Vanwege de alsmaar toenemende digitalisering worden organisaties vandaag de dag geconfronteerd met ontzettend veel nieuwe eisen en vragen. Ze worden bijvoorbeeld belast met het afstemmen van legacy-systemen met een steeds veranderende reeks van nieuwe digitale oplossingen. Verder is er ook nog een enorm tekort aan talent en arbeidskrachten, waardoor slimme technologie noodzakelijker is geworden om dit tekort op te vullen. Om al deze uitdagingen te overwinnen maken steeds meer organisaties gebruik van Virtual Desktop Infrastructure oplossingen (VDI).
VDI stelt gebruikers in staat om te werken op desktops en applicaties die draaien op virtuele machines (VM’s), die zijn gehost on-prem, in de Cloud of via Desktop-as-a-Service (DaaS). VDI zorgt ervoor dat medewerkers altijd en overal op elk apparaat toegang hebben tot virtuele desktops, applicaties en hun bestanden. Bovendien kunnen ze nog steeds exact dezelfde handelingen en taken uitvoeren alsof ze een traditionele pc gebruiken. De oplossing zorgt dan ook voor een betere mobiliteit en maakt veilig werken vanuit huis eenvoudiger. Daarnaast biedt VDI veel voordelen op het gebied van security. Met name het gecentraliseerde karakter van VDI biedt de nodige security voordelen. Zo kunnen beheerders bijvoorbeeld bij alle virtuele desktops, door het gecentraliseerde configuratiebeheer, tegelijkertijd softwarepatches of andere maatregelen nemen op alle virtuele desktops bij een dreiging. Een ander voordeel is dat de data nooit het datacenter verlaat. Werknemers worden hierdoor minder snel het slachtoffer van dataverlies, vanwege verloren of gestolen apparaten. Doordat virtualisatie data op locatie of in de Cloud gecentraliseerd is, in plaats dat de data zich bevindt op endpoint apparaten, kunnen organisaties beter voldoen aan bepaalde data governance eisen.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Hoewel veel organisaties denken dat VDI implementeren complex is hoeft dit niet zo te zijn, mits je de juiste voorbereidingen treft. Meestal lopen organisaties tegen uitdagingen aan omdat VDI meestal wordt ondersteund door uitgebreide verzamelingen VM’s. Om dergelijke situaties te voorkomen is het belangrijk dat organisaties met een aantal elementen rekening houden. Voordat je begint met de implementatie van een VDI oplossing is het belangrijk om eerst te weten wat voor technologie er binnen de organisatie wordt gebruikt en welke behoeften er zijn. Op deze manier is er een duidelijk overzicht welke applicaties op de VDI gaan draaien. Daarnaast zal de organisatie ook moeten analyseren of de huidige infrastructuur geschikt is voor een VDI implementatie. Denk hierbij aan de opslag, netwerk, server infrastructuur en de security componenten.
Bij het kiezen van een VDI oplossing is het daarnaast belangrijk om te kijken of de leverancier ook democratisering van zijn technologie omarmt. Nu het merendeel van het personeel zijn werk virtueel in het nieuwe normaal uitvoert, willen organisaties een robuuste digitale infrastructuur bouwen om hun werknemers naadloos thuis te laten werken. Door te onderzoeken of VDI leveranciers de democratisering van IT omarmen, kunnen organisaties ervan op aan dat de oplossing naadloos aansluit op nieuwe processen, regelmatige uitbreidingen krijgt en gebruiksvriendelijk is.
Indien mogelijk doen organisaties er verstandig aan om hun VDI-oplossing eerst uit te rollen middels een pilot programma (ook wel UAT User Acceptance testing genoemd) voor een kleine groep gebruikers. Op deze manier kun je de oplossing in een kleine setting implementeren, eventuele problemen oplossen en feedback van eindgebruikers krijgen voordat je het uitrolt naar een grotere groep. Dit minimaliseert de downtime van eindgebruikers en zal ook de tevredenheid van de eindgebruiker verhogen aangezien de implementatie geleidelijk gaat en bovendien gemeten en geëvalueerd wordt voordat het op grote schaal binnen de organisatie wordt uitgerold.
Denk daarnaast ook na over het monitoren en beheer van de VDI omgeving. Om grip te houden op de virtuele omgeving is VDI monitoring essentieel. VDI omgevingen zijn immers infrastructuren met veel variabelen. Als de VDI omgeving down of vertraagd is, kan dit grote impact hebben op de productiviteit en tevredenheid van medewerkers.
Zorg voor een goede voorbereiding
Kortom, het implementeren van een VDI omgeving hoeft niet complex te zijn als je een goede voorbereiding hebt. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat het voor alle betrokkenen duidelijk is wat er geïmplementeerd gaat worden en wat het implementatieproject inhoudt. Daarnaast moet je doelen stellen en een plan maken voor de implementatie. Vergeet ook niet te valideren en te monitoren na de implementatie. De eerder beschreven punten in dit artikel kunnen helpen en ervoor zorgen dat uitdagingen en infrastructuurproblemen worden aangepakt voordat ze kritiek worden.
Prashant Ketkar, CTO at Corel Corporation