Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Wees alert op phishing via uw smartphone

Dit artikel delen:

Cybercriminelen maken steeds meer gebruik van phishing om in bedrijfssystemen en netwerken binnen te dringen. Ze doen dit ook via smartphones. Smartphones zijn een makkelijke prooi: ze worden namelijk in nagenoeg elk bedrijf gebruikt. Phishing via smartphones kan schadelijke gevolgen hebben voor uw bedrijf; het is daarom belangrijk dat u en uw medewerkers hier alert op zijn. We leggen uit hoe phishing via smartphones in zijn werk gaat en hoe u uw smartphone en bedrijf hiertegen kunt beschermen.

Wat is phishing?

Cybercriminelen gebruiken phishing om persoonlijke- of bedrijfsgegevens te vergaren, zonder dat de persoon in kwestie dit doorheeft. Ze sturen frauduleuze e-mails met valse links of bijlagen van een bron die er authentiek uitziet. De persoon opent de e-mail, klikt op de link of download de bijlagen. De link of bijlage bevat vaak malware die digitale criminelen gebruiken om inloggegevens of andere persoonlijke informatie te stelen.

Is uw smartphone voldoende beveiligd tegen cybercriminelen en phishing? Lees dan verder op deze pagina over cybersecurity voor informatie over wat u kunt doen om uw smartphone goed te beveiligen.

Spear phishing

Cybercriminelen kunnen zowel phishingberichten sturen naar duizenden ontvangers tegelijk als naar slechts één persoon. In het laatste geval is er sprake van spear phishing. Bij spear phishing doet de cybercrimineel zich voor als een bekende uit uw omgeving om persoonlijke en vertrouwelijke informatie te ontfutselen. Het bekendste voorbeeld hiervan is WhatsAppfraude.

Hier moet u op letten bij phishing op uw smartphone

Er is een aantal manieren waarop u phishing e-mails op uw smartphone kunt herkennen. Cybercriminelen geven u het gevoel dat de e-mail urgent is en dat u hem wel móet openen, op de link moet klikken of de bijlage moet downloaden. Ze doen zich bijvoorbeeld voor als een authentieke bron en verzoeken u een openstaande schuld te betalen of een betaling te doen voor een dienst die ‘bijna is afgelopen’. Wees ook alert op aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn: dat zijn ze namelijk meestal ook.

Phishing voorkomen

Als digitale criminelen uw smartphone binnendringen via phishing kan dit leiden tot identiteitsdiefstal, diefstal van vertrouwelijke en gevoelige informatie, verlies van inloggegevens of intellectueel eigendom, diefstal van klantgegevens, reputatieschade, ongewenste transacties en creditcardfraude. Installeer daarom een virusscanner op uw smartphone, die inkomende e-mails filtert en controleert zodat phishingmails tijdig worden ontdekt. Een goede IT-beveiliging is belangrijk om uzelf en uw bedrijf zo goed mogelijk te beschermen tegen online beveiligingsrisico’s.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-08-02T16:00:25.000Z dbom


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.