Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Het nieuwe werken 2020 en de kosten

In februari dit jaar had je het nog niet kunnen bedenken: iedereen thuis aan het werk. En al helemaal had je niet kunnen vermoeden dat deze gedwongen situatie zou bijdragen aan een nieuwe manier van werken. Waar aan de ene kant bedrijven het helaas niet redden, zien we aan de andere kant nieuwe bedrijven ontstaan. En een nieuwe manier van werken. Terug naar de oude situatie wordt het niet meer. Het kantoor krijgt een nieuwe functie als meeting locatie en thuis is het normale werken. Wat vraagt dat van ons?

De nieuwe werkplek

Niet een dagje maar structureel thuiswerken vraagt een andere manier van denken en een andere manier van je dagindeling. Zat je dat dagje thuiswerken gewoon aan de keukentafel, is dit structureel niet echt een optie. En heb je dan een ruimte in huis waar je kunt werken? Hoe los je werk en privé af en welke afspraken gelden er nu tussen je partner en jou over werk, huishouden, kinderen etc. 

Thuiswerkkosten

Thuiswerken levert andere kosten op dan naar kantoor gaan. Je staat er nu in de zomer niet bij stil maar denk eens aan de energiekosten. Je werkkamer moet worden verwarmd maar ook verlicht worden. Je hebt meer (mobiele) telefoonkosten en misschien ook een andere internetverbinding nodig. Voor je werkgever geldt dat deze kosten binnen de vrije ruimte van de werkkostenregeling belastingvrij aan de werknemer vergoed kunnen worden. Deze vrije ruimte bedraagt 1,2% van de totale loonsom van de werkgever (over de loonsom tot € 400.000 bedraagt de vrije ruimte 1,7%). Maar omdat deze ook wel gebruikt wordt voor andere vergoedingen, is er vaak weinig financiële ruimte om aanvullend belastingvrij de extra kosten van het thuiswerken te vergoeden.

Nu als gevolg van de coronacrisis veel werknemers thuis werken en deze situatie naar alle waarschijnlijkheid het nieuwe normaal gaat worden, is er voorgesteld om een tijdelijke extra gerichte vrijstelling in te voeren. De overheid heeft daar tot nu nog geen gehoor aan gegeven.  

Reiskostenvergoeding

Waarschijnlijk heb je een vaste vergoeding voor reiskosten naar je werk. Nu er door de coronacrisis zoveel mogelijk thuisgewerkt wordt, heb je waarschijnlijk minder of geen reiskosten. Toch heeft het kabinet besloten dat thuiswerken door de coronacrisis geen invloed heeft op de vaste reiskostenvergoeding. De werkgever mag de werknemer dus gewoon de vaste reiskostenvergoeding  zoals afgesproken blijven geven. 

Je ‘office’ in een laptoptas

Wat ook anders is in het nieuwe werken, is dat je straks misschien wel minder onderweg bent, maar vaker met laptop of iPad. Een goede laptoptas die je laptop beschermt wordt dus geen overbodige luxe. Of je nu voor een meeting naar kantoor of naar de klant gaat, het reizen met je laptop wordt heel gewoon. Dat hoeft natuurlijk niet met een saaie tas. De laptoptassen van Cowboysbag zijn stoer en sterk. Ben je meer een rugzak type? Ook dan is er keuze genoeg. Kies je voor een zakelijke laptop rugzak, of ga je voor een stoere  fjallraven rugzak? Ga je voor reizen met de trein of pak je straks toch de auto…  Het zijn wat keuzes die je moet gaan maken en het is misschien even wennen allemaal, maar de kans is groot dat we in 2025 ons nog amper kunnen voorstellen dat we ‘vroeger’ elke dag naar kantoor gingen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-29T11:08:49.000Z Twenty Four Webvertising


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.