Wie word jij als de stroom uitvalt? | Opinie | Computable
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet het redactionele gedachtegoed van Computable.

Wie word jij als de stroom uitvalt?

07-02-2013 10:42 | Door Andre Salomons | Lees meer artikelen over: Hacking, Routers, Testing, Wi-Fi | Er zijn 22 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink
Computable Expert
Andre Salomons
Andre Salomons

Directeur/CIO

Expert van Computable voor de topics: Cloud Computing en Loopbaan

Meer

Eens in de zoveel tijd gebeurt er iets dat je bij de strot grijpt. Een ingrijpende gebeurtenis dus. Het overkwam mij recentelijk. Wat gebeurt er met je als er geen water meer uit de kraan komt, je dus geen koffie meer hebt, de wc niet meer doorspoelt er geen eten meer te krijgen is? Je Wifi geeft geen signaal meer, je Ipad werkt tot de batterij leeg is en er geen verschil meer is tussen cloud en on-premise? En je moet nog miljoenen regels code controleren op onrechtmatigheden.

Wat is stroom? Het komt uit het stopcontact en is er altijd zou een definitie kunnen zijn. Of, zoals DELTA op zijn website zegt: Onder stroom verstaan we de verplaatsing van elektrische lading door bewegende elektronen. Maar wat als er geen stroom is? Er zijn zoveel die je niet meer kunt zonder stroom, het is gewoon beangstigend als je erover nadenkt. Water uit de kraan is er altijd, ik heb er nooit bij stilgestaan dat er een elektrisch aangedreven pomp voor nodig is om het water bij mij te krijgen. Geen stroom is dus geen water en dat betekent gewoon dat er geen koffie is. Wassen en scheren en toilet doorspoelen vallen dan ook subiet af, je gaat gegarandeerd stinken…. Je zult altijd zien dat de stroom wegvalt op het moment dat je accu bijna leeg is, je UPS blijkt te falen en je zelf geen noodaggregaat hebt. Programmeren, testen, bugs zoeken of code uitpluizen kun je dus wel vergeten. Router of Ipad, gooi die maar weg, onbruikbaar zou ik zeggen.

Alles wordt gelijk

Zonder stroom worden Cloud en on premise software gelijk, ze werken geen van beide meer, waarmee een veel gestelde vraag van Cloud-sceptici ook is beantwoord, “wat gebeurt er als de stroom uitvalt? Zonder stroom geen voedsel. Slachtlijnen werken niet meer. Mengmachines werken niet. Melk kan niet worden overgepompt. En voorraden kunnen niet meer worden verplaatst omdat vervoer niet meer kan plaatsvinden. Mensen die een oorlog hebben meegemaakt, weten dat ze hiermee moeten leren omgaan.

Risico beheersing en testen

Als jij de gelukkige bent die bij de energiecentrale werkt als ICT’er en de miljoenen regels SCADA- code moet doorzoeken op onregelmatigheden die de langdurige stroomuitval hebben veroorzaakt, dan spoken er toch wel een aantal zaken door je hoofd. Wat zou het eerste zijn wat in je opkomt als je al die regels moet doorlopen? Hebben de testers zitten slapen, had ik moeten kijken naar zwarte zwanen zoals onze risk manager vaak zegt, of ben je overtuigd dat jij en je collega’s alles goed hebben gedaan. Ik denk dat je onder deze immense druk zult ervaren dat je dingen zal doen die je nooit van jezelf verwacht hebt, misschien wordt jij wel een plunderaar, of maak je op een andere manier misbruik van de situatie. Maar het kan ook zijn dat je in verzet komt.

Wat was de trigger voor dit blog?

Dat was een briljant geschreven thriller die in ruim 550 pagina’s de lezer pakt en meesleurt in een achtbaanrit waarin concerns als EOn, Essent achteloos moeten toezien hoe de stroom in Europa langdurig wegvalt. Op schitterende wijze worden begrippen als social media, white hat en black hat hacker in het verhaal verweven. Je wordt meegezogen in een wereld zonder elektriciteit, alles staat op zijn kop. Kortom de gehele samenleving zoals wij die nu kennen, komt tot stilstand…. En de oerinstincten van mensen komen weer boven. Vechten om eten, plunderingen van supermarkten, diefstal van goederen, het slechte komt eer in de mens boven

Hoe loopt dat af?

Om eerlijk te zijn, weet ik dat niet, want ik schrijf dit, terwijl ik op 100 pagina’s van het einde ben van Black Out van Marc Elsberg. Dus als je wilt weten hoe het afloopt….

Lichtpuntje

Als de stroom uitvalt en je niet meer kunt werken en overdag voldoende licht hebt om te lezen, dan weet je wat je te doen staat.

Vragen, vragen en nog eens vragen....

Vertel eens wat het met jou zou doen? Welk type mens zou bezit nemen van jou? Wie zou jij worden? De plunderaar op zoek naar voedsel, de anarchist die de stroomstoring toejuicht, de onderzoeker, de white hat hacker die de overheid zal steunen? Het spookte mij allemaal door het hoofd, persoonlijk zou ik voor de rol van de white hat hacker opteren. Hoe zou jij reageren? Had jij als ICT expert kunnen voorzien wat er zou kunnen gebeuren en had je dan ingegrepen of ……….?
Sponsored content
Kennispartner

VCD IT Groep: één partner voor IT Gemak

Bij VCD hebben we maar één doel voor ogen: het bieden van IT Gemak. Met betrokken vindingrijke professionals bieden wij u professionele oplossingen, van consultancy en software tot infrastructuur, Cloud en beheer. Dit om uw organisatie productiever en slagvaardiger te maken en u te ontzorgen.