Wil de it-organisatie relevantie houden, dan moet het roer drastisch om. Door het model van een cloud services broker te omarmen kan business zich richten waar het echt om gaat. Innovatie! Charles Darwin zei het al: 'It is not the strongest of species that survives, nor the most intelligent. It is the one that is most adaptable to change.'
Zelfs als cloud voorstander had ik het er afgelopen jaar wel eens moeilijk mee. We werden continu overladen met reclame en informatie over cloud -producten en diensten die vaak niet veel zeggend waren. Met een oplossing zonder het woord cloud erin kon je in 2013 niet aankomen!
Paradigma verschuiving

Toch is de massale aandacht voor cloud helemaal niet zo gek, het past in de trend van bewustzijn over focus op kernprocessen en daarmee gepaard gaande doorlooptijd, flexibiliteit en kosten. Door de economische crisis en het volwassen worden van clouddiensten treedt er een zichzelf versterkend effect op. De Amerikaanse overheid had al een cloud first policy aangenomen en dit schuift langzaam op naar cloud only. Deze trend van (uitsluitend) interne it naar hybride of zelfs uitsluitend externe it-diensten gaat komende jaren alleen maar versnellen. Volgens IDC groeit de cloud-markt 23,5 procent jaar op jaar. Dat is vijf maal zo veel als de it-industrie in zijn geheel. Geen wonder dat softwareleveranciers deze boot niet willen missen.
Zo koos PostNL onlangs voor een extreme it-strategie door massaal in te zetten op clouddiensten van Microsoft en Amazon en de eigen it-organisatie te halveren. Een hand vol kernapplicaties blijft achter. Een van de redenen om hiervoor te kiezen was kosten: de mogelijkheid om snel te kunnen afschalen. Voor PostNL gezien hun krimpende markt bittere noodzaak.
Nu it steeds meer een zaak gaat worden van het spel tussen verschillende partijen moet een it-organisatie steeds meer rekening houden met verschillende belangen en deze goed op elkaar afstemmen. Om dit spel goed te beheersen is het centraal beleggen van vraag en aanbod cruciaal. De term die Gartner geeft aan cloudsourcing noemt men Cloud Services Brokerage (CSB). Het gebruik van hiervan is een middel om niet alleen het afstemmen van vraag en aanbod maar ook aspecten als integratie, migratie, beveiliging, beschikbaarheid en doorbelasting van kosten centraal te houden. Zo worden het inrichten van diensten zoals een centrale helpdesk, single-sign-on (sso) en identity & access management randvoorwaardelijk voor het slagen van een Cloud Services Broker.
Evolueren of uitsterven
Het gevaar bestaat dus dat it geleidelijk helemaal buiten de eigen it-organisatie wordt geplaatst. Hoe kan de it-organisatie dan overleven? Door zich te transformeren van een aanbod naar een vraag gestuurde afdeling. Dat wil zeggen actief in te spelen op de vraag en duidelijke meerwaarde voor de business te leveren. De it-organisatie zou het Cloud Services Broker-model kunnen omarmen om tot een hybride cloudplatform te komen met geautomatiseerde diensten. En deze in te richten en met bijbehorende dienstverlening. Hiermee heeft de it-organisatie een middel in handen om snel in te spelen op de behoefte van de business zonder de controle te verliezen.
Doordat de it-organisatie zich dan richt op het zo snel en goed mogelijk leveren van geautomatiseerde diensten kan de business zich richten op waar het echt om gaat, namelijk business innovaties. Door het gebruik van een cloudservices-catalogus waar continu nieuwe best-of-breed diensten of zelfs bouwblokken in worden gepubliceerd kunnen deze direct worden afgenomen en met elkaar worden gecombineerd zodat nieuwe applicaties en/of diensten ontstaan. Gartner spreekt van pace layered applications.
Het vermogen om snel op verandering in te spelen gaat steeds meer het succes van bedrijven bepalen. Wie dat het slimst doet is heer en meester.
Is dit KlopKlop van dr. Oetker ofzo?
