Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

In hoeverre is koeling belangrijk in serverruimtes en in de IT?

Dit artikel delen:

Iedere machine of het nou een computer, printer, scanner of datacenter is verbruikt stroom en produceert warmte. De hoeveelheid warmte die het apparaat genereert is afhankelijk van de performance, oftewel hoe lager het stroomverbruik, hoe lager de warmteafgifte van het apparaat. Indien deze warmte te veel wordt, zal de apparatuur slechter gaan presteren of zelfs het gaan begeven. Een rekensom geeft aan dat een Kilowatt aan stroom een Kilowatt aan koelend vermogen vraagt om ervoor te zorgen dat de boel niet zal oververhitten en de warmte aan de lucht onttrokken wordt.

Is koeling een must?

Het werken met apparatuur zoals een computerruimte of serverruimte waarbij geen koeling aanwezig is, zal een groot gevaar vormen voor de hardware die er geïnstalleerd is. Het gevolg van een te hoge temperatuur of juist een instabiel klimaat werkt nadelig voor de levensduur van de aanwezige hardware-componenten maar bijvoorbeeld ook voor de UPS. Wordt de temperatuur te hoog in een dergelijke ruimte of bijvoorbeeld in een IT-rack, dan zal de apparatuur het begeven of uit voorzorg zichzelf uitschakelen. De gevolgen kunnen groot zijn waarbij complete netwerken of systemen compleet uitgeschakeld worden en zullen gigantische kosten met zich meebrengen door het vervangen van de apparatuur en herinrichten van de infrastructuur. Om de risico’s hierop te verkleinen worden installaties voorzien van verschillende koelsystemen, waardoor er altijd een backup voorhanden is indien een bepaald koelsysteem uitvalt en de veiligheid bedreigd. In de crypto mining wereld worden er ook vele Kilowatts aan stroom en daarmee tevens veel warmte geproduceerd. Voor de kleine miner zal een mobiele airco kopen afdoende zijn, maar voor de grotere spelers is een serieus koelsysteem een must-have om de continuïteit te waarborgen. 

Hoeveel dient er gekoeld te worden?

De mate waarop er gekoeld dient te worden in de ict is afhankelijk van de systemen die er werkzaam zijn. Voorheen werd een computerruimte onder de twintig graden gehouden. Het ontwikkelen van efficiënte koelsystemen en daarmee ook het veranderen van de batterijtechniek heeft deze eisen doen veranderen. Hedendaags is een temperatuur van vijfentwintig graden acceptabel en is een graadje warmer in bepaalde gevallen ook geen risico voor de apparatuur. In de computerruimte bepaald de UPS de temperatuur in de ruimte, bij je thuis bepaal jij zelf hoe je hiermee omgaat. Tijdens de zomerdagen kan het thuis in je computerruimte onaangenaam warm worden waardoor je geneigd bent maatregelen te nemen zoals een mobiele airco 9000 btu te plaatsen. Op industrieel niveau wordt er maatwerk geleverd waarbij er systemen van grotere schaal toegepast worden. 

IT vraagt een stabiel klimaat

Minstens zo belangrijk is de mate waarop de temperatuur op een constant niveau behouden wordt. Een sterk fluctuerende temperatuur vermindert de levensduur van de geïnstalleerde apparatuur. Een aanleiding hiervan kan zijn dat de luchtstromen niet goed gescheiden lopen, dat het koelsysteem niet goed functioneert of dat bij jouw thuis de koelcapaciteit van bijvoorbeeld de mobiele airco 12000 btu niet afdoende is om de boel stabiel op temperatuur te houden. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-01T09:54:42.000Z Twenty Four Webvertising BV


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.