Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief
Groen licht

ICT-dashboard Rijk vanaf 2015 minder groen

14 november 2014 - 09:24ActueelOverheid
Pim van der Beek
Pim van der Beek

Het ICT-dashboard van het Rijk moet voor januari 2015 een eerste verbetering hebben ondergaan. Het belangrijkste kritiekpunt: projecten staan altijd op 'groen', moet dan verholpen zijn. Ook moet er meer feitelijke onderbouwing komen bij de rapportages over budgetten en termijnen van ict-projecten bij de overheid. Dat schrijft minister Blok (Wonen en Rijksdienst)in een brief aan de Tweede Kamer.

‘Ik stel voor in januari 2015 met een aangepaste versie (2.0) van het dashboard te starten, waarin in ieder geval het belangrijkste kritiekpunt, namelijk dat projecten ‘onterecht op groen’ zouden staan, wordt weggenomen’, schrijft Blok.

Hij stelt 1 januari 2015 als deadline omdat vanaf dat moment ministeries en zbo’s hun nieuwe gegevens (over 2014) voor de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk moeten invoeren. ‘Het is noodzakelijk deze gegevens in het nieuwe systeem te verwerken om in mei 2015 tot een adequate rapportage aan de Tweede Kamer te komen.’

Blok wil ook voorkomen dat er pas halverwege 2015 een nieuw dashboard is. Ook loopt op 1 januari 2015 het contract met de huidige leverancier af. Blok: ‘Na het debat over het rapport van de commissie Elias kunnen eventueel daaruit voortvloeiende aanpassingen nog worden aangebracht in een 3.0 versie.’

De Tijdelijke Commissie ICT onder leiding van Ton Elias vindt dat het huidige Rijks ICT-dashboard een bijna lachwekkend hoera-verhaal is.

Eind 2013 beloofde de toenmalige Rijks-cio Maarten Hillenaar ook dat het dashboard medio 2014 verbeterd zou worden.

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme toegang vs. onzichtbare cyberrisico’s in de Zorg

    In zorginstellingen is een constante stroom van personeel, patiënten en bezoekers. Maar hoe zorg je ervoor dat gevoelige gebieden beschermd blijven zonder de dagelijkse gang van zaken te verstoren? Hoe herken je eventuele zwakke plekken in het netwerk?

    Computable.nl

    In detail: succesvolle AI-implementaties

    Het implementeren van kunstmatige intelligentie (AI) biedt enorme kansen, maar roept ook vragen op. Deze paper beschrijft hoe je als (middel)grote organisatie klein kunt starten met AI en gaandeweg kunnen opschalen.

    Computable.nl

    Cybercrime Trendrapport 2024

    Een uitgebreide paper over de nieuwste bedreigingen en ruim 50 best-practices in beveiliging.

    Meer lezen

    Europa
    ActueelGovernance & Privacy

    Een nieuw cybersecuritymodel: Europa aan zet

    ActueelGovernance & Privacy

    Microsoft blokkeert e-mail hoofdaanklager Internationaal Strafhof

    ActueelOverheid

    Kort: Nieuw screeningsysteem IND, IFS in zee met TomTom, Navara naar BBTG en de grote oversteek voor TMA

    Stekker
    ActueelOverheid

    Rijk trekt opnieuw stekker uit Dcypher

    ActueelCarrière

    Van ciso naar Europarlementariër: Anouk van Brug over de toekomst van cybersecurity

    OpinieGovernance & Privacy

    De democratie als sensor, niet als scepter

    8 reacties op “ICT-dashboard Rijk vanaf 2015 minder groen”

    1. Johan Duinkerken schreef:
      14 november 2014 om 13:45

      Waarom niet gewoon afschaffen?
      Of komen er sancties als het niet blijkt te kloppen achteraf?

      Login om te reageren
    2. Koen P. schreef:
      14 november 2014 om 20:13

      Ik schat dat ongeveer 1% van de mensen die werkzaam zijn in de automatiseringing in staat is om een databasetabel aan te maken met de velden: STOPLICHTKLEUR en PROJECTNAAM.

      Ik schat dat ongeveer 0.5% van de mensen die werkzaam zijn in de automatisering tegen hun managers slecht nieuws durven te vertellen.

      De meeste mensen die werkzaam zijn in de automatisering (niet alleen bij de overheid, maar wel vooral daar) vullen hun dag met kletspraat verkopen en het opblazen van iets futiels als een “ICT project dashboard”:

      https://img0.etsystatic.com/000/0/5673842/il_fullxfull.183989006.jpg

      Login om te reageren
    3. kj schreef:
      14 november 2014 om 23:13

      We praten hier slechts over een dashboard, maar de dode stinkende olifant in de kamer zijn natuurlijk de onderliggende falende projecten.

      Oftewel “Rearranging the deck chairs on the Titanic” ..

