Als zelfstandig ondernemer wil je uiteraard voorkomen dat privé en zakelijke geldstromen door elkaar heen gaan lopen. Daarom is het verstandig om een zakelijke rekening te openen. Deze rekening gebruik je enkel en alleen voor zakelijke doeleinden. Heb je nog geen zakelijke rekening, maar wil je er wel eentje openen? Ga dan niet over één nacht ijs. Je moet namelijk weten dat niet iedere zakelijke rekening hetzelfde is. Om te voorkomen dat je een verkeerde keuze maakt, vertellen wij je in dit artikel alles wat je moet weten voordat je een zakelijke rekening opent.
Is een zakelijke rekening verplicht?
Voordat je een zakelijke rekening opent, wil je waarschijnlijk eerst weten of dit verplicht is. Dit hangt van de rechtsvorm af die je gekozen hebt. Zo is een zakelijke rekening openen voor een bv bijvoorbeeld wel verplicht. Dit geldt overigens ook voor een nv. Bij deze rechtsvormen ben jij namelijk niet de rechtspersoon, maar is het bedrijf dit. Omdat jij niet de hoofdelijke aansprakelijke bent, kun je bij deze rechtsvormen geen privérekening voor je bedrijf gebruiken.
Is jouw bedrijf een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof) of maatschap? Dan ben je niet verplicht om een zakelijke rekening te openen. Toch ontkom je er meestal niet aan. Veel banken willen namelijk niet dat je een privérekening gebruikt voor zakelijke doeleinden. Hierover staat meestal iets in de algemene voorwaarden. Bovendien controleren zij steekproefsgewijs om het zakelijk gebruik van een particuliere rekening te voorkomen.
Verschillende soorten zakelijke rekeningen
Sommige ondernemers denken dat een zakelijke rekening er altijd hetzelfde uitziet. Het gaat hier inderdaad om een rekening die je voor jouw bedrijf gebruikt. Desondanks kun je bij de meeste banken uit verschillende opties kiezen. Vaak biedt een bank namelijk meerdere pakketten aan. Grote voordeel hiervan is dat er voor ieder bedrijf wel een geschikte zakelijke rekening te vinden is. Als zelfstandig zonder personeel (zzp’er) kun je bijvoorbeeld een zzp zakelijke rekening openen. Je krijgt in dat geval de beschikking over één zakelijke rekening en één betaalpas. Is jouw bedrijf een vof? Kies dan voor een pakket met meerdere betaalpassen. Bij veel banken kun je tot wel drie betaalpassen krijgen als je een zakelijke rekening opent.
Hoe verloopt de aanvraag?
Wie denkt dat een zakelijke rekening openen veel voeten in de aarde heeft, heeft het mis. Het kost je namelijk maar een fractie van jouw tijd. Dit komt vooral doordat je de deur niet meer uit hoeft om een zakelijke rekening te openen. Bij vrijwel iedere bank kun je vandaag de dag online een zakelijke rekening openen. Je bezoekt simpelweg de website en kiest hier het pakket dat het beste aansluit op jouw bedrijf. Vervolgens dien je een aanvraag in.
Heb je jouw aanvraag verstuurd? Dan controleert de bank jouw bedrijfs- en identiteitsgegevens voor zij akkoord gaan. Dit neemt over het algemeen niet bijzonder veel tijd in beslag. Wanneer een bank geen beren op de weg ziet, wordt er voor jou een zakelijke rekening geopend. Je krijgt alles voor de rekening thuisgestuurd, waardoor je er binnen de kortste keren gebruik van kunt maken.