Europa komt in een recessie, de aandelenmarkt gaat crashen, Bitcoin gaat naar nul, dit zijn allemaal uitspraken die je tegenwoordig regelmatig hoort. Maar wat is een recessiebestendige optie? De aandelenmarkt is vaak een indicator van de economische gezondheid van een land.
Wanneer de economie goed gaat, neemt de waarde van de aandelen toe en wanneer de economie verslechtert, kunnen aandelen dalen. De laatste tijd wordt er veel gesproken over de dreiging van een recessie en hoe particuliere beleggers hun portefeuille kunnen beschermen tegen de impact hiervan. Een optie die hierbij steeds vaker wordt genoemd, zijn tech aandelen. In dit artikel zullen we onderzoeken of tech aandelen een recessiebestendige optie kunnen zijn voor particuliere beleggers.
Tech aandelen
Eerst is het belangrijk om te begrijpen wat tech aandelen zijn. Tech aandelen zijn aandelen van bedrijven die zich richten op technologische innovatie en ontwikkeling. Voorbeelden van dergelijke bedrijven zijn Apple, Microsoft, Amazon en Alphabet (moederbedrijf van Google). Deze bedrijven hebben vaak sterke balansen en een hoge cashflow. Bovendien hebben zij vaak weinig schulden en een grote marktkapitalisatie. Dit zijn allemaal indicatoren die suggereren dat tech bedrijven een goede kans hebben om te overleven in tijden van economische neergang.
Voordelen tech aandelen
Een van de redenen waarom tech aandelen aantrekkelijk kunnen zijn tijdens een recessie, is dat deze bedrijven vaak minder afhankelijk zijn van de algemene economische omstandigheden dan bedrijven in andere sectoren. Terwijl de omzet van bedrijven in sectoren zoals de detailhandel of de financiële sector direct wordt beïnvloed door de economie, hebben tech bedrijven vaak andere inkomstenstromen die minder gevoelig zijn voor economische veranderingen. Bijvoorbeeld, inkomsten uit advertenties of abonnementen. Dit maakt tech bedrijven minder kwetsbaar voor economische veranderingen.
Maxim Manturov, Hoofd van Investment Advice bij Freedom Finance Europe, zegt: “Er zijn verschillende andere factoren die veel risicovolle activa op de markt, waaronder technologieaandelen, aanzienlijk kunnen ondersteunen. Een van die factoren zijn de maatregelen die de Federal Reserve (Fed) heeft genomen om de liquiditeit te vergroten en de stabiliteit in het financiële systeem te handhaven. De balans van de Fed nam met $400 miljard toe na de recente ineenstorting van de bank, waardoor de markt extra liquiditeit kreeg en de angst voor de stabiliteit van het financiële systeem werd weggenomen. Bovendien heeft er een aanzienlijke verschuiving plaatsgevonden op de swapmarkt (die de visie van de markt op de rentetarieven van de Fed weerspiegelt), die later dit jaar potentiële renteverlagingen begon vast te leggen, met een piek in mei 2023, als reactie op de stress bij de banken veroorzaakt door de recente ineenstorting van verschillende regionale banken. Dit heeft ook aanzienlijke steun geboden aan veel risicovolle activa op de markt, waaronder technologieaandelen. Bovendien daalden de rendementen op 10-jaars obligaties sterk, waarmee de dieptepunten van dit jaar opnieuw werden bereikt, wat extra steun bood aan risicovolle activa in het algemeen. (Naarmate de rente op Amerikaanse staatsobligaties daalt, raken beleggers meer geïnteresseerd in risicovolle activa, zoals groei- en technologieaandelen.) “Samen hebben deze factoren een gunstig klimaat gecreëerd voor veel risicovolle activa.”
Een ander voordeel van tech aandelen is dat veel van deze bedrijven wereldwijd opereren. Dit betekent dat zij minder afhankelijk zijn van de economische omstandigheden in één specifiek land. Terwijl een recessie in een bepaald land grote gevolgen kan hebben voor bedrijven die daar actief zijn, hebben tech bedrijven vaak een bredere internationale aanwezigheid, wat hen beter in staat stelt om economische schokken op te vangen.
Bovendien kunnen tech bedrijven profiteren van een aantal trends die in tijden van economische neergang naar voren komen. Wanneer mensen hun uitgaven beperken, kan dit betekenen dat ze minder geneigd zijn om bijvoorbeeld naar fysieke winkels te gaan, maar eerder online shoppen. Tech bedrijven die zich bezighouden met e-commerce, kunnen hier dus van profiteren. Ook kunnen tech bedrijven die zich richten op betaalbare oplossingen voor bijvoorbeeld gezondheidszorg, communicatie en educatie, populairder worden in tijden van economische crisis.
Risico’s tech aandelen
Maar natuurlijk zijn er ook enkele risico’s verbonden aan beleggen in tech aandelen. Eén van de belangrijkste risico’s is dat deze aandelen overgewaardeerd kunnen zijn, wat betekent dat hun prijs hoger is dan hun reële waarde. Dit kan resulteren in een plotselinge daling van de aandelenkoersen, vooral als de markt zich realiseert dat deze bedrijven niet zo winstgevend zijn als werd gedacht.
Een ander risico is dat tech bedrijven kwetsbaar zijn voor veranderende regelgeving en politieke druk. Dit kan vooral het geval zijn als het gaat om privacyregelgeving, zoals in het geval van Facebook. Het is belangrijk om te kijken naar de politieke en regelgevende omgeving waarin tech bedrijven actief zijn en om na te gaan of er veranderingen op til zijn die een negatieve impact kunnen hebben op hun activiteiten.
Tot slot moeten beleggers zich ervan bewust zijn dat beleggen in individuele tech aandelen ook risicovoller kan zijn dan beleggen in een gediversifieerd portfolio. En te kijken welke aandelen nu kopen. Het is daarom belangrijk om een strategie te hebben die is afgestemd op uw persoonlijke beleggingsdoelstellingen en risicobereidheid.
Recessiebestendig
Concluderend kunnen tech aandelen een interessante optie zijn voor particuliere beleggers die op zoek zijn naar een recessiebestendige investering. Tech bedrijven hebben vaak sterke balansen, inkomstenstromen die minder gevoelig zijn voor economische veranderingen en een bredere internationale aanwezigheid. Bovendien kunnen tech bedrijven profiteren van trends die in tijden van economische neergang naar voren komen. Echter, zoals bij alle investeringen, zijn er risico’s verbonden aan beleggen in tech aandelen en is het belangrijk om uw onderzoek te doen en een strategie te hebben die past bij uw persoonlijke beleggingsdoelstellingen en risicobereidheid.