Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Dit zijn de belangrijkste voordelen van glasvezel internet

Wat betreft internetabonnementen heb je in Nederland keuze uit drie verschillende smaken: DSL-internet (via de telefoonkabel), kabelinternet (via de televisiekabel) en glasvezel internet (via het glasvezelnetwerk). Die laatste is de modernste techniek.

Daardoor kan ook nog niet iedereen er gebruik van maken, want het glasvezelnetwerk wordt nog uitgerold in Nederland. Zij die dat wel kunnen, hebben iets moois in handen. We bespreken de belangrijkste voordelen van glasvezel internet. Benieuwd of jij ook glasvezel internet kunt nemen? Doe de glasvezel check!

Meest stabiele internetverbinding

Glasvezel internet biedt de meest stabiele internetverbinding die je kunt krijgen. Dat komt door de enorme bandbreedte van glasvezel. Die zorgt ervoor dat het zeer onwaarschijnlijk is dat het netwerk overbelast raakt en er daardoor problemen met de stabiliteit van de verbinding gaan ontstaan. Dit is zo’n beetje het tegenovergestelde van DSL-internet, dat bekend staat als het meest instabiele soort internetverbinding dat je in huis kunt halen. Het is dan ook niet voor niets relatief goedkoop.

Hoogst mogelijk downloadsnelheden

Wil je écht snel data kunnen binnenhalen, dan wil je glasvezel internet hebben. De allerhoogste snelheden die je op dit moment in huis kunt halen, zijn enkel met glasvezel internet mogelijk. Daarbij moet gezegd worden dat de snelheden bij kabelinternet door innovaties wel opgevoerd zijn, maar de absolute top van glasvezel internet kunnen ze nog steeds niet bereiken.

Even hoge uploadsnelheid

Uniek voor glasvezelinternet is het feit dat de uploadsnelheid gelijk is aan de downloadsnelheid. Dat wil zeggen dat je even snel data kunt verzenden als ontvangen, wat praktisch is als je veel data wilt uploaden of aan online gaming doet. Bij kabelinternet en DSL-internet ligt de uploadsnelheid een stuk lager dan de downloadsnelheid, en dat is ook relatief aan hoe hoog de downloadsnelheid is die je inkoopt. Het verschil in uploadsnelheid met glasvezel internet is daardoor behoorlijk groot.

Concurrentie door open netwerk

Voor veel mensen die nu kabelinternet hebben, lijkt de winst die ze kunnen boeken door over te stappen naar glasvezel internet te gering om de moeite te nemen. Maar een belangrijk verschil tussen kabelinternet en glasvezel internet is dat er bij kabelinternet geen sprake is van concurrentie. Alleen de lokale kabelbeheerder biedt het aan, waardoor de prijzen onnodig hoog zijn. Het glasvezelnetwerk is op de meeste plekken wél een open netwerk, waardoor elk bedrijf dat internet via glasvezel wil aanbieden dat op het aanwezige netwerk kan doen. Daardoor is er gezonde concurrentie en zijn de prijzen eerlijker.

Glasvezel internet is dus bijzonder aantrekkelijk. Niet alleen door de indrukwekkende specificaties, maar ook omdat de prijzen niet zo uit de lucht gegrepen zijn als bij kabelinternet. Dat neemt niet weg dat nog niet iedereen in Nederland van glasvezel internet kan profiteren, omdat ze er simpelweg nog niet op aangesloten zijn. Ben jij dat wel al, dan kun je als uitverkorene net zo goed van de gelegenheid gebruikmaken en de overstap naar glasvezel internet maken. Ongeacht of je een televisieabonnement wilt, want dat kun je als nodig er gewoon bij regelen bij dezelfde aanbieder. Ook met glasvezel kun je dus gewoon alles in één keer regelen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-02-17T14:40:00.000Z dbom


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.