      Login om te reageren
    4. Friso Schutte schreef:
      16 november 2014 om 11:05

      Volgens mij is dit juist een hele goede stap. Het kleurtje is daarin niet eens zo belangrijk, maar de informatie die je per project zou moeten kunnen vinden is wel belangrijk. Dat is de noodzakelijke transparantie waar iedereen altijd om schreeuwt.
      En zo’n dashboard is zelf ook gewoon een project met een softwaresysteem welke frequent nieuwe updates met verbeteringen hoort te krijgen, net als andere systemen.

      Login om te reageren
    5. NumoQuest schreef:
      16 november 2014 om 14:17

      Ik vind het hele gebeuren een tenenkrommende excercitie die bol staat van impotentie en incompetentie.

      De ICT Commissie heeft alleen maar vast kunnen stellen wat het gros van de professionele IT wereld al jaren weet en een participerend deel daarover volkomen de mond dicht houd. Je stoot je broodheer natuurlijk niet voor het hoofd enerzijds en zet jezelf natuurlijk niet in het licht der falen of voor lul. (Have your pik here)

      Wat nu eindelijk ook eens word uitgesproken, en ik vind dat weer zeer belangrijk, is dat de grote IT dienstenleveranciers aan het rijk, bol staat van impotentie en incompetentie war het zelfreinigng op aan komt en net zo belangrijk, zo niet belangrijker, het magane van hun klanten bij de overheid.

      Als we namelijk een ding duidelijk hebben nu is dat die IT dienstenleveranciers, hun klanten nog steeds niet hebben weten te vertellen hoe IT werkt, hoe je er mee om moet gaan om er zo het beste uit te kunnen halen.

      Neen, zowel ambtenaren, politici, de rijks CIO en de commerciële partijen blijken het nog steeds niet in zich te hebben de werkelijke en constructieve stappen naar verbeteren te kunnen zetten.

      Klaarblijkelijk hebben geen van de betrokkenen daar van ‘streep eronder’ gehoord of ‘Implementatie van een eenduidig IT protocol’ die binnen kortste keren zal leiden tot die verbetering.

      Kwalijke zaak voor een beroepsgroep in Nederland. Zeer kwalijk.

      Login om te reageren
    6. Pascal schreef:
      17 november 2014 om 09:21

      @numoquest,
      Stoot je jouw werkgever voor het hoofd als je misstanden aan de kaak stelt?
      Mij lijkt dat deze op de hoogte moet zijn van het falen van de opdracht die onder zijn verantwoordelijkheid valt, zodat hij hier adequaat een oplossing voor kan aanbieden.
      Dit, geheel in het belang van de goede relatie met de klant, die mogelijk nog meer opdrachten in het verschiet heeft.

      Als managers eens wat vaker zouden luisteren naar ‘die zeikerds van it’ dan zou er wellicht een hoop geld bespaard kunnen worden.
      Dit uiteraard wel op voorwaarde dat wel gekwalificeerde mensen rondlopen.

      Login om te reageren
    7. Ewoud D. schreef:
      17 november 2014 om 15:57

      Even resumeren, contract huidige Rijks ICT-dashboard loopt in januari 2015 af, dezelfde maand worden de gegevens over 2014 aangeleverd worden en dan moet er dus een nieuw dashboard in mei 2015 zijn welke een realistischer beeld geeft dan huidige systeem. Altijd mooi om daadkracht vanuit de politiek te zien maar ik meen ook ergens gelezen te hebben dat juist hier een oorzaak lag in fictieve rapportages welke even geloofwaardig zijn als naheffing vanuit Brussel.

      Eerder legde Blok adviezen van rekenkamer naast zich neer, zo stelde dit adviesorgaan in 2013 dat andere instrumenten zoals projectportfoliomanagement, ICT-haalbaarheidstoetsen, afwegingskader sourcing en de business cases nog niet volwassen zijn. De vraag is trouwens of ‘onterecht op groen’ staan nu werkelijk belangrijkste punt van kritiek is want ik had indruk dat het niet om instrumentele kostenbeheersing ging maar stelselmatige gebrek aan kwalitatieve resultaten.

      Verder waren er nog adviezen om niet alleen naar rijks-projecten te kijken maar ook de kostenverslindende ICT-projecten bij decentrale overheid op te nemen. Deze politieke ‘Barbapappa’ vergeet dat een ontrustende ophef ging over het stelselmatig ontlopen van verantwoordelijkheid, controle door lokale rekenkamers van ICT projecten is er namelijk niet of nauwelijks.

      Ik kan me dus niet aan de indruk ontrekken dat hier sprake is van: ‘Crap in, crap out’

      Login om te reageren
    8. Ron J Buitenhuis schreef:
      18 november 2014 om 10:52

      Zouden die jongens en meiden van madcap hier wel zo blij mee zijn….
      Echt verademend kunnen we het nu namelijk niet meer noemen…

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs