Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Hoe gezond is jouw SAN?

Iedere auto heeft regelmatig onderhoud nodig om ervoor te zorgen dat hij je niet laat staan. Hetzelfde geldt voor je Storage Area Network (SAN). Met een periodieke check houd je je SAN gezond. Dat kan met de gratis tool SA Health van Brocade/Broadcom. In deze blogpost meer daarover.

Wat is SAN Health?

Op het moment dat je de tool toestemming geeft om je systeem te doorzoeken, gaat SAN Health allerlei data over de configuratie verzamelen en deze analyseren. De tool genereert vervolgens een rapport met een nauwkeurige beschrijving van alle devices, firmware-versies en SAN-fabrics. Daarnaast verzamelt de tool prestatiedata en giet deze in een grafiek. SAN Health rapporteert ook fouten en stelt je in staat om vergelijkingen te maken met best practices op het gebied van configuratie en zonering.

SAN Health identificeert componenten, software en OS-versies op:

  • SAN-switches (Brocade- en Cisco MDS-switches)
  • Storageproducten (NetApp, Dell EMC, Hitachi, HPE, IBM, etc.)
  • Diverse protocollen (FCP, FC-NVMe, FICON)
  • Host Bus Adapters (HBA’s van Emulex, QLogic, etc.)

SAN Health – componenten

SAN Health bestaat uit twee delen: een datacollectietool en een analysetool. De collectietool is een Windows-executable die je downloadt en binnen een SAN-fabric laat draaien. De tool doet onderzoek en brengt alle componenten en configuraties in de fabric in kaart, ongeacht of er Brocade-componenten aanwezig zijn.

Daarna comprimeert de tool alle data in een BST-bestand, dat je kunt uploaden of e-mailen naar Brocade. Hier wordt het bestand geanalyseerd door de SAN Health-applicatie. De resultaten vind je dan terug op MyBroadcom.com. Daarnaast stuurt de applicatie een mail met de resultaten naar de betreffende inzender(s).

Waarom zou je SAN Health gebruiken?

Elke organisatie die een Fibre Channel-fabric gebruikt, zou de inzet van SAN Health moeten overwegen om zo de gezondheid van het SAN goed in kaart te brengen. Daarbij maakt het niet uit of je wel of niet Brocade-switches of HBA’s van Broadcom/Emulex in je fabric hebt opgenomen. Met de tool krijg je goed inzicht in de volledige infrastructuur, de prestaties en de bottlenecks. Ook signaleert de tool potentiële probleem die je kunt oplossen nog voor ze tot issues leiden. Het kost minder dan een minuut om de tool te installeren en minder dan drie minuten om de omgeving in kaart te brengen. Na het uploaden van het BST-bestand heb je in de praktijk binnen één tot acht uur een rapport. Broadcom houdt officieel een termijn aan van 48 uur. 

Het is verstandig om de tool een aantal malen per jaar te gebruiken en dan vooral vlak voor en vlak na ingrijpende veranderingen in de fabric. Zo is goed bij te houden wat er veranderd is en welke invloed dat mogelijk heeft. 

Wat levert het op? 

Met SAN Health verbeter je je beheer. De rapportages die je krijgt, kun je weer gebruiken voor je documentatie en zelfs voor je managementrapportages. Met de rapportages en de bijbehorende diagrammen los je verschillende issues gemakkelijker op:

  1. Slechte configuraties die de prestaties beïnvloeden.
  2. Potentiële bottlenecks binnen fabrics, switches en poorten – tot op device-niveau.
  3. Overbezette poorten.
  4. Hangende zones of zones met te veel leden.
  5. Configuratie-fouten.
  6. Een uitzonderlijk hoog aantal poortfouten.

Meer weten over SAN Health, ook al gebruik je geen NetApp-storagesystemen? Via dit formulier brengen we je graag in contact met een partner. 

Kijk voor een podcast over SAN Health op SoundCloud, Stitcher, iTunes of YouTube. (Tech ONTAP podcast episode #178 – SAN Overview and SAN Health episode 178)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-08-07T09:27:35.000Z NetApp
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.