Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

3x waarom je een gratis VPN beter kunt vermijden

Een VPN kan een handige tool zijn op internet. Het doet in feite twee dingen: het versleutelt je internetverbinding en geeft je een ander IP-adres dat niet kan worden herleid naar je fysieke locatie. Dat geeft een stukje extra veiligheid en privacy, bijvoorbeeld bij het gebruik van een openbare wifi-verbinding. Er zijn vele honderden VPN-aanbieders actief, waarvan een groot deel gratis in de Google Play Store en Apple Store worden aangeboden. Toch kun je deze diensten beter vermijden en wel vanwege de onderstaande drie redenen. Hier komen ze.

1.Het is niet veilig

Door een VPN te gebruiken, voorkom je dat je internetprovider kan zien wat jij op het internet uitspookt. Je schermt je werkelijke IP-adres bovendien af van pottenkijkers, zoals adverteerders, bedrijven en overheden.

Dit klinkt allemaal handig, maar het vervelende is dat de meeste gratis VPN-aanbieders helemaal niet veilig omgaan met je gegevens. Ze houden bij wat je allemaal uitspookt op het internet, terwijl je dat nu juist wilt voorkomen. Veel louche VPN’s verkopen je data zelfs door aan andere partijen.

Andere VPN-providers gaan nog een stapje verder en verwerken spyware of malware in de VPN-app die je moet downloaden. Er zijn zelfs gratis VPN’s die je internetverbinding leasen aan een ander.

Slechts een handjevol gratis VPN-aanbieders zijn überhaupt te vertrouwen. Je doet er daarom slim aan om te kiezen voor een betaalde VPN-dienst. Dat hoeft niet duur te zijn.

Check hier een overzicht met degelijke aanbieders vanaf circa 2 euro per maand.

2.Je krijgt te maken met beperkingen

Een VPN kan ook worden gebruikt voor het omzeilen geografische restricties, zodat je content kunt zien die normaal gesproken niet bereikbaar zou zijn. Dat is met name handig in het buitenland, bijvoorbeeld als je een Nederlandse serie wilt kijken via Netflix, NPO Start of Videoland.

Helaas heeft vrijwel iedere gratis VPN beperkingen ingebouwd. Ze zijn een stuk minder snel of je kunt maar een X-aantal MB’s aan data gebruiken. Niet handig.

De belangrijkste beperkingen die voorkomen bij gratis VPN’s:

·         Een datalimiet (bijvoorbeeld 10 GB per maand)

·         Een snelheidsbeperking (bijvoorbeeld 1 MB/s)

·         Er is een kleiner aantal landen met servers waar je mee kunt verbinden

3.Je hebt minder mogelijkheden

Ten slotte heeft een gratis VPN vrijwel altijd minder mogelijkheden dan een betaalde VPN.

Zo kun je met een gratis VPN meestal niet goed streamen of mist er een ondersteuning voor het downloaden van torrent-bestanden.

Een ander nadeel is dat je bij een gratis variant meestal geen adequate klantenondersteuning via de chat krijgt.

Perse een gratis VPN?

Wil je perse een gratis VPN, bijvoorbeeld zodat je kunt proberen of je het wat vindt?

Dan zou je kunnen kiezen uit één van de volgende aanbieders:

·         ProtonVPN

·         Hide.me

·         Windscribe

Deze diensten worden positief getest en zijn veilig als je af en toe een VPN nodig hebt en je de beperkingen voor lief neemt.

Goed om te weten: je kunt de volledige versie van bijna alle betaalde VPN’s gratis uittesten. Je moet dan wel betalen, maar je kunt je geld eenvoudig en snel terug claimen binnen de ‘garantieperiode’ van 30 dagen.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-02T20:28:30.000Z dbom


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.