Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

SIG sluit aan bij NEN, ISO en CEN voor ontwikkeling normen AI

SIG Principal Consultant Rob van der Veer gaat de benodigde software engineering expertise inbrengen bij de ontwikkeling van internationale normen voor succesvol en verantwoordelijk gebruik van AI-technologie.

Amsterdam, 3 september 2020 – Software Improvement Group (SIG), de onafhankelijke autoriteit op het gebied van software assurance, heeft vandaag aangekondigd dat Principal Consultant Security & Privacy Rob van der Veer lid is geworden van de NEN-normcommissie voor Artificial Intelligence en Big Data om samen te werken aan AI-normen die door ISO en de European Committee for Standardization (CEN) worden ontwikkeld.  

NEN is als het Nederlandse normalisatie-instituut lid van ISO en levert input om de AI-normen vorm te geven die op wereldwijd niveau worden ontwikkeld door ISO, en op Europees niveau door CEN.

Software engineering is een cruciaal component om te zorgen voor betrouwbare, succesvolle AI. AI-initiatieven mislukken te vaak door beveiligings- en privacy-issues, tijdsdruk, gebrek aan ervaring, en het ontbreken van best practices in het ontwikkelproces. Het is dus belangrijk dat inzichten over gedegen engineering en broncodekwaliteit worden geborgd in de normen. Daarom zal Van der Veer helpen met SIG’s expertise op het gebied van AI-engineering en ervaringen inbrengen van SIG’s klanten.

Rob van der Veer, Principal Consultant Security & Privacy bij SIG: “Naarmate AI-innovaties in een stroomversnelling raken, krijgen organisaties – ongeacht welke branche – te maken met vragen als, ‘Onder welke omstandigheden kunnen we toestaan dat algoritmes beslissingen voor ons nemen?’ en ‘Hoe moeten AI-systemen worden ontworpen zodat ze én veilig zijn én de privacy gewaarborgd blijft?’. Ik kijk ernaar uit om met de normalisatie-instituten aan de slag te gaan om duidelijke criteria vast te leggen voor deze issues, zodat we van slimme algoritmes kunnen profiteren én onszelf tegelijkertijd kunnen beschermen.”

Van der Veer heeft 18 jaar ervaring op het gebied van Artificial Intelligence, onder andere in functies als CEO, CTO, data scientist, onderzoeker en programmeur. Gedurende zijn carrière heeft hij een breed scala aan AI-projecten geïmplementeerd, variërend van voorspellende misdaadanalyse tot klantprofilering voor e-commerce. Hij heeft een Master in Informatica van de Universiteit Twente met als specialisatie Kunstmatige Intelligentie.

Op de website is meer informatie te vinden over SIG’s oplossingen voor software assurance voor AI.

Over SIG

Software Improvement Group (SIG) helpt markt- en technologieleiders hun bedrijfsdoelstellingen te realiseren door het fundamenteel verbeteren van de kwaliteit en beveiliging van hun softwarelandschap. SIG combineert haar eigen analyseomgeving en modellen met accurate benchmarkdata. Ze gebruikt de expertise van haar consultants om organisaties te helpen bij het meten, evalueren en verbeteren van de kwaliteit van hun broncode - ongeacht of ze software bouwen, kopen of beheren.

Met meer dan 36 miljard regels aan broncode van honderden verschillende technologieën, heeft SIG als onafhankelijke organisatie de grootste benchmark in de sector. SIG’s deskundige consultants gebruiken deze data om de IT-omgeving van een organisatie te analyseren en evalueren op onderhoudbaarheid, schaalbaarheid, betrouwbaarheid, complexiteit, security, privacy en andere bedrijfskritische factoren. Het SIG laboratorium is als enige ter wereld geaccrediteerd volgens de ISO/IEC 17025 standaard voor de analyse van softwarekwaliteit.

SIG is in 2000 opgericht als een spin-off van de Universiteit van Amsterdam. Tot op de dag van vandaag blijft de methodiek van SIG sterk gelieerd aan de academische wereld. De organisatie werkt op internationaal niveau samen met universiteiten en onderzoeksinstituten om haar modellen voor softwarekwaliteit en R&D activiteiten continu verder te ontwikkelen.

SIG heeft hoofdkantoren in Amsterdam en New York en regionale kantoren in Kopenhagen, Antwerpen en Frankfurt. Meer informatie over SIG vindt u op www.softwareimprovementgroup.com.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-09-03T13:52:28.000Z Software Improvement Group
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.