“Het vermogen om snel op verandering in te spelen gaat steeds meer het succes van bedrijven bepalen.”
Bedrijven waar een goede strategische visie vervangen is door het kortetermijn denken van windhaantjes ijn bestuur zijn maar meestal maar heel kort succesvol omdat commidificatie gewoon de snelste weg door het putje is.
Weer zo’n artikel dat een aantal aannames doet :
– het moet allemaal anders
– onderzoek is niet nodig. cloudsourcing is altijd goed
– IT afdeling is niet business ondersteunend, maar heeft eigen agenda
– IT agenda wijkt af van business wensen (ICT biedt alleen aan, luistert niet naar vraag)
– IT afdeling is er om zichzelf in stand te houden en zeg standaard nee tegen vernieuwing
– IT afdeling begrijpt niet dat business bepalend en sturend zou moeten zijn.
– als business IT afdeling overslaat en zelf gaat shoppen is de ICT afdeling schuldig
Mijns inziens is niet de afdeling maar de auteur in zichzelf gekeerd en vooringenomen.
Wat heeft dit nog met IT te maken ?
Dit is gewoon hetzelfde oubollige ITSM met een nieuw hip pakje aan.
In plaats van de IT afdeling die nu niet meer bestaat gaan we de cloudleverancier managen met z’n allen.
Een hoop gebakken lucht artikelen van “soft”-IT’ers en 3rd parties de laatste tijd mag ik wel zeggen.
Het artikel heeft inderdaad een hoog Rene Du Pre gehalte … “de global trend watcher” bekend van die radioreclame met zijn “Alles wordt anders”.
Remy,
Ik neem aan dat je elke avond uit eten gaat! Hierdoor bespaar je de tijd die je nodig hebt voor boodschappen doen, koken, afruimen, afwas doen en ook besparing op de kosten van gas/licht/water en nog meer. Door deze besparing houd je tijd over voor je innovatieve ideeën en wellicht de uitvoering daarvan. Toch? Het eten kun je toch as-a-service afnemen.
P.s. niet onaardig bedoeld maar je profielfoto doet me denken aan de posters van de gemeenteraadsverkiezingen.
Beste Remy,
Dank voor je artikel. Gelet op de technologisch ontwikkelingen is het niet alleen voor de ICT afdeling, maar ook de business erg belangrijk om mee te veranderen. Zonder de steun en duidelijke wensen en voorwaarden vanuit de business, wordt het moeilijk voor ICT om voldoen aan de eisen van de business.
Je heb het erover dat ICT zich meer moet gaan positioneren als een tussenschakel tussen de business en de cloud leverancier om snel geautomatiseerde diensten te kunnen leveren. Wat voor diensten heb je zoal in gedachten?
Moet de ICT afdeling zich meer gaan positioneren als contractonderhandelaar/ inkoper voor de business?
Denk je dat we dan nog recht doen aan ICT’ers, die juist ICT’ers zijn geworden, vanwege het feit dat ze hun technische en functionele skills kunnen inzetten?
De positie die de ICT’er nu concreet moeten innemen is mij niet helemaal duidelijk. Ik snap de ontwikkeling wel, maar vraag me alleen af wat deze ontwikkeling de ICT’ers (= personeel) oplevert die binnen de organisaties werken. Of wordt er geen rekening met ze gehouden?
Ik denk dat dit vooral een utopisch scenario is. Als je je servicedesk, werkplekbeheer, serverbeheer en je storage zou outsourcen zou de IT-afdeling inderdaad alleen bestaan uit een paar onderhandelaars en administratiepersoneel. (en maak er dan gewoon een bureau-eilandje van bij Finance).
Ik moet er zelf niet aan denken dat je voor alles wat geen dagelijkse kost is met zoveel partijen moet schakelen, of dat je voor zoveel zaken van 1 grote partij afhankelijk bent. De meeste SLA’s zijn hiervoor simpelweg niet goed genoeg opgesteld.
