Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Publicatie onderzoek Quint naar Cloud & ICT-outsourcing in de zorg

De transitie naar de cloud en outsourcing zijn nog steeds aan een opmars bezig binnen de zorgsector. Zorginstellingen willen door middel van outsourcing vooral meer kunnen focussen op de kerntaken. Voor leveranciers die de digitale transitie begeleiden is er nog wel werk aan de winkel. Een meerderheid van de onderzochte instellingen vindt dat de innovatiekracht en de digitale transformatie te wensen overlaat. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek dat Quint vanaf 2015 uitvoert naar het gebruik van cloud en ICT-outsourcing in de zorg.

Focus op kerntaken belangrijke motivatie voor zorginstellingen

Het percentage instellingen dat ICT-diensten uitbesteed is in vergelijking met vorig jaar maar licht toegenomen. Dat komt omdat we de cijfers voor SaaS niet in het onderzoek meenemen.. Het aantal zorgbedrijven dat uitbesteed groeit, maar het volume van traditioneel uitbestede ICT-diensten groeit niet evenredig. Steeds meer zorginstellingen maken gebruik van SaaS-diensten.   

Kwaliteitsverhoging, focus en expertise 

Dit zijn de drie belangrijkste drijfveren voor het uitbesteden van ICT-diensten. Daarbij is het aspect “focus” vooral voor de Care sector dominant. Net als vorig jaar worden kostenaspecten, innovatie en bedrijfstransformatie nauwelijks genoemd als reden tot uitbesteding. Dit staat in schril contrast met de ambities en marketinginspanningen die veel dienstverleners tonen. We zien een flinke gap tussen de ambitie van leveranciers en de behoefte van de zorginstellingen zelf.   

Ervaring met cloud nagenoeg 100 procent 

Waar in de voorgaande jaren al een sterke trend zichtbaar was, is inmiddels elke zorginstelling bekend met de cloud. Vorig jaar bleven Cure-instellingen, met een percentage van 89%, nog achter ten opzichte van de Care (94%), maar die achterstand is dus helemaal ingelopen en beide zitten op de volle 100%. Dat betekent niet dat de acceptatie van elk type cloud voor verschillende toepassingen even hoog is, integendeel. Zo wordt bijvoorbeeld het ECD/EPD nog grotendeels on-premise gehost, of in de private cloud. Andere applicaties laten een gemengd beeld zien.   

Drijfveren laten gemengd beeld zien 

Wat zijn de redenen waarom een zorginstelling clouddiensten afneemt? Dat laat een mix van motivaties zien. Nipt bovenaan staat het verhogen van de flexibiliteit met 21%, gevolgd door het verlagen van de activiteiten rond IT-beheer (20%). Enkele andere redenen die worden genoemd zijn standaardisatie, vereenvoudiging van het IT-landschap,  innovatie en beschikbaarheid.   

Elektronische dossiers 

Hoe zit het met de ECD’s/EPD’s, toch een van de primaire automatiseringstoepassingen binnen zorginstellingen? De sector is nog wat terughoudend als het gaat om uitbesteden of naar de cloud migreren. Slechts 18% van alle instellingen heeft de elektronische dossiers uitbesteed. Binnen de Care is vooral een voortzetting van de migratie naar SaaS te verwachten.

Pandemie lijkt weinig van invloed 

2020 was om allerlei redenen een bijzonder jaar voor ICT. Wereldwijd werden zorginstellingen gedwongen om anders naar hun automatisering te kijken en digitale transformatie versneld te laten plaatsvinden. In de cijfers van het zorgonderzoek vinden we daarvan niet heel veel terug.

Het rapport is op te vragen via: https://www.quintgroup.com/nl-nl/markten/health/marktonderzoek-cloud-en-sourcing-van-it-in-de-zorg-2021/

Over Quint 

Quint is een internationaal management- en technologie adviesbedrijf​.​ ​We ondersteun​en ​organisaties bij het ontwerpen en implementeren van hun digitale transformatie. ​Hierbij versnellen en verankeren​ we​ transformaties door mensen, processen, technologie en leiderschap met elkaar te verbinden. Quint richt zich in het bijzonder op Digital Strategy,​ Data Activation​, Enterprise Automation, Lean-Agile Enterprise, Enterprise Cloud, Sourcing Advisory en ​IT Governance en Platform Automation.​ 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-05-19T12:34:01.000Z Quint


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.