De aankondiging van Microsoft over hun vernieuwde cloud models voor Europa onderstreept een belangrijke ontwikkeling: de noodzaak voor bedrijven en organisaties om zelf te kunnen bepalen waar hun data wordt opgeslagen en -vooral- onder welke juridische kaders die valt.
In Europa is de wetgeving rondom digitale soevereiniteit al stevig verankerd in onder meer GDPR, NIS-2 en de Data Act. In veel gevallen moeten organisaties en bedrijven voldoen aan strikte eisen op het gebied van dataprivacy, data residency en operationele controle. Daarbij is het essentieel dat gevoelige data niet onder buitenlandse wetgeving valt, zoals de Amerikaanse Cloud Act. Dat vraagt om transparantie en controle over infrastructuur, toegang en encryptie.
Hoewel in Europa vele duizenden regionale datacenters zijn, en de plannen voor extra capaciteit recent in een stroomversnelling zijn gekomen, is een Europees datacenterlandschap zonder hyperscalers (Microsoft, AWS, Google) niet alleen een enorme uitdaging, het is vanwege verschillende redenen ook niet perse gewenst. De realiteit is hybride: publieke cloud, verschillende vormen van private cloud en on-premise oplossingen bestaan naast elkaar en vullen elkaar aan.
Digitale autonomie betekent dus niet dat hyperscalers uitgesloten worden, maar wel dat hun aanbod moet passen binnen Europese kaders en de behoeften van organisaties en bedrijven. Hierbij is het van groot belang dat er keuzemogelijkheden zijn, zodat datacenter aanbieders de Europese organisaties data opslag en verwerking onder Europese wetgeving kunnen garanderen, zonder inmenging van buitenlandse mogendheden.
Microsoft presenteerde afgelopen juni zijn (voorlopige) reactie op het soevereiniteitsvraagstuk. De nieuwe cloudmodellen bieden verschillende opties die variëren in de mate van autonomie voor klanten. Inmiddels is echter duidelijk geworden dat de geboden soevereiniteit slechts in beperkte mate wordt gerealiseerd. Daarmee vormen ze een aanvulling, maar geen volwaardig alternatief voor de volledig soevereine variant die Eurofiber en enkele andere Nederlandse partijen bieden, en die niet onder de Amerikaanse wetgeving vallen.
Het datacenterlandschap zal voorlopig nog sterk in beweging blijven onder invloed van AI, geopolitieke en technologische ontwikkelingen. Het is aan de sector om bedrijven en organisaties te helpen hun digitale strategie op eigen voorwaarden vorm te geven.
— Elisabeth Hankeln
Meer lezen