Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

‘Bring your own app-generatie komt eraan’

16 oktober 2014 - 13:504 minuten leestijdActueelSoftware & DevelopmentProgress
Henk Boot
Henk Boot

Ontwikkelaar van bedrijfsapplicaties, Progress, heeft een lijstje gemaakt met zes trends op het gebied van applicatie-ontwikkeling voor het komende jaar (2015). Het bedrijf voorspelt onder meer de opkomst van citizen developers, hoe Node.js de omarming van JavaScript versnelt en de volgende stap in de consumptie van data.

Het bedrijf schrijft: ‘Technologie heeft een keerpunt bereikt. Iedereen maakt inmiddels overal en altijd gebruik van apparaten zoals smartphones en tablets. Bedrijven spelen hier graag op in en passen hun activiteiten aan op deze ontwikkeling. We hebben zes grote trends op een rij gezet die we in 2015 tegen zullen komen.’

1. Citizen Developers. It kan het hedendaagse tempo niet bijbenen en dat is niet heel vreemd. Bedrijven hebben hogere verwachtingen en door de consumerization van it zijn eindgebruikers veeleisender geworden. De laatste trend die hier aan toegevoegd kan worden is de ‘citizen developer’ of de ‘bring your own app’ (byoa)-generatie. Dit zijn medewerkers die voldoende technische kennis hebben om zelf apps te bouwen of voldoende technische ervaring hebben om deel te nemen in het ontwikkelproces. It gaat inspelen op deze trend en grotere organisaties zullen deze trend ondersteunen door citizen developers de ruimte te geven om complexe zakelijke applicaties te bouwen zonder ondersteuning vanuit de it-afdeling.

2. Het gat genaamd internet of things wordt gedicht.  Organisaties zullen nu echt gaan toegeven aan de internet of things (IoT)-hype. De eerste stappen zullen worden genomen om IoT door te voeren binnen interne en klantgerichte applicaties. Bovendien zullen IoT-vriendelijke codeertalen zoals Node.js meer ingezet worden. Er zal niet direct een roi (return on investment red.) worden waargenomen op korte termijn, maar organisaties die niet anticiperen op deze trend en niet starten met het aanpassen van hun ontwikkelprocessen, hebben kans om snel ingehaald te worden door concurrenten die wel vooruit kijken.

3. Combineren van ‘low-code’ en ‘agile’. Organisaties streven ernaar om enterprise architecturen te leveren die de beste ondersteuning bieden aan de applicatie-initiatieven die zij gebruiken. Maar er bestaat nog steeds een gat tussen de verschillende ontwikkelinitiatieven. Zelfs in de op cloud gerichte wereld houden organisaties zich nog steeds vast aan een enkel platform. In de toekomst zullen vooruitstrevende organisaties inspelen op de diversiteit van applicaties en hun diverse ontwikkel-skills door een combinatie van ontwikkelbenaderingen introduceren die zowel low-code (hoge productiviteit) en agile (hoge beheersbaarheid) bevatten. Hierdoor kunnen de aanwezige skills op een effectieve en collaboratieve (samenwerkende red.) manier ingezet worden, zonder de beperkingen die je tegenkomt wanneer je gebruik maakt van één platform.

4. Node.js versnelt de omarming van Javascript. De snelle groei van Javascript zet door en wordt gesteund door het succes van Node.js aan de server-kant, samen met de kracht van MongoDB. Een andere aanjager is de adoptie van PaaS-oplossingen waardoor Node.js-ontwikkelaars zich kunnen richten op het ontwikkelen van applicaties in plaats van zich bekommeren om de uitrol, het schalen, het beheer en de monitoring van Node.js- of MongoDB-applicaties. Hierdoor nemen DevOps een vlucht, omdat primaire processen worden geautomatiseerd en kleine ontwikkelprojecten sneller kunnen starten. Tegelijkertijd wordt voorzien in de infrastructuur voor missie-kritieke bedrijfsapplicaties. Eén van de belangrijkste indicatoren binnen deze trend is de lancering van Node.js 1.0.

5. De volgende stap in dataconsumptie. In 2015 nemen we de volgende stap op het gebied van dataconsumptie. Data is in de toekomst afkomstig van steeds meer verschillende bronnen. Bedrijven zetten nieuwe manieren in om deze databronnen te integreren en zakelijke applicaties te bouwen die de data kunnen transformeren naar een bruikbare informatiebron. Dit zorgt niet alleen voor een toename van de waarde van de data, maar stimuleert ook de business door ervoor te zorgen dat alle bedrijfskritische data is geïntegreerd en centraal wordt opgeslagen.