Risk management kan dan trouwens wel uitbreiden met een aantal collega’s, want ga in zo’n situatie alle dependencies maar eens in kaart brengen (storage op een cloud in de US, responsetijden voor werkplekbeheer zus en zo, maintenance windows voor alle externe partijen). Het Business Continuity Plan mag op een verstevigde plank in de boekenkast gezet worden!
Ik zie zelf meer in het outsourcen van specifieke taken die moeilijk in de eigen onderneming ontwikkeld/beheerd kunnen worden en waarvan de taken zich daarvoor lenen. Sowieso kan ik bijvoorbeeld in het kader van bedrijfsspionage geen cloudservices van (deels) Amerikaanse bedrijven aanraden aan klanten, dus op een paar Scandinavische opties blijft er dan al vrij weinig over.
@Marianne:
Het is een artikel over Cloud! Zoals andere artikelen over cloud is dit ook best vaag, stukje marketing en het is (naar mijn mening) met een tunnelvisie geschreven. Persoonlijk had ik geen zin om op een aantal punten uit dit artikel in te gaan (cloud-misselijk), dat zullen zeker andere mensen doen. Waarom denk je dat artikelen over cloud zo veel reacties krijgen?
Cloud is een verschijnsel dat zoveel gezichten heeft, het ligt er aan waar je staat en hoe je er tegen aankijkt. Kijk naar de reactie van @Niels. Hij heeft ook mooie aspecten van dit verschijnsel benoemd die overgeslagen zijn door de (tunnel)visie van Remy. Jij bekijkt dit vanaf jouw positie ook anders.
Als een bedrijf van plan is om van een cloud delivery model (PaaS, SaaS, IaaS) gebruik te maken dan zouden ze dit van alle kanten moeten bekijken en bestuderen. Het gebruiken van een cloud-oplossing is zeker niet verkeerd maar je moet goed onderzoeken waarom je dit wil doen, hoe moet je dit doen en welke effecten neemt deze stap met zich mee “in de hele keten” (Niels heeft indirect een hint gegeven over cloud en ketenmanagement) en kortom een business case met verschillende scenario`s. In je business case ga je verschillende onderwerpen zoals Risk management (@Niels) behandelen. Je kijkt naar de zaken rondom escrow en je behandelt de financiële aspecten per case en situatie.
Kortom, cloud kan misschien (een deel van je ict in)de toekomst zijn maar het is niet iets zoals wat je in de opinies leest.
@Reza
Hele artikel is onder titel ‘De IT organisatie van de toekomst, IT als business enabler’ op website van Ordina gepubliceerd met exact dezelfde foto. Het was vooral geschreven als teaser voor kennissessie en staat staat vol met teksten die over genomen zijn uit andere verhaaltjes waar hier op Computable al over is geschreven. En er worden door Remy wel degelijk randvoorwaarden genoemd alleen hij gaat er niet op in, ik had al wat over doel van artikel gezegd. Sommige zijn trouwens makkelijker gezegd dan geregeld, zeker bij een hybride cloud:
http://www.slideshare.net/edekkinga/hybride-cloud-strategy
Betreffende opmerking over Amerikaanse overheid en cloud only policy is de wens nog wel een beetje de vader van de gedachte. De techniek is hetzelfde maar de EU/NL wetgeving niet, door Unisys gerealiseerde projecten kun je vinden op onze website onder Federal.
@Marianne
De voor- en nadelen van de cloud (publiek) moet je afwegen op basis van een logistieke gedachte, zoals waar zit de toelevering van je data en waar de consumers hiervan. De cloud in gaan terwijl alles van één lokatie naar één lokatie moet is vaak niet handig omdat je op die manier wel heel afhankelijk wordt van het (publieke) netwerk. Aan de andere kant kun je natuurlijk ook gewoon een private cloud on premises hebben, de business wil vooral snelheid en flexibiliteit. Iets wat je vooral oplost met automatisering en dat vraagt in de eerste plaats goede processen.
Net alsof ik naar van die reclame zit te kijken waar ik telkens weer van baal omdat ik naar iets interessants zit te kijken.