Steeds meer bedrijven in de procesindustrie gaan hun elektrotechnische schema’s
functioneel ontwerpen, dat geldt met name voor de paneelbouw. Logisch, want deze
ontwerpmethode is efficiënter en gebruiksvriendelijker dan de traditionele manier. Niet
voor niets werken paneelbouwers, monteurs en klanten in de procesindustrie het liefst met
een functioneel schema. Waarom eigenlijk? In dit artikel zetten we de voornaamste
voordelen van functioneel ontwerpen voor de procesindustrie en paneelbouw op een rijtje.
Gebruiksvriendelijk panelen bouwen
Wat is de samenhang tussen diverse paneelbouw componenten? Bij een functioneel ontwerp is dat direct duidelijk – handig voor de paneelbouwer, maar zeker ook voor de klant uit de procesindustrie. Is er bijvoorbeeld een storing van een elektrotechnisch onderdeel van een systeem, pomp of kraan? Dan kan de paneelbouwer of monteur snel achterhalen waar het probleem zit. Door het functionele ontwerp hoeft hij slechts op enkele pagina’s informatie over het paneel te zoeken.
Alle paneelbouw componenten op één pagina
Wanneer panelen functioneel worden ontworpen, vinden paneelbouwers alle bij elkaar horende componenten op één pagina. Denk aan alle paneelbouw onderdelen van een pomp, zoals de motoringang en -uitgangen, en het vermogensdeel. Bij de traditionele tekenmethode is dat anders. Daar heeft elke soort paneelcomponenten een eigen tabblad. Dat betekent dat paneelbouwers geen totaaloverzicht hebben. Ze zien een pagina’s vol PLC-kaarten, met per pagina één PLC-kaart of I/O. Daarbij zijn alle paneelbouw componenten per soort onoverzichtelijk elkaar achter geplaatst in dit ene tabblad.
Paneelbouwers genereren lijsten met de sorteerfunctie
In traditioneel getekende schema’s zien paneelbouwers alle componenten per soort achter elkaar achter onder een eigen ‘tabblad’. Daar vinden ze dan pagina’s vol PLC-kaarten, met aparte pagina’s voor ingangen, uitgangen en vermogen. Bij het functioneel ontwerpen van panelen worden de componenten anders weergegeven en gegroepeerd. Daarbij vinden paneelbouwers alle componenten die functioneel bij elkaar horen samen op één of enkele pagina’s. Denk aan alle onderdelen van een pomp, zoals de motoringang en -uitgangen en het vermogensdeel. Daarnaast biedt de intelligente engineering software van functioneel ontwerpoplossingen paneelbouwers en andere ontwerpers in de procesindustrie een ‘sorteerfunctie’. Hiermee kunnen ze met enkele muisclicks lijsten van paneelbouwonderdelen en andere componenten genereren.
Sneller schema’s voor de procesindustrie tekenen en wijzigen
Functioneel tekenen is efficiënter dan de traditionele tekenvariant. Want het is voor paneelbouwers en andere engineers in de procesindustrie makkelijker om op één pagina een samenhangend paneelbouw of ander schema te maken, dan om de schemastukken op diverse pagina’s onder te brengen en te parametreren. Daardoor wordt het ook minder complex om paneelbouw schema’s te wijzigingen. Wil de engineer een tekening veranderen, dan hoeft hij slechts op één pagina wat aan te passen. Dat is veel efficiënter dan bij de traditionele tekenmethode, waar een paneelbouwer zeker drie pagina’s moet aanpassen. Dat levert engineers in de procesindustrie drie tot vijf minuten tijdswinst op per wijziging.
Engineers in de procesindustrie maken minder fouten
Functioneel tekenen levert paneelbouwers en andere engineers in de procesindustrie naast efficiency nog een ander voordeel op: een betere productkwaliteit door minder fouten. Paneelbouwers bouwen gaandeweg namelijk een bibliotheek op met bouwblokken of macro’s van de functies en modules die ze vaak gebruiken. Deze basisontwerpen kunnen paneelbouwers bij een volgend project weer opnieuw inzetten en eventueel aanpassen, waardoor ze niet telkens het wiel opnieuw hoeven uit te vinden. Dat werkt efficiënter en zo voorkomen engineers in de procesindustrie menselijke fouten.
Starten met functioneel ontwerpen?
Wil je als engineer of paneelbouwer in de procesindustrie functioneel gaan ontwerpen? Bekijk de video over de basisprincipes van functioneel ontwerpen