Afstuderende studenten, in de praktijk werkende ict-professionals en hoger opgeleide freelancers die zich willen specialiseren in Microsoft-technologie, kunnen vanaf nu via www.microsofttalentlab.nl op zoek gaan naar een voor hen passende baan.
Deze portal, een initiatief van Microsoft Nederland en diverse Microsoft-partners, is ontwikkeld vanwege de sterk groeiende ict-markt en een nog grotere vraag naar oplossingen op basis van Microsoft-technologie. Via de site kan contact worden gelegd met Microsoft-partners om bij hen aan de slag gaan. Samen met Microsoft zorgen de partners voor een gedegen opleiding om de benodigde certificeringen te behalen.
Volgens onderzoek van IDC zal de vraag naar gecertificeerde ict-specialisten – zowel naar business consultants als ontwikkelaars – in Nederland de komende jaren sterk toenemen. In de periode 2007-2008 wordt een groei verwacht van ruim 10.000 software-gerelateerde banen, het jaar daarop stijgt die groei naar verwachting met nog eens ruim 13.000 banen. Dit is een direct gevolg van de verwachte economische groei in Nederland, waardoor ook de it-uitgaven sterk zullen groeien. Voor 2008 en 2009 stijgen de it-uitgaven naar verwachting met 5 tot 6 procent. Op dit moment kampt de ict-sector al met een groot tekort aan ict-experts. Alleen al onder de Microsoft Certified en Gold Certified Partners bestaat op dit moment vraag naar 3000 tot 4000 mensen met Microsoft-kennis. Microsoft gaat deze partners helpen bij het invullen van die vacatures en levert hiermee indirect een bijdrage aan de verdere ontwikkeling van Nederland als kenniseconomie. Groei in capaciteit bij de Microsoft-partners is uiteraard ook van cruciaal belang voor het succes van Microsoft.
Microsoft Nederland en de deelnemende partners verwachten via Microsoft TalentLab jaarlijks enkele honderden vacatures in te vullen. Gezien de marktvraag naar Microsoft-technologie ligt in eerste instantie de nadruk op het werven van professionals in Microsoft .NET-technologie, in erp- en crm-oplossingen binnen het Microsoft Dynamics-aanbod en in Microsoft SharePoint-toepassingen. Ook studenten en ict- professionals uit andere ict-gebieden worden uitgenodigd om een overstap te maken.
Zij die daarin geïnteresseerd zijn en via Microsoft Talentlab een succesvolle match vinden met een Microsoft-partner zijn verzekerd van een uitdagende baan en een opleiding tot gecertificeerd Microsoft deskundige op het door hen gewenste Microsoft-gebied. Microsoft TalentLab richt zich daarmee op vergroting van de capaciteit bij Microsoft-partners; niet op een verschuiving van medewerkers van de ene naar de andere partner.
Via de Microsoft Talentlab-website krijgen geïnteresseerden een aantal vragen voorgelegd over hun opleiding, kennisniveau en wensen op het gebied van salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden. Daarna richten de vragen zich op aspecten die tegenwoordig minstens zo belangrijk zijn, zoals opleidings- en groeimogelijkheden, werkomgeving, werksfeer, de juiste werk/privébalans, een internationaal loopbaanperspectief, etc. Op deze manier ontstaat een selectie van Microsoft-partners en functies die écht passen bij wat de bezoeker van de site voor ogen staat. Uiteindelijk worden zij direct in contact gebracht met de potentiële werkgevers die voldoen aan het door hen gewenste profiel. Ze krijgen van deze partner vervolgens een aanbod voor een baan en opleidingen voor een of meerdere Microsoft-certificeringen. Indien dit aanbod hen aanspreekt kunnen zij de baan accepteren.
Mensen die zelf niet in de markt zijn voor een nieuwe baan maar wel een potentiële kandidaat kennen, kunnen de naam via Microsoft TalentLab aanbieden. Indien deze kandidaat via dit traject inderdaad in dienst treedt bij een Microsoft-partner, kan de aanbrenger rekenen op een aantrekkelijke beloning.
Microsoft TalentLab is te vinden op www.microsofttalentlab.nl. Deze website is echter pas per 20 maart in de lucht.