De meerderheid van de middelgrote bedrijven in Europa wil binnen de komende drie jaar IP-telefonie gaan gebruiken. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van COLT, een toonaangevende Europese aanbieder van zakelijke communicatie. Meer dan de helft van de Europese bedrijven (56%) is al overgestapt op IP-telefonie of verwacht dat vóór 2009 te doen. Dit maakt duidelijk dat IP-telefonie een levensvatbare oplossing is voor een belangrijk deel van het bedrijfsleven. Maar ondanks dat iedereen positief gestemd is, lopen de meningen erover nogal uiteen in de verschillende landen.
Belangrijkste resultaten van ondervraagde Nederlandse bedrijven:
- 67% geeft aan tussen nu en 2009 over te stappen op IP-telefonie
- 19% maakt al gebruik van IP-telefonie. Nederland behoort hiermee, samen met Italië (26%) tot de early adopters van IP-telefonie
- Van de ondervraagde bedrijven die willen overstappen naar IP-telefonie geeft 27% aan een voorkeur te hebben voor een beheerde dienst. Het verkrijgen van gespecialiseerde deskundigheid is voor 37% van de ondervraagden een groot voordeel van beheerde IP-telefonie
- Voor 84% geldt kostenbesparing als belangrijkste voordeel van IP-telefonie
Het onderzoek is uitgevoerd door het onafhankelijke bureau Vanson Bourne onder 600 IT-directeuren van bedrijven met 251 tot 1000 medewerkers in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, België en Nederland.
Het onderzoek toont aan dat er nogal wat verschillen zijn in de snelheid waarmee de overstap in de verschillende landen plaatsvindt. Zo geeft 85% van de ondervraagde bedrijven in het Verenigd Koninkrijk aan tussen nu en 2009 over te stappen op IP-telefonie, In Nederland zijn de ondervraagden met 67% ook erg enthousiast terwijl dat in Spanje slechts voor 42% van de ondervraagde bedrijven geldt. Het bedrijfsleven in Frankrijk, Duitsland en Spanje blijkt het minst geneigd om over te stappen. In alle drie de landen antwoordt ten minste de helft van de IT-directeuren geen plannen te hebben om IP-telefonie te gaan gebruiken.
Uit het onderzoek blijkt ook dat middelgrote Europese bedrijven het daarnaast wel eens zijn over de voordelen van IP-telefonie. Voor 70% van de ondervraagden is de belangrijkste reden voor de overstap – niet verrassend – de kostenbesparing bij zowel de eerste investering als het doorlopende beheer van IP-telefonie. Daarnaast zijn de ondervraagden het ook eens over de tweede en derde belangrijkste redenen: meer flexibiliteit van werknemers (47%) en meer efficiëntie in het bedrijf (45%) doordat er minder tijd hoeft te worden besteed aan het beheer van verschillende netwerken, hierdoor verlopen ook verhuizingen, toevoegingen en wijzigingen aanzienlijk sneller.
“Dit onderzoek bewijst dat IP-telefonie een mainstream bedrijfsoplossing wordt na jaren van hype," aldus Henri van der Vaeren Managing Director COLT BeNeLux. “De technologie, geluidskwaliteit en tariefstructuren zijn van een zodanig niveau dat het de meest logische volgende stap is voor bedrijven. Zij zien ook steeds meer in dat het niet alleen maar gaat om kostenbesparingen. Voor veel bedrijven is de overstap naar IP-telefonie echter nog steeds een grote stap en daarom zien we ook een gemengd beeld in Europa. In totaal heeft 44% procent van de deelnemende bedrijven geen plannen om IP-telefonie te gaan gebruiken. Serviceproviders moeten nog harder werken om aan te tonen wat de voordelen zijn en ervoor te zorgen dat het ROI-model en het migratiepad voor iedere klant duidelijk zijn. COLT houdt zich daar mee bezig."
De echte early adopters van IP-telefonie zijn Italië en Nederland. Daar gaf respectievelijk 26% en 19% van de deelnemers aan al gebruik te maken van deze diensten. In Duitsland, België en Spanje lag dat percentage lager dan 10%. Met het oog op de korte termijn plannen geeft één op de vijf bedrijven in het Verenigd Koninkrijk aan te verwachten IP-telefonie binnen een jaar te gaan gebruiken. In Frankrijk geldt dit slechts voor één op de twintig bedrijven.
Het onderzoek laat een groeiend vertrouwen zien in beheerde IP-telefonie, waarbij een PABX telefooncentrale ter plekke door een derde partij wordt beheerd of in zijn geheel in een datacenter wordt gehost: 21% van de bedrijven die willen overstappen op IP-telefonie geeft aan voor een dergelijke aanpak te kiezen. Maar ook hier zijn er nogal wat verschillen te zien tussen de landen: 81% van de Italiaanse bedrijven antwoordt dat ze de dienst het liefst in eigen beheer houden terwijl dit in Nederland en Spanje slechts voor 34% geldt. De Belgische deelnemers zijn het meest geïnteresseerd in beheerde IP-telefonie (38%).
“Het onderzoek laat een verschuiving zien binnen het MKB, van de traditionele 'doe-het-zelf'-aanpak van telecomdiensten naar beheerde diensten. Er is steeds meer interesse in beheerde diensten vanuit het MKB”, gaat Van der Vaeren verder.
Van de ondervraagde sectoren zijn de respondenten van IT-bedrijven het meest geïnteresseerd in IP-telefonie (67% geeft aan het in 2009 te gebruiken) en het minst geïnteresseerd in het uit handen geven van het beheer daarvan. 69% geeft aan het beheer zelf te doen.
COLT biedt Europese bedrijven een op zichzelf staande beheerde IP Voice dienst ,COLT IP Voice. Daarnaast kan IP Voice worden gekozen als deel van COLT Total, het pakket voor spraak- en internettoegang voor middelgrote bedrijven.
Belangrijkste resultaten van het onderzoek:
- Meer dan de helft (56%) van de bedrijven in Europa hebben IP-telefonie al geïmplementeerd of zegt dat vóór 2009 te doen. Dit percentage loopt uiteen van 85% in het Verenigd Koninkrijk tot slechts 42% in Spanje.
- De early adopters van IP-telefonie zijn Italië en Nederland – respectievelijk 26% en 19% maakt al gebruik van IP-telefonie
- Kostenbesparingen zijn het meest genoemde voordeel van IP-telefonie (70%), maar bijna 50% van de ondervraagden gaf ook 'meer productiviteit' en 'zakelijke efficiëntie' als belangrijke voordelen voor het overstappen naar IP-telefonie.
- 21% van de deelnemers zegt te kiezen voor een beheerde IP-telefoniedienst
- De IT-sector is het meest enthousiast over IP-telefonie – 67% zegt het in 2009 te gebruiken