingen die de moeite van het delen waard zijn.

  • Goed idee: Sta continu in contact. Maak een chatkanaal naast het videokanaal, bijvoorbeeld via Slack. Hier kunnen mensen continu vragen stellen en andere reacties op de inhoud plaatsen, ook buiten de lesmomenten om. Je kan per thema een apart chatkanaal aanmaken. Help mensen op een goede manier vragen te stellen en zorg ervoor dat ze vragen durven te stellen.
  • Onmisbaar: Stille feedback in videocall. Een call met een grote groep deelnemers kan snel chaotisch worden. Je voorkomt deze chaos met "Eén microfoon tegelijk open" in combinatie met gebarentaal voor wie gemuted is. Herkenbare gebaren werken sneller dan un-muten en het resultaat is rustiger (voor de spreker en de andere deelnemers). Maak gebaren-afspraken voor bijvoorbeeld "ik hoor je niet" of "helemaal mee eens". Bijkomend voordeel: Meer beweeglijkheid leidt tot grotere betrokkenheid. Stel je videosessie zo in dat iedereen elkaar tegelijk kan zien, dit heet in veel videobelsoftware "Grid view".
  • Slim: In no time zien of de hele klas je begrepen heeft. Een voordeel van remote lesgeven is dat je snel kan zien of iedereen het begrijpt. Bij Winc vragen we regelmatig de "thumbs up" feedback in Slack. Of we stellen controlevragen waar iedereen in de chat of een poll antwoord op geeft. Zo zien we heel snel hoeveel studenten het begrepen hebben en hoeveel niet. Bovendien is het voor studenten sociaal veiliger om een thumbs down te geven, dan je vinger op te steken en ten overstaan van de groep je onbegrip uit te spreken.
  • Goed te weten: Lange video’s zijn saai. Naast live remote les geven kun je het lesmateriaal ook vooraf opnemen en eventueel hergebruiken. Maak deze video's niet te lang. Een video van een "talking head" of "statisch beeld" verliest de aandacht van de meeste kijkers. Beter werkt het opknippen in kortere fragmenten die je afwisselt met opdrachten of andere interactieve elementen. Of combineer spreken en beeldschermweergave.
  • Let op : E-learning werkt beter in kleine groepen. E-learning betekent niet alleen dat de docent uitlegt en begeleidt. Bij Winc Academy zien we dat studenten elkaar remote makkelijk kunnen helpen, en dat ook willen. Wat hierbij helpt is het feit dat we vooraf bepalen dat iedereen een buddy heeft waar ze rechtstreeks mee in contact staan en dat we mensen in kleine groepen van 4-5 mensen indelen. Onderlinge betrokkenheid ontstaat niet altijd vanzelf, dat moet je als leraar soms stimuleren door bijvoorbeeld buddies aan te wijzen.

We staan aan het begin van een revolutie. 

E-learning gaat het onderwijs ingrijpend veranderen, we beginnen pas net. Remote onderwijs biedt docenten extra kansen om het leerproces te stroomlijnen. En studenten kunnen op deze manier eenvoudig bijleren of een switch maken in hun carrière. Een leven-lang-leren is mogelijk met individuele leerpaden die voor iedereen anders zijn. Meten is weten, en de computer kan veel meer meten dan offline. Op basis daarvan kunnen we in de toekomst echt persoonlijke leer- en toekomstplannen maken.

Winc Academy biedt naast haar fulltime remote programmeer-opleiding van zes weken nu ook een flexibele opleiding aan, in abonnementsvorm.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-05-05T14:12:00.000Z Winc Academy


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.