Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Nieuwe generatie online beleggers diversifieert en denkt op lange termijn

Dit artikel delen:

Wie maakt er gebruik van neo-brokers? Wat drijft beleggers vandaag de dag? En hoe investeren ze? Deze vragen zijn onderzocht door het Duitse Instituut voor Economisch Onderzoek Econ (DIW Econ) in hun nieuwe studie “Hype or New Normal? Inzichten in de drijfveren en het gedrag van een nieuwe generatie beleggers”. Het instituut bestudeerde de reacties van meer dan 200.000 gebruikers van Trade Republic en analyseerde hun feitelijke investeringsgegevens. Het resultaat: 's werelds grootste representatieve studie naar het gedrag van particuliere beleggers. Uit het onderzoek blijkt dat er een nieuwe generatie beleggers is ontstaan die op de kapitaalmarkt investeert om op lange termijn bij te dragen aan vermogensopbouw en pensioenplanning.

“Hoe jongeren reageren op de transformatie van pensioenstelsels en negatieve rentetarieven is een belangrijke vraag. Uit ons onderzoek blijkt dat er een nieuwe generatie beginnende beleggers aan het ontstaan ​​is, die een aanzienlijk deel van hun vermogen op de kapitaalmarkt investeren. Dit geld wordt gespreid belegd om op lange termijn vermogen op te bouwen. Dit is met name opmerkelijk omdat deze mensen grotendeels jonge beleggers zijn die voor het eerst beleggen zonder eerdere ervaring op de kapitaalmarkt", zegt prof. dr. Alexander Kritikos, lid van de raad van bestuur van het Duitse Instituut voor Economisch Onderzoek Berlijn en Senior Research Associate bij het Duitse Instituut voor Economisch Onderzoek. "Dit onderzoek geeft unieke inzichten in de behoeften, doelstellingen en drijfveren van een nieuwe generatie investeerders."

Het onderzoek werd uitgevoerd in de zomer van 2021. Trade Republic gaf de DIW Econ volledige toegang tot de geanonimiseerde investeringsgegevens van gebruikers. Bovendien werd een enquête van 15 minuten naar alle klanten gestuurd, die door meer dan 200.000 gebruikers werd beantwoord. Dit resulteerde in de grootste dataset over investeringsmotieven en -gedrag van particuliere investeerders wereldwijd. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Trade Republic om onafhankelijk en wetenschappelijk te onderzoeken waarom en hoe mensen tegenwoordig hun geld digitaal beleggen.

“De analyse van het onafhankelijke en gerenommeerde onderzoeksinstituut DIW Econ laat zien hoe urgent het probleem van de pensioenkloof is voor veel jongeren die een aanzienlijk deel van hun privévermogen op de kapitaalmarkt investeren. Het laat verder duidelijk zien dat deze mensen zelfstandig, goed geïnformeerd en vooral voor de lange termijn sparen”, zegt Christian Hecker, medeoprichter van Trade Republic. “Met dit onderzoek hopen we een bijdrage te leveren aan het publieke debat. Er wordt vaak beweerd dat vooral jonge mensen hun geld blindelings beleggen, met een hoog risico om het te verliezen. De gegevens die in dit onderzoek zijn verzameld, vormen een duidelijke weerlegging van deze stelling.”

Een van de belangrijkste resultaten van het onderzoek is dat er een nieuwe generatie beleggers opkomt: 47 procent van de respondenten geeft aan voor het eerst op de kapitaalmarkt te beleggen. Het is niet verwonderlijk dat deze nieuwe generatie beleggers jonger is: ongeveer 70 procent van de beginnende beleggers is jonger dan 35 jaar.

Een belangrijk onderdeel van de analyse was het begrijpen van de motieven van investeerders voor hun investeringen in de kapitaalmarkt:

–          72 procent van de gebruikers investeert om op lange termijn bij te dragen aan hun pensioenplan.

–          77 procent van de gebruikers investeert omdat er geen ander lucratief alternatief is om te sparen.

Deze uitspraken worden ondersteund door hun portefeuille-structuur:

–          Ongeveer 85 procent van het kapitaal wordt belegd in aandelen en ETF's. Voor beginnende beleggers is dat bijna 90 procent.

–          Derivaten, die vanwege hun hefboomwerking risicovoller zijn dan aandelen en ETF's, vormen slechts 2 procent van de portefeuilles. Voor beginnende beleggers ligt het aantal zelfs nog lager, slechts 1,2 procent.

Beginnende beleggers beleggen voornamelijk in gediversifieerde en minder risicovolle producten. Dit wordt ook ondersteund door de resultaten van het gebruikersonderzoek, waarin beginnende beleggers aangeven minder bereid te zijn om meer risico te nemen voor een hoger rendement dan meer ervaren beleggers. Meer dan 19 procent van de ervaren beleggers beweert zelfs een hoge risicotolerantie te hebben, terwijl minder dan 11 procent van de beginnende beleggers dat doet.

Dit beleggingsgedrag resulteert in duurzaam rendement. Het mediane rendement op jaarbasis van de ondervraagde gebruikers van Trade Republic tussen januari 2019 en april 2021 was meer dan 7 procent. En er waren leereffecten: het gemiddelde rendement op jaarbasis stijgt tot meer dan 11 procent voor gebruikers die meer dan 12 maanden bij Trade Republic hebben geïnvesteerd.

 

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-03-03T15:53:06.000Z Trade Republic


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.