Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Het Friesland College pioniert op IT-vlak

Dit artikel delen:

Het Friesland College, een regionaal opleidingencentrum (ROC) in het noorden van Nederland, verzorgt middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneducatie aan meer dan 15.000 studenten. De manier van lesgeven op het Friesland College is uniek. “Op onze locaties zijn traditionele leslokalen met schoolbanken amper nog te vinden. Dat komt omdat praktijkgestuurd leren bij het merendeel van onze opleidingen centraal staat. Studenten doen vrijwel direct praktijkervaring op bij verschillende soort werkgevers, waarbij exibiliteit, zelfstandigheid, nieuwsgierigheid en eigen initiatief worden aangemoedigd. De IT-afdeling ondersteunt en faciliteert hierin. Niet alleen op onze eigen (neven)locaties, maar ook bij bedrijven op locatie. In Heerenveen en Leeuwarden bevinden zich de hoofdlocaties van het Friesland College. Wanneer je daar de gebouwen binnenstapt merk je direct dat het Friesland College vooruitgang en vernieuwing ademt. Veel open, vrije ruimtes waar studenten in samenwerkingsverband aan het werk zijn. Het Friesland College pioniert echt op het gebied van onderwijs. Dan wil je als IT-afdeling zeker niet achterblijven”, aldus Ronald Kollen, Stafmedewerker ICT.

“De wensen, eisen en verwachtingen van onze studenten zijn velen malen anders dan die van studenten die traditioneel onderwijs volgen. Onze IT-omgeving moet hier te allen tijde aan kunnen voldoen. Praktisch gezien betekent dit dat het netwerk moderne applicaties (zoals Office365 of Skype for Business) moet kunnen ondersteunen, zodat het mogelijk is voor studenten om lessen remote te volgen vanaf elk device en elke locatie. Uiteraard dienen wij deze toegang te kunnen controleren en monitoren”, aldus Foeke Hoekstra, Teamleider Automatisering.

In 2017 heeft het Friesland College twee grote stappen gemaakt richting een toekomstbestendige, flexibele infrastructuur. Dit hebben zij gedaan door een RFP uit te zetten met twee percelen: wireless en netwerk. Beide percelen zijn gewonnen door SecureLink in combinatie met Aruba, a Hewlett Packard Enterprise company. “Ons netwerk was nodig toe aan een refresh. De oude core was inmiddels alweer 18 jaar in gebruik. In ons netwerk was er dan ook regelmatig sprake van stroperig gedrag. Het nauwkeurig lokaliseren van deze zogenaamde bottle necks was een lastige, tijdrovende klus. Daarnaast maken onze studenten volop gebruik van ons wireless netwerk. Vooral streamingsdiensten zijn populair. Wat bovendien opvalt is dat in onze onderwijsinstellingen de netwerkbelasting nooit constant is. Wij hebben echt te maken met piekbelasting. Wij hebben niks aan een systeem wat constant perfomt en geen piekbelasting aan kan. Denk maar eens aan alle pauze-, studie- en examenmomenten. Je ziet het gebruik echt toenemen en dan moet het netwerk flexibel zijn en snel kunnen schakelen”, vertelt Ronald Kollen.

Mede door het wireless gebruik van de studenten is er bij Friesland College een mobile first architectuur neergelegd. Dit veilige, betrouwbare en toekomstbestendige netwerk is ingericht met Aruba access points, controllers, ClearPass (netwerktoegang) en is daarbij ‘easy-to-manage’ door het gebruik van het management platform Airwave (wired en wireless). Aanvankelijk zouden er tevens FlexFabric datacenter core switches worden geïmplementeerd, maar na de gunningsfase zijn deze vervangen voor de 8400 core switch van Aruba. “De keuze voor de 8400 core switch is baanbrekend te noemen. Het Friesland College is de eerste organisatie in Nederland waar de nieuwste core switch is uitgerold. De 8400 geeft het Friesland College snel inzicht in hoe het netwerk performt, waar eventuele bottle necks zich bevinden, in geval van security issues wordt verdacht verkeer direct gestopt én de 8400 is flexibel en toekomstbestendig. Het Friesland College laat hiermee zien dat zij ook op IT-gebied vooroplopen”, aldus Patrick Brog, Security Consultant SecureLink.

Begin 2018 is de RFP afgerond en opgeleverd. “Wij zijn zeer tevreden met de 8400 series. Alles is makkelijk te meten en grafisch weer te geven. Je kunt echt zien dat wij voor een solide ontwerp hebben gekozen wat bijdraagt aan al onze primaire processen. Van eventuele piekmomenten wordt inmiddels niks meer gemerkt. Er is zelfs ruimte voor veel meer gebruik! Tevens ligt er een mooie basis voor een nóg slimmer netwerk, meer innovatie en uitbreiding. Het jne is om hierbij een trusted partner te hebben. Iemand die objectief naar de infrastructuur kijkt en meedenkt met de doelstellingen van onze onderwijsinstelling. Wij hoeven niet langer alle kennis zelf in huis te halen, daar is simpelweg de capaciteit niet voor. Met een partij zoals SecureLink is dit ook niet nodig. Zij hebben alle kennis en expertise in huis om ons 24*7 te ondersteunen. Op dit moment zijn wij samen met SecureLink stappen aan het maken om te blijven pionieren op IT-vlak, bijvoorbeeld door ook role-based access in te zetten op wireless én het uitrollen van een Next-Generation Endpoint Security oplossing. Onze huidige AV-oplossing voldoet niet meer aan de aanvallen in het huidige cyberlandschap. Met de uitrol van de op machine learning gebaseerde oplossing Cylance hebben wij een veel slimmere preventieve endpoint oplossing, die tevens minder belastend is voor ons netwerk. Wij blijven innoveren, zodat het Friesland College de komende jaren voorop blijft lopen”, besluit Ronald Kollen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-04-18T15:21:57.000Z SecureLink Nederland B.V.
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.