Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Amazon enthousiast over prototype voor digitale euro

Amazon ziet de toegevoegde waarde van de digitale euro, die geïntroduceerd zal worden door de Europese Centrale Bank (ECB). Het bedrijf heeft de afgelopen tijd een prototype ontwikkeld voor de integratie van de digitale euro in webshop-betalingen.

De ECB is bezig met het onderzoeken van de mogelijkheden voor een digitale munteenheid. Deze munt moet dienen als een stabiel alternatief voor cryptovaluta zoals bitcoin, en tegelijkertijd ervoor zorgen dat bankgeld toegankelijk blijft in het digitale tijdperk.

Positieve visie van Amazon op de digitale euro

Amazon staat positief tegenover de invoering van de digitale euro. Een woordvoerder van het bedrijf verklaarde: "Bij Amazon geloven we dat de digitale euro een instrument kan zijn om innovatie te stimuleren en betalingen efficiënter te maken." De online gigant is optimistisch over de voordelen die deze nieuwe publieke infrastructuur zal bieden aan inwoners van de Europese Unie, handelaren en de bredere economie in de EU.

Prototype ontwikkeling

In het voorjaar deed de ECB een oproep aan front-end providers in de Europese betaalmarkt om ideeën en concrete toepassingen aan te dragen. Uiteindelijk werd Amazon geselecteerd om een prototype te bouwen en de mogelijkheden van de digitale euro voor online betalingen te onderzoeken.

Het doel van deze oefening was om succesvol een front-end prototype van een e-commerce transactie te ontwikkelen en te integreren met de back-end infrastructuur van het Eurosysteem, aldus Amazon. Hiermee wilde het Amerikaanse bedrijf aantonen dat een potentiële digitale euro naadloos geïntegreerd kan worden in het bestaande Europese betalingslandschap.

Specifieke toepassingen

Naast Amazon hebben nog vier andere partijen specifieke toepassingen van de digitale euro onderzocht. Dit waren de Italiaanse bank Nexi, de Spaanse CaixaBank, de Franse betalingsverwerker Worldline en het European Payments Initiative (EPI), een Europees samenwerkingsverband van banken en betalingsverwerkers. Het EPI heeft onlangs enkele betaaloplossingen, zoals iDeal, overgenomen om een betaalplatform voor heel Europa te creëren.

Lessen geleerd

De ECB heeft de bevindingen en lessen van de vijf ontwikkelaars van de prototypes gepresenteerd in een rapport. De bank concludeert dat de tests hebben aangetoond dat een soepele integratie mogelijk is, met voldoende ruimte voor innovatieve functies en technologieën.

"De bevindingen bevestigen ook dat de digitale euro in principe zowel online als offline kan werken, met onafhankelijke ontwerpen. Dit vergroot de veerkracht van de digitale euro", aldus de ECB. De tot nu toe ontwikkelde prototypes zullen niet als basis dienen voor toekomstige betaaloplossingen.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-05-31T09:56:48.000Z Zietuwel


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.