Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Werkgevers omzeilen chaos met nieuwe route

De overheid geeft nog steeds geen duidelijke regels voor flexibele arbeidscontracten. De urgentie is echter hoog: werkgevers, ZZP-ers, vakbonden en de belastingdienst dringen al jaren aan op duidelijker regels. Werkgevers hebben nu een nieuwe route gevonden de onduidelijkheid te omzeilen.

Impasse duurt voort

Politici worstelen nog steeds met de vraag hoe de ‘doorgeschoten flexibilisering’ van de arbeidsmarkt kan worden teruggedrongen. Werkgevers vragen al jaren om de internationaal gezien lange doorbetaling bij ziekte in te korten. Vakbonden zijn nog steeds voorstander van de verguisde Wet DBA – die ZZP-ers duidelijkheid had moeten geven, maar juist meer onduidelijkheid opleverde. De belastingdienst heeft noodgedwongen zijn eigen interpretatie van de onduidelijke regels, maar wordt regelmatig teruggefloten door de rechter.

De kick-off bijeenkomst om de Wet DBA te vervangen, die minister Koolmees (Sociale Zaken) en staatssecretaris Snel (Financiën) op 24 januari hebben gehouden met de betrokken partijen, heeft niets opgeleverd.

Een oplossing is nog niet in zicht. Intussen hebben werkgevers ontdekt dat deze complexe impasse omzeild kan worden met een zogenaamd ‘Extended Team” ofwel een 'buitenteam''.

Onaantrekkelijke keuzes

Een werkgever, die bijvoorbeeld ICT personeel zoekt, kon tot nu toe kiezen uit personeel met een vast arbeidscontract, personeel met een tijdelijk of flexcontract (ZZP-ers) of outsourcing naar het buitenland.

Vaste arbeidscontracten hebben als nadelen dat goed personeel schaars en duur is, dat kennis snel veroudert, dat ontslag lastig is en dat de salarissen van langdurig zieke werknemers twee jaar moeten worden doorbetaald.

Flexcontracten kampen met dezelfde schaarste. Daarnaast lopen werkgevers risico op boetes, naheffingen en reputatieschade als zij zich niet strikt houden aan de onduidelijke regels zoals Wet DBA, Wet ketenaansprakelijkheid, Wet gelijke beloning buitenlandse werknemers, Waadi, Schijnzelfstandigheid, G-rekeningen, Modelcontracten etc.

Outsourcen naar het buitenland dan maar? Nederlandse opdrachtgevers hebben vaak grote moeite de gedetailleerde specificaties te leveren, waar een buitenlandse  leverancier om vraagt. Daarnaast heeft de Nederlandse opdrachtgever een beperkt zicht op de kwaliteit van het personeel en de productiviteit. Tenslotte is de flexibiliteit in een outsourcingcontract vaak ver te zoeken. Als het niet bevalt, duurt het jaren voordat je er vanaf bent.

Extended Team

Een ‘extended team’ is niets anders dan een door een Nederlandse werkgever geselecteerde groep werknemers in een land zonder schaarste en knellende regels, maar met lage belastingen.

Oekraïne is zo’n land: technische ICT-ers zijn in voldoende mate te vinden, de werklust is hoog, het belastingtarief bedraagt 5% en de opzegtermijn één maand.

Bij een extended team stuurt de werkgever in Nederland de werknemers aan op dezelfde aan als de Nederlandse werknemers. Uiteraard is een buitenlandse partij nodig om dit te faciliteren. Technologie, zoals 7 x 24 uur video verbinding, helpt daarbij.

Denemarken

De Nederlandse situatie is niet uniek. Ook in Denemarken hadden werkgevers goede redenen om met extended teams te werken. Deense opdrachtgevers hebben intussen vele duizenden werknemers werken in extended teams in Oost-Europa.

Zelf aansturen

Jim Beattie voormalig Directeur Technologie van Just Eat, een werkgever met veel ICT-personeel, bevestigt dat:  “Just Eat heeft vijftig mensen in extended teams werken. Dat werkt uitstekend, mits je als opdrachtgever de voorgedragen werknemers goed selecteert en aanstuurt. Het is geen outsourcingscontract.”

Verwachting

Zolang schaarste, knellende regels en hoge belastingen blijven bestaan, zal de populariteit van extended teams blijven toenemen. Politieke partijen, vakbonden en afspraken tussen EU-landen kunnen dat niet tegenhouden.

Menzo de Muinck Keizer, Managing Partner bij Baker Boucher

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-03-27T14:29:29.000Z Baker Boucher Nederland B.V.
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.