Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Liefde vinden in de digitale wereld

Dit artikel delen:

Voor wetenschappers is het een mateloos interessant onderwerp: de liefde. Hoewel het plaatje van de ene ware liefde wordt herhaald en herhaald via de media en Hollywood-films, zeggen de cijfers iets anders...

Nederland telt 2,7 miljoen singles en gemiddeld één op de drie huwelijken strandt. Individualisering, zelfontplooiing en de sterk verminderde populariteit van god en religie spelen hierbij onder meer een rol. Toch blijven mensen op termijn liever niet alleen en gaan ze toch weer op zoek naar een romantische partner. Door de verregaande technologisering van de samenleving gebeurt dit steeds vaker in de digitale wereld via datingsites en dating-apps. 

Betrouwbare websites 

Het wemelt van de dating-websites. Slechts zes daarvan zijn aangesloten bij het keurmerk Veilig Daten en staan dus als betrouwbaar te boek. Het is ook een lucratieve markt: de datingindustrie zet jaarlijks maar liefst 684 miljoen om. De meeste websites gericht op dating werken met aanbiedingen. Vaak kun je je tijdelijk gratis inschrijven of komen ze met kortingen als je voor langere tijd een abonnement neemt. Dat geeft je in elk geval meer keuze en je weet dat de betalende personen aan de andere kant bereid zijn om geld en tijd te investeren in iemand ontmoeten. 

Daten via dating apps

Veel datingwebsites hebben ook een eigen app, zodat je op je smartphone de liefdesmarkt kunt afstruinen. De datingapps hebben de afgelopen jaren de datingwereld veroverd en er bestaan apps voor verschillende doelgroepen. Het gegeven is simpel, je maakt een account aan met foto’s en een introductietekst waarin je vertelt waarnaar je op zoek bent. Vervolgens krijg je allemaal partnersuggesties, die je al dan niet kunt liken. Als er een wederzijdse like is, is er een match en kun je elkaar ofwel via de chat beter leren kennen of in het echt afspreken. 

Minder bekende dating apps

Tinder is onbetwiste marktleider in de datingapp-wereld, maar toch is het misschien leuker om eens een wat minder grote aanbieder te proberen. Zo heb je dating apps die mensen matchen op basis van dezelfde locaties of uitgaansgelegenheden die ze los van elkaar hebben bezocht op dezelfde dag. Er zijn dating apps gericht op hoger opgeleiden, senioren, jongeren, moslims, seksuele voorkeur zoals gay dating of swingers en zelfs op vreemdgaan. Eén dating app geeft zelfs vrouwen de regie en laat ze het voortouw nemen in het kennismaken en eventueel daten. De meeste apps koppelen je Facebook account, maar er zijn ook apps die dat niet doen. 

Slim daten

Net als in de echte wereld moet je heel voorzichtig zijn met wie je vertrouwt online of via de app. In de afgelopen acht jaar hebben bijna tweehonderd mensen schade gemeld van datingfraude bij de daarvoor bestemde Fraudehelpdesk. Daarbovenop hebben 1900 mensen een poging tot oplichting gemeld. Ook zijn er volgens de NOS meer dan zevenhonderd datingsites die naast echte profielen ook nepprofielen hebben. Kies daarom een veilige datingsite of app. Neem de tijd om iemand via de chat te leren kennen en deel geen gevoelige informatie met mensen die je niet kent en nooit in het echt hebt gezien. 

Tips om je profiel aantrekkelijk te maken

Het recept voor succesvol daten bestaat natuurlijk niet. Wel kun je jezelf aantrekkelijk en eerlijk presenteren. Investeer bijvoorbeeld in goede foto’s van jezelf op een leuke locatie. Laat iemand anders die foto’s nemen, want selfies zijn niet voor iedereen geschikt en geven vaak een vertekend beeld. Probeer ook een korte, bondige en treffende tekst te maken waarin je duidelijk maakt hoe je jezelf ziet en waar je naar op zoek bent. Als je niet weet wat je moet schrijven, kun je bijvoorbeeld vrienden vragen om kernwoorden. Tot slot, neem afwijzingen niet persoonlijk, volg je intuïtie en gebruik je gezonde verstand. 

Na hoe veel tijd daten in het echt?

De ene persoon wil zo snel mogelijk afspreken, de ander wacht er liever een tijd mee. Toch is het slim om niet direct af te spreken, want zo kun je erachter komen of iemand echt geïnteresseerd is in jou als persoon en niet alleen maar op zoek is naar snelle seks. Neem dus de tijd om iemand via de chat te leren kennen en gebruik je gezonde verstand. Als je gaat afspreken, doe dat dan op een publieke plek. Op die manier kun je vertrekken als de situatie je niet bevalt. Bescherm jezelf te allen tijde en deel geen privé-gegevens. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-10-24T11:39:00.000Z Mave Media


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.