Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Een statisch IP-adres: de voordelen en nadelen

Elk apparaat dat aangesloten is op een netwerk, krijgt een IP-adres toegewezen. Dat is een uniek adres dat een apparaat op internet of in een lokaal netwerk kan identificeren. Dat adres hoeft echter niet altijd een vast adres te zijn. Heel veel wordt er gebruik gemaakt van dynamische IP-adressen, maar die hebben zo hun nadelen.

Een statisch IP-adres blijft altijd hetzelfde. Bij een gewoon particulier internetabonnement krijg je echter vaak een dynamisch IP-adres. Zakelijk internet biedt daarentegen doorgaans wel een statisch IP-adres, ook omdat het voor bedrijven erg interessant en nuttig kan zijn.

Voordelen van een statisch IP-adres                      

Een belangrijk voordeel van een statisch IP-adres is dat het je gegarandeerd toegang biedt tot je (bedrijfs)netwerk, ook van afstand. Zo kun je je beveiligingscamera’s altijd checken. Het is ook veiliger, omdat per apparaat de rechten en toegang tot je netwerk worden bepaald, en zorgt voor een stabieler netwerk omdat alle apparaten die erop aangesloten zijn verbonden blijven. Heb je een server die synchroniseert met mobiele apparaten, dan wordt dat ook mogelijk gemaakt door een statisch IP-adres. Ook kun je met een statisch IP-adres een netwerkprinter vanaf meerdere computers gebruiken. Daarnaast biedt het een betere oplossing wanneer je een tweede router aan je netwerk toevoegt en stelt het je in staat om een eigen website, webserver, FTP-server of mailserver te hosten.

Nadelen van een statisch IP-adres

Er zitten ook wel nadelen aan statische IP-adressen. Apparaten moet hiervoor geconfigureerd worden. Daar is technische kennis voor nodig. Het kan een netwerkbeheerder veel werk opleveren als verschillende apparaten voorzien moeten worden van een statisch IP-adres. Het beheer ervan is ingewikkelder en als gevolg daarvan ook duurder. Daarnaast is het ook nog zo dat bij het wisselen van wifi-netwerk het statische IP-adres niet meer wordt ondersteund. Wanneer je bedrijf verhuist, moet het netwerk weer opnieuw geconfigureerd worden, zelfs wanneer de internet service provider (ISP) hetzelfde blijft. Dit nadeel heb je dan weer niet bij dynamische IP-adressen.

Voor wie?

Vooral zakelijk kan het erg interessant om te kiezen voor een statisch IP-adres. Zo’n onveranderlijk adres wordt dan toegekend aan een server, computer of printer, waardoor alle apparaten op het netwerk vindbaar worden en blijven. Ook als je wilt dat er van buitenaf ingelogd kan worden op het bedrijfsnetwerk, is een statisch IP-adres van belang. Bij een dynamisch, veranderlijk IP-adres kunnen er herkenningsproblemen ontstaan, wat bijvoorbeeld grote problemen kan opleveren bij mailservers. Je zou dan immers de instellingen op alle apparaten die toegang tot de server willen hebben moeten veranderen. Voor thuiswerkers die toegang willen hebben tot een externe server komt een statisch IP-adres ook zeer van pas. Ook als je zelf van afstand wilt kunnen inloggen op je thuiscomputer of beveiligingscamera’s thuis, kun je het beste voor een vast IP-adres kiezen.

Standaard staan de meeste internetrouters ingesteld op DHCP, wat inhoudt dat de router zelf IP-adressen. Toch kun je wel zelf een vast IP-adres instellen in Windows. Daarvoor moet je naar het netwerkcentrum gaan en daar een vrij IP-adres invoeren dat wel in je netwerkrange valt, maar niet in de DHCP range van je router.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-01-30T15:08:45.000Z dbom


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.