De discussie over de bereikbaarheid van winkels in binnensteden laait steeds hoger op. Met het groeiende bewustzijn over het milieu is fijnstof het nieuwste wapen in de strijd om autoverkeer zoveel mogelijk te weren. De vraag is echter of winkeliers hier het beste bij gebaat zijn. Tenslotte zie je nooit iemand met een nieuwe koelkast in de tram, en ook de shopaholic met veertien verschillende tassen kom je maar zelden op het fietspad tegen.
Een autovrij centrum is schoner, mooier en veiliger. En verliesgevender, zegt de middenstand. Nee, beantwoordt de bestuurder, het trekt juist meer winkelende publiek aan. Die stelling loopt echter mank op het moment dat deze shoppers ook daadwerkelijk iets kopen. Wanneer dit een T-shirt of een paar oorbellen betreft, is de terugtocht naar huis nog wel met de benenwagen te doen. Maar als er grotere hoeveelheden of producten gekocht worden, wordt het lastiger.
Recent gaan er daarom stemmen op om het mogelijk te maken dat klanten met alternatief vervoer naar het centrum komen, daar producten uitkiezen en deze vervolgens door de winkelier laten bezorgen. Zie het als een variant op het ‘Kijkshop’-principe. Daar is echter wel een flinke portie IT-oplossingen voor nodig. Zo wil men de aankopen natuurlijk snel huis hebben, wat vraagt om directe koppelingen tussen kassa- en distributiesystemen.
Ook rijst de vraag wie dit gaat betalen. De klant zal niet snel meer geld kwijt willen zijn aan het ‘voorrecht’ om autovrij te mogen winkelen. Een oplossing zou kunnen zijn de fysieke winkelvloeren te verkleinen, wat huur- en voorraadkosten bespaart. Shoppers kunnen dan voorbeelden van producten in de winkel zien. Vervolgens bestellen zij, onder de vakkundige begeleiding van verkopers, het gewenste product via internetterminals. De kooporder gaat dan direct naar de distributie en de klant tevreden naar huis.
Wat de uiteindelijke oplossing voor het fileleed in de binnensteden ook mag zijn, u zult hier als reseller een grote rol in gaan spelen. Voor diegene die als eerste met de beste oplossing over de brug komt liggen bovendien enorme kansen weggelegd. En misschien wel een standbeeld op het mooie, autovrije plein in het hartje van de stad.
Jeroen van der Geest
Directeur van WebArchitects
Wat je mening precies is valt niet helemaal op te maken, maar in B2C retailing is de trend juist dat je online je bestelling plaatst en het in de winkel gaat afhalen. Juist extra druk op de binnenstad door toepassing van IT zou je kunnen concluderen. Het voorbeeld van het bezorgen van grote producten als de koelkast wordt al tientallen jaren gedaan, kennelijk is dat niet een “extra” oplossing. Daarnaast ga je voorbij aan de psychologie van het winkelen. Consumenten gaan naar de binnenstad om producten uit te zoeken en gelijk mee te nemen. Dat laatste is een belangrijk onderdeel van winkelgenot. Waarom zou je namelijk meer in de winkel betalen als hetzelfde product vaak tientallen procenten voordeliger online te koop is? Kennelijk ligt in IT niet de oplossing voor een autovrije binnenstad. De meeste steden kiezen daarom voor een autoluw centrum, in plaats van een autovrij centrum.