Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Software op het juiste moment vrijgeven

13 januari 2006 - 23:006 minuten leestijdAchtergrondSoftware & Development
Teus Molenaar
Teus Molenaar

Het moment waarop software wordt vrijgegeven wordt nu nog al te vaak bepaald door degene met de grootste overtuigingskracht en is niet op feitelijke informatie gebaseerd. Hans Sassenburg biedt een methode om programmatuur welbewust de wereld in te sturen.

Ik geloof dat er een behoorlijke maatschappelijke relevantie is voor dit onderzoek.” Sassenburgs hand rust op een stevig boekwerk, pocketuitgave, waarin zijn studie naar de manier waarop software wordt vrijgegeven, en hoe dat idealiter zou moeten gebeuren, staat beschreven. “Het is zo dik, omdat ik op een rijtje heb gezet welke economische en sociaal/psychologische theorieën bij deze besluitvorming een rol spelen”, klinkt het, welhaast verontschuldigend.

Het sociale belang ziet hij bijna dagelijks om zich heen. Bugs in programmatuur zijn een geaccepteerd verschijnsel, terwijl dat wereldwijd toch kostenposten van miljoenen euro’s oplevert. Als het om embedded software gaat, staan er zelfs mensenlevens op het spel: auto’s moeten wel bestuurbaar blijven en medische apparatuur moet naar behoren functioneren. De keren dat voertuigen worden teruggeroepen naar de garage stijgen volgens de statistieken beduidend; in Engeland en Duitsland elk 150 keer in 2003. En in toenemende mate vanwege softwareproblemen.

Krachtenspel

Het moment waarop software wordt vrijgegeven, zo is Sassenburg tijdens zijn studie bij zeven organisaties in Nederland en Zwitserland (waar hij woont) gebleken, vindt veelal niet plaats op grond van informatie. Dat gaat op voor softwarefabrikanten, maar ook voor ontwikkelstraten binnen eigen organisaties. “Er is altijd een krachtenspel dat dat moment probeert te beïnvloeden. Marketing zal proberen zo snel mogelijk een product op de markt te zetten om maar geen potentiële klant te missen, terwijl de ontwikkelgroep altijd het gevoel zal blijven houden dat er misschien nog wel een paar testgevallen hadden moeten worden uitgeprobeerd. De mensen die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud zien de bui al hangen en willen nog meer zekerheden. Een besluit tot vrijgeven van de programmatuur gebeurt dan vaak intuïtief. Het is niet gebaseerd op feitelijke informatie.”

Exacte wetenschap

Hij geeft toe dat het een lastig parket is. “Het is geen exacte wetenschap. Je weet niet van tevoren dat als je nog eens 76 testen uitvoert, nog een maandje doorontwikkelt, dat je dan 31 fouten eruit haalt en perfecte software oplevert. Dat weet je niet, maar je kunt wel met dergelijke onzekerheden omgaan.”

Hoe dat gebeurt, heeft hij geleend uit de economische en sociaal/psychologische theorieën. Daarmee is het krachtenspel beheersbaar. “En zorg je ervoor dat het vrijgavebesluit op grond van toetsbare informatie wordt genomen, en niet meer op basis van intuïtie”, stelt Sassenburg. “Zo simpel is het eigenlijk.”

Nadat hij zijn methodologie had ontwikkeld, heeft hij deze getest bij drie organisaties in Nederland. Eén daarvan mag hij noemen, en dat is op zich niet zo gek, omdat het Centrum voor ICT van de Belastingdienst goed uit de bus komt. Deze ploeg heeft een nieuw salarissysteem ontwikkeld voor het ministerie van Economische Zaken. “Ook hier was de druk om het goed te doen erg groot. De imagoschade zou immers niet te overzien zijn geweest als de Belastingdienst daar steken laat vallen, nota bene bij een salarissysteem. Het is echter een succes geworden en achteraf heb ik kunnen bepalen waarom dat het geval was: alle belanghebbende partijen zijn vanaf het begin bij dit strategische project betrokken geweest, tot en met de ingebruikneming. Ze hebben gezamenlijk de specificaties opgesteld en ervoor gezorgd dat de vinger aan de pols werd gehouden; precies zoals ik met mijn methodologie aanbeveel.”

Formele methoden

In de loop der jaren zijn testmethoden (ook van embedded software) en de kwaliteit van het ontwikkelproces (denk aan CMMI) al aanzienlijk verbeterd. Maar dat is nog niet genoeg, zelfs al zouden die methoden worden toegepast, vindt Sassenburg. Zijn methode geeft aan hoe te komen is tot een weloverwogen keus van het moment waarop een applicatie de deur uit mag.

