Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

‘Windows 7-exit moet je nú gaan plannen’

07 april 2015 - 09:13OpinieSoftware & Development
Jasper Bakker
Jasper Bakker

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de nog ver lijkende supporteinde voor Windows 7. Maar migreren is vooruitzien!

Windows 10 is nog niet eens uitgekomen en toch is het al tijd om naar een overstap te kijken. Misschien niet een overstap naar Windows 10, maar wel een vanaf het veelgebruikte Windows 7. Die versie is begin dit jaar de fase van extended support ingegaan. Critici zien opvolgers Windows 8 en 8.1 als een reïncarnatie van het impopulaire Windows Vista, waarbij de voorganger ook veelgebruikt was en blééf. Die versie vóór Vista is Windows XP, dat nu in 2015 nog altijd wordt gebruikt. Alleen wordt XP allang niet meer ondersteund en moeten bedrijven en overheden flink betalen voor hun migratielaksheid.

Het supporteinde voor Windows XP is ook vele jaren van tevoren duidelijk aangegeven door Microsoft. De Windows-maker maakt niet alleen zijn supportplanning openbaar en duidelijk, maar waarschuwt ook wanneer er deadlines naderbij komen. Het definitieve einde van de ondersteuning voor Windows 7 lijkt nog ver weg te zijn: op 14 januari 2020. Net zoals het einde van XP ooit ver weg leek. De Windows 7-exit moet nu alvast gepland gaan worden. Wat vind jij?

Meer over

Besturingssystemen

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Staat van Digitale Connectiviteit binnen de Bouw- en Installatiebranche 2025

    Digitale connectiviteit is de kern van veel processen in de bouw en volgens insiders van strategisch belang voor de toekomst van de sector. Waar sta jij?

    Computable.nl

    Design Sprints: 4 dagen van idee naar prototype

    Hoe zet je in vier dagen tijd een gevalideerd prototype neer met Design Sprints?

    Computable.nl

    Resultaatgericht Samenwerken (RGS).

    RGS is een gestructureerde methode die vastgoedprofessionals direct ondersteunt bij kwaliteitsverbetering, kostenefficiëntie en verduurzaming.

    Meer lezen

    ActueelFinanciële dienstverlening

    Rechter kraakt falende erp-consultant

    ActueelCarrière

    Kort: Paul Broekhuizen leidt Fsas Benelux, Brink Software verkocht (en meer)

    ActueelData & AI

    Europese beurzen voor grensverleggend UvA-onderzoek in it

    AchtergrondSoftware & Development

    License to bill

    AchtergrondData & AI

    Ai-bedrijf Braincreators stelt de mens weer centraal in nieuwe koers

    ActueelSoftware & Development

    Europese tech hongert naar Navo-orders

    11 reacties op “‘Windows 7-exit moet je nú gaan plannen’”

    Nieuwere reacties »
    1. Johan Duinkerken schreef:
      10 april 2015 om 06:56

      En vervolgens een Linux OS installeren met een windows skin en bij hoog en laag beweren dat dit Windows 10 is. De meeste mensen zullen het verschil toch niet merken.

      Login om te reageren
    2. Frank Heikens schreef:
      10 april 2015 om 07:19

      Toen Windows Vista uitkwam, werkte dat alleen maar soepel op de allernieuwste computers met de hoogste specificaties. Daardoor was het destijds logisch om op Windows XP te blijven draaien; een upgrade van het OS zou dan ook een mega investering in pc’s betekenen.

      Windows 8.1 draait prima op 2 jaar oude computers met gemiddelde specificaties, en ook op 5 jaar oude computers met destijds hoge specificaties.

      Of dit een trend is, valt nog niet te zeggen, maar ik verwacht wel dat je voor het nieuwste OS niet altijd de nieuwste hardware meer nodig hebt.

      Een ICT afdeling kan dan de nieuwste Windows versie testen als deze uitkomt, en gefaseerd een upgrade van het pc park uitvoeren zodra er een stabiele versie is waarop alle bedrijfssoftware draait.

      Op deze manier ondersteunt een ICT afdeling altijd maximaal twee Windows versies, en gaan alle migraties rustig en gecontroleerd, in plaats van dat er rondom het eind van de support periode door grote groepen externen onder druk de upgrades als haastklus (dus met veel fouten) worden uitgevoerd.

      Wachten tot 2020 is niet slim. Microsoft is dan namelijk met 90% van zijn ontwikkelcapaciteit met Windows 15 bezig. Er komen dan al lang geen nieuwe drivers voor Windows 7 meer uit, waardoor Windows 7 steeds gebrekkiger gaat draaien op de nieuwste hardware.

      Conclusie: nee, de Windows 7 exit moet niet nu al gepland worden, bedrijven moeten nu al aan een gezond upgrade beleid gaan werken, zodat je in 2020 (of 2019, voor bedrijven die denken dat ze lekker op tijd zijn) geen problemen hebt. In 2020 is Windows 10 dus al lang exit!

      Login om te reageren
    3. Pascal schreef:
      10 april 2015 om 07:21

      Jasper,
      Je gaat er waarschijnlijk van uit dat over vijf jaar eenieder zal overstappen op Windows 12 (Windows 10 zal dan reeds lang EOL aankondiging hebben gehad)
      Wie garandeerd echter dat over vijf jaar MicroSoft nog steesds facto standaard is ?
      Waneer je je zaakjes goed bijhoud lijkt me een jaar ruim voldoende om zaken voor te bereiden en uit te rollen.

