Novell beraadt zich op juridische stappen tegen de overheid als deze een mantelcontract sluit met Microsoft, aldus directeur Nederland Rajesh Singh.
De softwarefabrikant vreest dat het mantelcontract gemeenten onder grote druk zet om Novell-programmatuur te vervangen door Microsoft-producten. “We tellen veel gemeenten onder onze klanten. Dit agressieve beleid dwingt hen over te stappen.” Daarnaast maakt Novell zich sterk voor het gebruik van open source-software op de desktop. Singh: “Ik zeg niet dat het persé onze software moet zijn, maar we moeten op zijn minst een kans krijgen.”
Verrast
Het bedrijf werd twee weken geleden volkomen verrast door de onderhandelingen van de overheid met Microsoft, die uitlekten via Automatisering Gids. Een team onder leiding van het ministerie van Justitie onderhandelt met Microsoft over de aankoop van software voor het inrichten van 254 duizend werkplekken voor 147 miljoen euro, ofwel 120 euro per werkplek per jaar. Het contract loopt van 1 januari dit jaar tot eind 2009.
De deal leidde tot drie rondes van kamervragen van Groenlinks, Pvda, D66 en SP. De partijen vragen onder meer of het mantelcontract in strijd is met Europese aanbestedingsregels. CDA-kamerlid Jos Hessels: “Zorgen daarover zijn heel terecht.” Minder onder de indruk is het kamerlid van argumenten dat met Microsoft open source-software geen kans krijgt. Hessels, ondertekenaar van de motie Vendrik, die de regering oproept software te gebruiken die voldoet aan open standaarden: “Ook software van Microsoft valt daaronder. Het bedrijf heeft aardig wat van de code vrijgegeven.”
Fatsoen
Novell is het grootste bedrijf dat vorige week een open brief aan minister-president Balkenende ondertekende. In de brief roepen 24 organisaties en bedrijven de regering op vrije- en open source-software serieus te nemen. De ondertekenaars stellen dat het mantelcontract de softwaremarkt negatief beïnvloedt en het innovatieklimaat in Nederland verslechtert. Singh hoopt op een snel antwoord. “Dat zou fatsoenlijk zijn.”
Hij laat daarnaast de bedrijfsjuristen onderzoeken of Nederlandse en Europese aanbestedingsregels van toepassing zijn. Begin deze week stelde zijn bedrijf daarover zelf een brief op, die het onder meer richt aan de regering. “Zijn de antwoorden onbevredigend, dan overwegen we juridische stappen.”
De Nederlandse Mededingingsautoriteit stelt niets te kunnen doen aan de mogelijke deal. Ook koepelorganisatie Nederland-ICT mengt zich er niet in. De koepel opende precies een maand geleden met Justitie een klachtenloket voor fouten met ict-aanbestedingprocedures.< BR CLEAR=LEFT>