Het kiezen van een nieuwe televisie kan voor de consument met wat minder technische kennis een lastige taak zijn. De vele merken die talloze modellen aanbieden kan er voor zorgen dat u al snel de bomen door het bos niet meer ziet. Gelukkig zijn er een aantal belangrijke kenmerken waardoor u al snel de kwaliteit van een televisie kunt achterhalen.
Selecteer de juiste resolutie
De resolutie bepaalt de beeldscherpte van een televisie. Over het algemeen geldt dat hoe hoger de resolutie, des te scherper de beelden zijn die de televisie kan tonen.
Heeft u een grote televisie van boven de 43 inch, dan is het tegenwoordig een vereiste om te kiezen voor een model met 4K resolutie. Het verschil in scherpte op grotere schermen tussen Full HD en 4K is namelijk zo groot, en het prijsverschil valt nog redelijk mee. Alle goede 43 inch televisies hebben tegenwoordig eigenlijk wel een 4K beeldscherpte.
Onder de 43 inch zijn er geen televisies met 4K resolutie beschikbaar. In dat geval is het altijd verstandig om voor een Full HD (1080p) beeldscherpte te gaan. Vooral op 32 inch televisies biedt dit de scherpste beelden. Voor een kleinere 24 inch televisie kunt u ook voor HD Ready kiezen, aangezien het verschil met Full HD op zo’n klein scherm niet groot is.
100 Hz vs 50 Hz verversingssnelheid
De verversingssnelheid van een televisie staat voor hoe vaak een televisie per seconde een nieuw beeld kan tonen. Dit wordt gemeten in Hz (Hertz), en heeft vaak de waarde van 50 of 100. Zo kan een televisie met een 100 Hz verversingssnelheid dus twee keer zoveel beelden per seconde tonen, wat zorgt voor een vloeiendere kijkervaring.
Het is ook niet gek dat de beste televisies tegenwoordig voorzien zijn van een 100 Hz verversingssnelheid, omdat het verschil in beeldkwaliteit echt heel groot is. U merkt het grote verschil tussen 50 Hz en 100 Hz eigenlijk niet totdat u een keer naar een 100 Hz televisie kijkt.
Een mooie kleurweergave
Een mooie kleurweergave is een essentieel aspect van een hoogwaardige televisie-ervaring. Bij het kiezen van een televisie is de kleurdiepte een belangrijke specificatie om rekening mee te houden. Het scherm van een televisie kan doorgaans twee soorten kleurdieptes hebben, namelijk 8-bit of 10-bit.
Kleurdiepte verwijst naar het aantal bits dat wordt gebruikt om elke kleur op het scherm te representeren. Hoe hoger de kleurdiepte, hoe meer kleurschakeringen de televisie kan weergeven, wat resulteert in een rijker en nauwkeuriger kleurenpalet. Een 8-bits kleurdiepte kan ongeveer 16,7 miljoen kleuren produceren, terwijl een 10-bits kleurdiepte tot wel 1,07 miljard kleuren kan weergeven.
Met een 10-bits kleurdiepte kunnen subtiele kleurgradaties en nuances beter worden weergegeven, wat vooral merkbaar is bij het bekijken van content met een hoge dynamische range (HDR).