Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Plannen voor de digitale yuan vorderen snel

Dit artikel delen:

Er was een tijd dat overheden nog de strijd aangingen met digitale munten als Bitcoin en Bitcoin Cash, maar die tijd lijkt intussen al even achter ons te liggen. Terwijl het Federal Reserve System (de Amerikaanse centrale bank) de mogelijkheden van digitale munten erkent en ook de Europese Centrale Bank (ECB) de interesse voor een digitale euro al meermaals heeft uitgesproken, werkt The People’s Bank of China verder aan de digitale yuan. Het is nog niet duidelijk wanneer de digitale yuan er komt, maar verschillende bedrijven doen intussen al mee.

Ontwikkeling van een digitale munt in China

Op het gebied van digitalisering doet China het al langer goed. Dat komt deels omdat de overheid er meer in de melk te brokkelen heeft en omdat privacybezwaren er minder zwaar doorwegen. Daarnaast groeit de economie er heel sterk. Op het gebied van het uitrollen van een digitale munt heeft China enige voorsprong op andere landen. The People’s Bank of China werkt er al enige tijd aan de DCEP (Digital Currency Electronic Payment), kortweg de digitale yuan. Met de digitale yuan kan de Chinese centrale bank de munten en bankbiljetten die in omloop zijn, digitaliseren. De Chinese markt is al heel vergevorderd op het gebied van cashloze betalingen en met een eigen digitale munt hoopt men dat proces te versnellen. De Chinese overheid lijkt de digitale munten als Bitcoin en Bitcoin cash met rust te laten.

Voordelen van de digitale yuan

Het digitaliseren van contant geld zou volgens overheidsfunctionarissen talloze voordelen bieden. Ze hekelen vooral het feit dat het opslaan en produceren van munten en bankbiljetten erg duur is. Er moeten ook voortdurend nieuwe munten en biljetten worden gemaakt, omdat cashgeld nu eenmaal verloren gaat, slijt of verdwijnt in de zakken van toeristen. Daarbovenop is contant geld niet gemakkelijk te gebruiken en is het te vervalsen.

Daarnaast zou digitaal geld betalingen efficiënter moeten maken en het monetaire beleid in het land helpen te verbeteren. Via instrumenten voor gegevensanalyse zou men bovendien eenvoudig illegale activiteiten op het spoor kunnen komen. Ten slotte ziet de overheid dat bedrijven als WeChat Pay en AlliPay, gerund door giganten als Alibaba en Tencent, momenteel de markt van de digitale betalingen in handen hebben. In een land waar de overheid graag de touwtjes in handen heeft, laat men die macht liever niet over aan private bedrijven.

Eerste testprojecten en begin van de distributie

De distributie van de digitale munt is al begonnen. In eerste instantie gaf het Aziatische land voor miljoenen dollars aan digitale munten weg tijdens praktijktests in de steden Shenzhen, Chengdu en Suzhou. Dat gebeurde via een loterij die door de lokale overheid werd georganiseerd. Na de eerste tests is men intussen ook van plan om de munt op nationaal niveau uit te rollen. Dat zal het doen in samenwerking met WeChat Pay en Alipay, de twee dominante aanbieders van betalingssystemen in het land. In de toekomst zal het wellicht ook mogelijk zijn om de digitale munt te kopen bij yuan pay group. Dit platform zal het mogelijk maken om te investeren in de digitale yuan wanneer deze eenmaal beschikbaar wordt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-05-03T15:20:12.000Z dbom


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.