6. Predictive Selling. In 2015 nemen online bestellingen en ophaalpunten toe, mede doordat de gebruikerservaring nog gestroomlijnder en betrouwbaarder zal zijn. Retailers zullen zich meer verdiepen in IoT en predictive analytics om uiteindelijk te investeren in ‘predictive selling’. Doordat steeds meer huishoudens op steeds meer manieren verbonden zijn met internet, kunnen retailers meer informatie achterhalen en daardoor sneller inspelen op de behoefte van de klant. Zo kunnen zij producten aanbieden waarvan de klant zelf niet eens in de gaten heeft dat hij die nodig heeft, zoals melk of koffiefilters. De consument krijgt een melding op zijn telefoon, opent deze en klikt op bevestigen. Vervolgens wordt het product vanzelf thuis afgeleverd.

It-afdeling verandert

John Goodson, chief product and technology officer bij Progress: ‘In 2015 krijgen organisaties te maken met unieke uitdagingen op het gebied applicatieontwikkeling. De it-afdeling verandert, nu steeds meer medewerkers uit de gehele organisatie meewerken aan ontwikkelprojecten. De doorgewinterde it-professional krijgt hierdoor meer migratie- en onderhoudstaken, zoals user interface-ontwerp en load-testing. Zowel it als de business hebben een belangrijke invloed op applicatieontwikkeling en zij zullen hierin steeds nauwer samenwerken.’

Meer over

AppsJavascriptSoftwarebeheer

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Staat van Digitale Connectiviteit binnen de Bouw- en Installatiebranche 2025

    Digitale connectiviteit is de kern van veel processen in de bouw en volgens insiders van strategisch belang voor de toekomst van de sector. Waar sta jij?

    Computable.nl

    Design Sprints: 4 dagen van idee naar prototype

    Hoe zet je in vier dagen tijd een gevalideerd prototype neer met Design Sprints?

    Computable.nl

    Resultaatgericht Samenwerken (RGS).

    RGS is een gestructureerde methode die vastgoedprofessionals direct ondersteunt bij kwaliteitsverbetering, kostenefficiëntie en verduurzaming.

    Meer lezen

    ActueelFinanciële dienstverlening

    Rechter kraakt falende erp-consultant

    ActueelCarrière

    Kort: Paul Broekhuizen leidt Fsas Benelux, Brink Software verkocht (en meer)

    ActueelData & AI

    Europese beurzen voor grensverleggend UvA-onderzoek in it

    AchtergrondSoftware & Development

    License to bill

    AchtergrondData & AI

    Ai-bedrijf Braincreators stelt de mens weer centraal in nieuwe koers

    ActueelSoftware & Development

    Europese tech hongert naar Navo-orders

    4 reacties op “‘Bring your own app-generatie komt eraan’”

    1. M Enschede schreef:
      17 oktober 2014 om 14:02

      Interessante gedachte, de automatiseerder die de complexe business systemen bouwt met slechts REST-interfaces en de gebruiker die naar eigen behoefte z’n applicatie over al die systemen heen bouwt en ze zo integreert.

      Login om te reageren
    2. Michel Rijnders schreef:
      18 oktober 2014 om 11:50

      Is dit artikel serieus bedoeld?

      Login om te reageren
    3. Felix The Cat schreef:
      18 oktober 2014 om 12:13

      Vroeger kregen ict-ers “hulp” van hobbyisten met een omscholingstraject van 3 maanden. Straks blijkbaar van van de zg Citizin Developers, want anders kunnen ze het tempo niet meer bijbenen.
      Hoe moet ik me dat voorstellen ? Gaan ze nu bijv samen een Linux kernel crashdump analyseren ? Mogen ze elkaars dropbox gebruiken ? Of gezellig peer programming OO classes definieren en ondertussen testcases checken op requirementscoverage. In de pauze de nieuwste apps uitwisselen.

      Login om te reageren
    4. Jos De Clercq schreef:
      21 oktober 2014 om 19:09

      Leuke gedachtekronkels, zet 100 mensen bijeen, en je hebt 100 verschillende benaderingen van een bepaalde taak. En dat alles vloeiend laten samenwerken? Ik kijk vol verwachting uit. Zal er een super-fuzzy-logica bestaan? Met productief selling heb ik ook moeite, ik wil ook iets anders, waar is dan ruimte voor nieuw? Afwisseling moet er zijn.

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Uitgelicht

    Partnerartikel
    AdvertorialInnovatie & Transformatie

    Ontdek de toekomst van IT-support en m...

    Op 16 september 2025 vindt in de Jaarbeurs in Utrecht een gloednieuw event plaats dat volledig is gericht op IT-professionals:...

    Meer persberichten

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine
    • Topics

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs