Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksbureau GfK laten zien dat het aantal huishoudens wat slimme apparaten gebruikt toeneemt de laatste jaren. Eind vorig jaar gaf maar liefst 83% van de Nederlandse bevolking aan tenminste één slim apparaat in huis te hebben. Een ontwikkeling die past bij het streven om onze woningen steeds duurzamer te maken. Met slimme apparaten heb je de mogelijkheid de lampen, maar bijvoorbeeld ook de vaatwasser op afstand in- en uit te schakelen. Of denk aan een slimme thermostaat. Je hoeft de kachel niet langer de hele dag aan te laten staan om in een verwarmde woning thuis te komen; je schakelt de thermostaat in op het moment dat je van het werk vertrekt.
Combinatie van slimme apparatuur met zonnepanelen
Om het maximale uit je slimme apparatuur te kunnen halen, is de combinatie met bijvoorbeeld een oost west opstelling zonnepanelen interessant. Deze opstelling wordt gebruikt op platte daken en stelt je in staat om de hele dag groene stroom op te wekken; je bent minder afhankelijk van de stand van de zon. Vergelijk het met het gebruik van zonnepanelen op zowel de oost- als westzijde van het schuine dak van je woning. Het voordeel van een zonnepanelen plat dak montage ten opzichte van het gebruik van zonnepanelen op een schuin dak is de mogelijkheid om de hellingshoek van de zonnepanelen te optimaliseren. Zo benut je het rendement van de zonnepanelen optimaal. Apparatuur inschakelen op basis van opgewekte groene stroom Wanneer je op kantoor ziet dat de zon begint te schijnen en de zonnepanelen groene stroom opwekken, kun je de vaatwasser of bijvoorbeeld wasmachine op afstand inschakelen via de apps op je telefoon. Het draagt bij aan een zo duurzaam mogelijk leven!
Smart-tv’s en slimme meters populairst in een smart home
Kijkend naar de statistieken over het gebruik van slimme apparaten in huis valt op, dat met name de smart-tv’s en de slimme meters voor water en stroom populair zijn. Toch heeft slechts 55 procent van de Nederlandse huishoudens een slimme meter voor deze nutsvoorzieningen in gebruik. Dat is een afname ten opzichte van 2020, toen 59 procent van de huishoudens een slimme meter gebruikte. Een heldere reden voor de afname in het gebruik van slimme meters wordt niet gegeven. Kijkend naar de slimme thermostaten, dan zien we dat circa een kwart van de huishoudens hier gebruik van maakt.