Dat zegt echter nog niks over de manier waarop software tegenwoordig wordt geproduceerd. Dat zou naar Sassenbergs overtuiging veel beter kunnen. “We zijn de laatste jaren eigenlijk alleen maar met suboptimalisatie bezig. Er zou een doorbraaktechnologie moeten komen om tot goede software te komen. Een heel andere manier van ontwikkelen.”

Daarbij kijkt hij met een schuin oog naar Formele Methoden, een soort wiskundige beschrijvingen om software te testen en valideren om te bereiken dat er zo min mogelijk fouten in zitten. Dit is bijvoorbeeld gebruikt bij het schrijven van de software voor de Maeslantkering bij Hoek van Holland. De programmatuur moet besluiten wanneer de stormvloedkering gesloten moet worden. Te vroeg heeft nadelige gevolgen voor de Rotterdamse haven, te laat betekent op zijn minst natte voeten in het Westland.“

Er wordt altijd naar Formele Methoden gekeken als een manier om met wiskundige precisie een algoritme van drie regels te bewijzen. Maar dat is een beeld van vroeger. Het kan nu veel makkelijker, maar niet minder nauwkeurig. Hier ligt een oplossing om tot betere software te komen”, vindt Sassenburg.

Zelfstandig adviseur

Dr. ir. Hans Sassenburg (Rotterdam, 1960) is zelfstandig adviseur en werkt drie dagen in de week bij het Software Engineering Institute. Hij is afgestudeerd elektrotechnicus en heeft altijd een eigen consultancybedrijf gehad. Dit is in 2000 verkocht aan de TAS-Groep, die is overgenomen door PinkRoccade, dat is samengegaan met Getronics.

Hij is ook universitair docent geweest aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Zijn promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen, faculteit Economie, vakgroep Business & ICT is hij gestart in najaar 2002. Op 5 januari heeft hij zijn proefschrift succesvol verdedigd.

Methodologie

De methodologie onderscheidt vier procesgebieden:

* Vrijgave Definitie. De methode voorziet in een economische evaluatie om alternatieven te vergelijken. Er is specifieke aandacht voor karakteristieken van softwareproducten, zoals betrouwbaarheid en onderhoudsmogelijkgeheden. Alle betrokkenen dienen gezamenlijk de (dynamische) criteria op te stellen en te bewaken.

* Vrijgave Informatie. Deze geeft een handreiking om tijdig en actief informatie te verzamelen over het product en ondersteunende producten (zoals handleidingen).

* Vrijgave Besluit. Aan het besluitvormingsproces dienen alle betrokken partijen deel te nemen. Een besluit wordt liefst in consensus genomen. Allen dienen over kwalitatief voldoende informatie te beschikken om ongewenste politieke krachten in het proces te elimineren.

* Vrijgave Implementatie. Een ‘gooi-maar-over-de-muur-cultuur’ is te vermijden door de uitvoerder van een besluit te laten deelnemen aan het besluitvormingsproces, vooraf voldoende budget (geld, mensen) te reserveren voor de besluitimplementatie, en de implementatieploeg pas te ontslaan van zijn verplichting als het product goed functioneert in de operationele omgeving.

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Staat Digitale Connectiviteit Bouw- en Installatiebranche

    Connectiviteit is de kern van veel processen en van strategisch belang voor de toekomst. Waar sta jij?

    Computable.nl

    Design Sprints: 4 dagen van idee naar prototype

    Hoe zet je in vier dagen tijd een gevalideerd prototype neer met Design Sprints?

    Computable.nl

    Resultaatgericht Samenwerken (RGS).

    RGS is een gestructureerde methode die vastgoedprofessionals direct ondersteunt bij kwaliteitsverbetering, kostenefficiëntie en verduurzaming.

    Meer lezen

    ActueelData & AI

    Chinese ai-startup Moonshot daagt Silicon Valley uit

    Handen
    ActueelSoftware & Development

    Workday en Randstad slaan handen ineen

    ActueelInnovatie & Transformatie

    Kort: 15 miljoen voor QuiX Quantum, NTT Data met Eurofiber in 5G-zee (en meer)

    British Post Office
    AchtergrondOverheid

    Britse postkantoorschandaal: Fujitsu-software leidde tot rechtsdwalingen met tragische gevolgen

    Start
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Kort: Vergunning voor datacenter EvoSwitch, piepjonge Perry haalt 1,6 miljoen op (en meer)

    ActueelFinanciële dienstverlening

    Rechter kraakt falende erp-consultant

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Uitgelicht

    Partnerartikel
    AdvertorialData & AI

    Private AI helpt gemeenten met vertrou...

    In een tijd waarin gemeenten geconfronteerd worden met groeiende verwachtingen van burgers, toenemende wet- en regelgeving en druk op budgetten,...

    Meer persberichten

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine
    • Topics

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs