Recorded Future bouwt tools om toekomsige gebeurtenissen te voorspellen door een realtime analyse van het webgebruik. Dat doet het met geld van Google én het investeringsbedrijf van de CIA.
Het lijkt wat sciencefiction, maar het opstartbedrijfje Recorded Future uit Cambridge (VS) lijkt het mogelijk te maken te ‘voorspellen’ of een gebeurtenis zich zal voordoen en wellicht zelfs wanneer. Hiervoor analyseert het in reële tijd hoe in het web informatie gerelateerd aan die mogelijke gebeurtenis opduikt. Het bedrijf bestudeert wie wat zegt, en waar, wanneer, hoe vaak en op welke wijze.
In tegenstelling tot klassieke zoekmachines, die enkel bestaande links tussen documenten en pagina’s vinden, kan Recorded History door die inhoudanalyses ook de ‘invisible links’ tussen al dat materiaal aantonen. Door dat alles samen te brengen (inclusief bijvoorbeeld ‘sentiment analysis’, oftewel: wat is de houding van de auteur ten opzichte van het onderwerp) kan het ‘momentum’ van een gebeurtenis worden bepaald. Dat is de ‘ranking’ die Recorded Future geeft aan het belang van dat event op een zeker ogenblik in de tijd.
Een aanval met slagveld-type raketten (zoals Scuds) door Hezbollah tegen Israel werd als een voorbeeld gegeven. De waarschuwing van president Peres van Israel dat Hezbollah over dergelijke wapens beschikt, kan door Recorded History worden onderbouwd met een groeiend aantal referenties, ook inzake de aard van de dreiging, in publieke uitspraken op het web.
Google en CIA
Hoewel de beide organisaties vroeger ook al in dezelfde bedrijven hebben geïnvesteerd, hebben ze nu voor het eerst tegelijk geld gestopt in een opstartbedrijf (bij de oprichting in 2009). Google deed dit via Google Ventures en de Amerikaanse inlichtingendienst CIA via zijun investeringsbranche In-Q-Tel.
Het belang voor Google schuilt wellicht in de mogelijkheid om op nog een andere wijze zijn gigantische voorraad informatie te kunnen analyseren en vervolgens te gelde te maken. Voor de CIA betreft het een mogelijkheid om gebruik te maken van al de publiek beschikbare informatie in het web. Interessant is het citaat van CIA-baas Michael Hayden uit 2008, zoals vermeld in Wired: "Het doet echt deugd als je een probleem kunt oplossen of een moeilijke vraag kunt beantwoorden met informatie van iemand die dom genoeg was om die in de openbaarheid te brengen."
Overigens betekent dit niet dat de CIA en Google rechstreeks met elkaar samenwerken, hoewel Google natuurlijk wel een bondgenoot is in heel wat acties van de overheid. Zo helpt het bedrijf, evenals Microsoft en andere bedrijven, om misdadigers op te sporen door samenwerking met het gerecht.