      Login om te reageren
    4. Afzel schreef:
      10 april 2015 om 08:25

      Zoals de schrijver aangeeft lijkt het jaar 2020 nog ver maar als je gaat rekenen dat je ongeveer 1-2 jaar voorbereiding nodig hebt voordat je kan gaan migreren. En dat een van de lessons learned van de Windows XP migraties zou moeten zijn dat je dit niet op het laatste moment wilt gaan uitvoeren. Anders blijf je achter lopen ipv vooruit, wat weer impact heeft op de IT afdeling en dus ook op de business!

      Als je als CIO de regie wilt houden dan start je zo snel mogelijk me de eerste proof of concepts om ervaring op te doen met WIndows 10 eventueel icm met alternatieve operating systemen.

      Login om te reageren
    5. Jan van Leeuwen schreef:
      10 april 2015 om 10:31

      Volgens mij is stap 1 om de tafel met je software-leverancier want als die geen 8 of 10 ondersteunt heb je een probleem.
      Pas als duidelijk is hoe de ondersteuning van je bedrijfssoftware is kun je gaan plannen.
      Persoonlijk ben ik er tegen met “downgrades” te werken want daarmee kreeer je je eigen probleem.

      Login om te reageren
    6. Ewoud D. schreef:
      10 april 2015 om 11:24

      Mijn conclusies is dat de auteur wel de klok heeft horen luiden maar nog geen idee heeft waar precies de klepel hangt. Vergeet 2020 en begin eens over 2038, migratielaksheid rond eerdere milleniumbug heeft veel oude code tenslotte ongewijzigd gelaten.

      Login om te reageren
    7. Chris schreef:
      10 april 2015 om 12:41

      Ik denk dat het onderwerp, managed workplace lifecycle management zou moeten zijn.
      Mijn advies is om een jaarlijkse afstemming van bedrijfs behoefte, IT strategie en het bijbehorende managed workplace platform te doen. Dit platform wordt steeds meer mobiel in de komende jaren.
      Een jaarlijkse afstemming weergegeven in een meer jaren plan maakt IT een stuk voorspelbaarder voor het bedrijf.
      Eenmaal opgezet maakt dit plannen en budgetteren van de IT functie een stuk eenvoudiger.

      Nadenken over je toekomstige End User consumptie platform, waar W7 een onderdeel van is, is in mijn ogen het jaarlijks evalueren van de managed workplace planning.

      Als je als bedrijf nog op WXP draait dan zullen daar ongetwijfeld goede bedrijfs redenen voor zijn, echter is het de vraag of je nog echt aansluit bij de huidige en toekomstige behoeftes van je eind gebruikers in het kader van collaboration, productivity en mobility.

      Login om te reageren
    8. Jasper Bakker schreef:
      13 april 2015 om 18:16

      @Pascal
      Nee hoor, ik ga er niet van uit dat over een jaar of 5 (hopelijk iets eerder) iedereen zal overstappen op Windows 12 (of welke versie dan ook). Ik heb bewust het migratiedoel buiten beschouwing gelaten, omdat ik het juist wou hebben over het huidige migratiebeginpunt (voor veel organisaties&beheerders).
      Wie weet is over een jaar of 5 inderdaad iets heel anders het migratiedoel. iOS? Android? Of komt het jaar van Linux op de desktop er nu echt aan?
      🙂

      Een jaar voorbereiding voor een migratie hangt er inderdaad wel van af op de zaken goed op orde & bijgehouden zijn…

      Login om te reageren
    9. Jasper Bakker schreef:
      13 april 2015 om 18:27

      @Ewout Dekkinga

      De doemsklok voor Y2K heb ik toen al horen luiden, net zoals die voor het D10k-probleem (= Dow Jones voorbij de 4 digits).
      https://www.computable.nl/artikel/praktijk/development/1344838/1277180/test-vsb-bank-bewijst-dat-2000problemen-reeumlel-zijn.html
      https://www.computable.nl/artikel/praktijk/management/1432579/2379250/amerikaanse-y2kamnestiewet-gesloten-voor-laatkomers.html

      https://www.computable.nl/artikel/nieuws/231041/250449/wallstreet-verlost-van-d10kprobleem.html
      http://articles.latimes.com/1999/mar/13/business/fi-16767

      Met de stelling over Windows 7-exit wilde ik de discussie beperken tot inderdaad alleen Windows. Maar het ‘opraken’ van telling sinds het Unix-epoch is ook zeker een aankomend, serieus probleem. Dat gaan we ook behandelen. Dank voor de tip!
      🙂

      Login om te reageren
    10. Ewoud D. schreef:
      13 april 2015 om 20:41

      @Jasper
      Dat Microsoft ondersteuning van een platform stopt zegt niets over de functionaliteit van een applicatie, heel anders wordt dit als specifieke functies (time_t) plotseling niet meer werken. Met name maatwerk code gaat veel langer mee dan een platform terwijl de kennis ervan meestal verloren is gegaan. Tijdens het ‘grasduinen’ gedurende assessments kom ik trouwens nog ander functies tegen die uit de tijd van Win3.11 stammen, single-threaded oplossingen leveren nog weleens problemem op met de schaalbaarheid. Hoewel het nog ver weg lijkt dienen we niet te vergeten dat transitie naar 64-bits al meer dan 15 jaar duurt, 32-bits business applicaties zijn dan ook nog steeds in de meerderheid.

      Login om te reageren
    Nieuwere reacties »

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Uitgelicht

    Partnerartikel
    AdvertorialInnovatie & Transformatie

    Ontdek de toekomst van IT-support en m...

    Op 16 september 2025 vindt in de Jaarbeurs in Utrecht een gloednieuw event plaats dat volledig is gericht op IT-professionals:...

    Meer persberichten

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine
    • Topics

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs