Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief
Gerard Bergsma

Drie valkuilen van IP-communicatie

19 december 2013 - 09:593 minuten leestijdOpinieCloud & Infrastructuur

In een tijd waarin organisaties afgerekend worden op hun bereikbaarheid wint ip-communicatie steeds meer aan populariteit. Voor mij als directeur van een organisatie die gespecialiseerd is in ip, is dat natuurlijk een positieve ontwikkeling. Maar los daarvan is het ook een feit dat het ISDN-netwerk op niet al te lange termijn uitgefaseerd wordt en ip steeds meer de standaard zal zijn.

Daarnaast zorgen ontwikkelingen als het nieuwe werken (hnw) ervoor dat 24/7 bereikbaarheid steeds hoger op de agenda komt te staan. Mensen hebben geen vaste werkplek meer en dat betekent bijvoorbeeld dat ze geen vaste telefoon, maar wel een laptop tot hun beschikking hebben. We zien dan ook dat steeds meer organisaties overstappen naar ip-communicatie. Helaas verloopt  deze switch niet altijd even soepel. Hieronder de drie belangrijkste valkuilen waar je als it-professional niet in moet trappen wanneer je met ip aan de slag gaat.

1. IP-communicatie over publiek netwerk De belangrijkste valkuil bij de inzet van ip-communicatie is het gebruik van het publieke/openbare netwerk. Het risico schuilt in het feit dat de kwaliteit van dit netwerk niet kan worden gewaarborgd. Zodra je telefonienetwerk het niet doet, ontstaat de vraag wie er verantwoordelijk is: de telefonieprovider of de internetprovider? Een lastig vraagstuk, waar je als ondernemer liever niet mee te maken krijgt. Wanneer VoIP-diensten echter via een gesloten netwerk verlopen, kan via sla’s de betrouwbaarheid, snelheid en beschikbaarheid worden geborgd. Daarnaast is het belangrijk om het netwerk goed op een organisatie af te stemmen. Een voorbeeld is het stellen van prioriteiten aan verkeersstromen op de netwerkverbinding. Bij telefoongesprekken kan een vertraging van 100 milliseconde al tot een slechte gesprekskwaliteit leiden. Het is voor real-time applicaties, waarbij spraak of beeld een rol spelen, dan ook belangrijker om voorrang te krijgen dan voor minder tijdkritisch verkeer zoals e-mail en internetverkeer.

2. Te weinig bandbreedte Wanneer er onvoldoende bandbreedte beschikbaar is, kan de kwaliteit van het netwerk niet gegarandeerd worden. Sommige organisaties proberen kosten te besparen door minder bandbreedte beschikbaar te stellen. Toch zorgen grote big data-projecten en de exponentiële groei van het aantal tablets en smartphones dat gebruikt wordt door medewerkers ervoor dat er juist steeds meer bandbreedte noodzakelijk is. Door de belasting van het netwerk vervolgens permanent te bewaken voorkom je dat gesprekken vertraagd worden en blijft de bereikbaarheid gegarandeerd.

3. Verschillende netwerkinfrastructuren De inzet van verschillende netwerkstructuren maken het beheer lastiger. Sommige bedrijven werken samen met verschillende partijen, bijvoorbeeld omdat het verplicht is om met een bepaalde dataleverancier samen te werken, terwijl de keuze voor de telefonieprovider vrij is. Door al het telefonie- en dataverkeer in één netwerkstructuur te integreren, is het netwerk echter veel eenvoudiger te beheren. Er is bovendien minder bekabeling en apparatuur nodig, omdat alle pc’s en telefonie op één poort aangesloten kunnen worden. Maak daarom altijd een goede afweging: is het noodzakelijk om met meerdere leveranciers samen te werken, of kun je je infrastructuur bij één partij onderbrengen?

Misschien zien veel lezers bovenstaande drie valkuilen als logische zaken waar je niet zomaar intrapt, maar ervaring leert dat er vaak pas naar gekeken wordt nadat het hele ip-netwerk al is uitgerold. En een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Meer over

Telecom

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Beveiliging begint bij de Server

    Is serverhardware de blinde vlek in het securitybeleid? Waarom lifecycle-denken cruciaal is voor IT-security

    Computable.nl

    Bouw de AI-organisatie niet op los zand

    Wat is de afweging tussen zelf bouwen of het benutten van cloud?

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Meer lezen

    ActueelWerkplek & Beheer

    BBTG neemt OGD ict-diensten over

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Ai en digitale soevereiniteit geven harde schijf een tweede adem

    AchtergrondCloud & Infrastructuur

    AcICT: Digitaliseringsstrategie is uitvoerbaar, mits focus en regie verbeteren

    AchtergrondData & AI

    Fokken met data

    OpinieCloud & Infrastructuur

    Introductie van sase in het netwerk: eenvoudiger beheer en lagere kosten

    Handen
    ActueelSoftware & Development

    Workday en Randstad slaan handen ineen

    14 reacties op “Drie valkuilen van IP-communicatie”

    Nieuwere reacties »
    1. Maarten Oberman schreef:
      20 december 2013 om 16:38

      @Gerard

      1. bereikbaarheid en IP communicatie heeft niets met elkaar te maken, wel communicatietoepassingen en bereikbaarheid. IP is onderliggende techniek.

      2. te weinig bandbreedte. dat is een vorige eeuw discussie, sorry kan het niet positiever zien, het gaat in stappen 10, 20, 30, 50, 100, 1 stapje erbij en per Mbit weer goedkoper, bandbreedte is niet meer een issue, kosten per Mb ook niet echt, hooguit het tijdig bestellen en ja het goed inrichten ervan, maar dat adresseer je nu weer net niet

      3. data leverancier, telefonie provider…. minder bekabeling…integreren….heet dat niet VoIP? dat zou je kunnen hosten, en er zijn net zoveel argumenten tegen.

      zo ken ik infopact niet, kan alleen de a en c vervangen door r en u 🙁

      Login om te reageren
    2. Jan van Leeuwen schreef:
      20 december 2013 om 21:47

      @Maarten
      Je zult je verbazen maar hier in Oostenrijk is de discussie over bandbreedte wel degelijk een item.
      Ik stap zelf net af van ISDN en daar zitten meer haken en ogen aan vast als je op het eerste gezicht denkt. Probeer maar eens te zoeken hoe je een analoge fax via het netwerk van de mobiele telefonie laat werken, dat is een ramp. Hopelijk gaat het redelijk over VOIP-lijnen. Voor mij is dat niet zo belangrijk maar je wil je klanten een degelijk advies kunnen geven en goede uptodate informatie is op dit gebied schaars.

      Login om te reageren
    3. Maarten Oberman schreef:
      20 december 2013 om 23:17

      @Jan

      de conversie van analoog naar IP veroorzaakt dat een fax met 14k4 of 9k6 gaat weren anders moet je een provider vinden die nog een analoge netlijn biedt.
      Misschien even naar een faxserver kijken…. en anders naar een toepassing om de fax af te schaffen, fax is al 30 jaar oud, niet alles kan altijd upwards compatibel blijven. een scanner en email doet soms ook wonderen.

      Login om te reageren
    4. Jan van Leeuwen schreef:
      21 december 2013 om 08:51

      @Maarten
      ik kies voor voip maar ik woon in oostenrijk, daar is de fax helaas nog niet uitgestorven . . .

      Login om te reageren
    5. Pascal schreef:
      21 december 2013 om 18:33

      Opmerkelijk dat Oostenrijk op dat vlak nog zo achter loopt.
      Fax is overigens al heel wat meer dan dertig jaar oud, het is iets dat zijn oorsprong vond in de jaren dertig van de vorige eeuw… analoog toen dat dan wel ja..

      Login om te reageren
    6. Maarten Oberman schreef:
      22 december 2013 om 11:50

      @Pascal,

      nu was ik wat verbaasd over je opmerking dat de fax uit de 30 ger jaren zou zijn, maar zie daar, het is nog “erger”:

      De faxmachine vindt zijn oorsprong bij de Schotse uurwerkmaker Alexander Bain, die op 27 mei 1843 een octrooi verkrijgt op de “kopieertelegraaf”.

      Wikipedia…. pfffff

      Login om te reageren
    7. Jan van Leeuwen schreef:
      22 december 2013 om 13:02

      Maarten bedankt maar ik heb die fax nog voor ongeveer 5 tot 10 faxen per jaar, dat sterft hier gelukkig ook uit behalve bij de overheid want daar ligt het probleem, email wordt i.t.t. nederland niet erkend als bewijs.

      Ik vond een paar converters die analoge fax via het mobiele netwerk kunnen bedienen o.a. van Sagem in duitsland door Vodaphone verkocht maar daar moet de carrier meewerken, bij navraag wist eigenlijk niemand wat ik bedoelde . . .

      Dan blijft VOIP over met als voordeel dat ik ook nog een “analoge” telefoon heb voor die familieleden die nog niet met Skype o.i.d. willen telefoneren. Zakelijk gaat alles mobiel dat is hier heel veel goedkoper als in NL.

      Login om te reageren
    8. Pa Va Ke schreef:
      22 december 2013 om 18:25

      Correctie (er was een stukje tekst weggevallen zie ik)
      Alhoewel de inhoud van het artikel op zich wel goed is, komt het op mij over als een artikel van iemand die nog even aan het eind van het jaar een artikel moest schrijven om ook die target voor 2013 te halen.

      Dit is in mijn ogen gewoon een stukje basiskennis waar rekening mee gehouden moet worden als je iets met IP communicatie gaat doen. Als je hier, anno 2013, als IT professional nog intrapt / geen rekening mee houdt ben je de titel “professional” mijns inziens niet waardig.

      Wat dat betreft kan ik me vinden in de reactie van Maarten.

      Read more: https://www.computable.nl/artikel/opinie/telecom/4954759/1276977/drie-valkuilen-van-ipcommunicatie.html#ixzz2oEI9C7kF

      Login om te reageren
    9. NumoQuest schreef:
      22 december 2013 om 20:41

      Bij het lezen van het stukje kreeg ik ook even een ‘open deur intrap’ gevoel. Sorry, kan er niets anders van maken.

      Voip bestaat namelijk al een flinke tijd overigens en in den beginne, zoals vaak en veel met nieuwere ontwikkelingen, is er wel eens wat. Zakelijk gezien een kwestie van heel goed zaken op elkaar afstemmen, de wel bekende 15% bij reserveren, iets wat velen telkens weer blijken te vergeten, en de ‘error marigin’ verklein je.

      Juridisch
      Of je hebt een contract met één partij, of je hebt er een met meerdere. Wanneer je het hebt over een SLA, dan hoop ik voor je dat je met de juiste club de juiste afspraken hebt gemaakt. Uiteraard kun je alles ook bij één partij onderbrengen. Ik geloof niet dat dat een issue zou moeten zijn.

      Nederland voorbeeldland

      In Nederland zijn we technisch, wat bekabeling en gebruik betreft koploper in de EU. Eigenlijk mag je dat niet vergelijken met andere landen waar men rustig een jaar of meer in ontwikkeling of implementatie achter loopt. Daar moeten we denk ik discussie wijs even rekening mee houden. Het m,aakt ‘real time’ vergelijken een stukje moeilijker.

      Redundancy
      Misschien heeft de auteur wel eens gehoord van redundancy? De grotere organisaties waar ik voor heb geacteerd, hadden voor de meest kritische netwerkonderdelen een redundency aangelegd, terwijl ik ook heb meegemaakt dat grote organisaties door eigenwijsheid en politiek, niets hadden geimplementeerd waardoor er op gegeven moment 200+ maar naar huis gingen met de lunch vanwege een cruciaal element dat was uitgevallen doch waar klaarlijkelijk geen ‘cold spare’ voor handen bleek.

      Dus tsja….

      Login om te reageren
    10. Jan van Leeuwen schreef:
      22 december 2013 om 22:51

      @NumoQuest
      Toen ik 10 jaar geleden uit Capelle aan den IJssel vertrok werden de glasvezel kabels juist gelegd.
      Op dit moment worden ze hier gelegd, dat is 10 jaar later.

      Login om te reageren
    Nieuwere reacties »

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Uitgelicht

    Partnerartikel
    AdvertorialData & AI

    Private AI helpt gemeenten met vertrou...

    In een tijd waarin gemeenten geconfronteerd worden met groeiende verwachtingen van burgers, toenemende wet- en regelgeving en druk op budgetten,...

    Meer persberichten

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine
    • Topics

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs