In het huidige digitale tijdperk zou je denken dat IT-recht een wezenlijk onderdeel uitmaakt van het (straf)recht in Nederland. Maar niets is minder waar. IT-recht bestaat niet eens als zelfstandig recht. Maar dat wil gelukkig niet zeggen dat er niets is geregeld. Natuurlijk zijn er mogelijkheden om je intellectueel eigendom online te beschermen. Iemand die er met jouw content vandoor gaat of zich voor jou uitgeeft online is wel degelijk strafbaar. Als een oplichter jouw webwinkel nabouwt om je klanten op te lichten en hij wordt gesnapt, dan is er zeker reden tot zorg, want de straffen zijn niet mals. Dat komt omdat andere rechtsgebieden de lading dekken.
Het auteursrecht en het verbintenissenrecht
Als iemand content van jouw website kopieert om zelf te gebruiken, online of offline, dan kun je een beroep doen op het auteursrecht. Dit is van toepassing op zowel tekst- als beeldmateriaal. Alleen content die je via sociale media deelt valt daar niet altijd onder. Maar je logo en je bedrijfsnaam mag iemand natuurlijk niet zomaar delen. Zelfs niet als dat met goede bedoelingen gebeurt. Iemand die op een website een blog bijhoudt en daar logo’s van geregistreerde handelsmerken bij zet kan hierdoor in de problemen komen. Je hoeft daarvoor in principe niet eens op je website te zetten dat alle rechten zijn voorbehouden, maar het is natuurlijk wel zo duidelijk om dit wel te doen. Het verbintenissenrecht is van toepassing als je een bedrijf opdracht geeft om een website te bouwen of andere werkzaamheden te verrichten die te maken hebben met IT. Denk aan het onderhoud aan je bedrijfsnetwerk of het onderhoud van je website. En dan hebben we natuurlijk nog het privacyrecht. Dat is onder andere van toepassing bij het gebruik van cookies en het gebruiken van gegevens van klanten. Je mag iemands adres gebruiken om een bestelling te versturen en een factuur te adresseren. Je mag die gegevens echter niet aan derden verstrekken zonder toestemming.
Wat doe je als je een conflict hebt?
Bij een conflict over IT-gerelateerde zaken kun je een deskundige IT-advocaat inschakelen. Die heeft zich verdiept in het recht dat specifiek betrekking heeft op het gebruik van websites, computernetwerken en dergelijke. Dit soort zaken zijn vaak complex en kunnen veel tijd in beslag nemen. Een ‘gewone’ advocaat moet zich bovendien in de materie gaan verdiepen. Dit kost extra tijd en dus extra uren die worden gefactureerd.
De zaak vrijblijvend bespreken
Voordat een gespecialiseerde IT advocaat een nieuwe zaak aanneemt zal hij een inschatting maken van de kansen op succes. Als die groot zijn dan loont het de moeite om de zaak door te zetten. Als de kans op succes gering is, dan kan het zijn dat je het advies krijgt om de zaak niet verder aanhangig te maken. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als een nep website is opgezet met jouw bedrijfsgegevens maar de site is inmiddels offline en ‘de vogel gevlogen’.