Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Microsoft als groeimiddel

10 maart 2005 - 23:007 minuten leestijdAchtergrondInnovatie & Transformatie
Sarah Arnott
Sarah Arnott

Europees Commissaris José Manuel Barosso heeft deze maand plannen gelanceerd om de kwijnende Lissabon Agenda nieuw leven in te blazen. Deze was bedoeld om de economische groei van de Europese Unie te stimuleren. De maatregelen die in 2000 werden vastgelegd op de top in Lissabon hadden tot doel de EU de grootste en meest concurrerende kenniseconomie ter wereld te maken.

Bijna vijf jaar is de voortgang teleurstellend te noemen, voor Barosso aanleiding een pakket maatregelen te lanceren om de groei aan te jagen. Die behelzen een toename van de investeringen in onderzoek en ontwikkeling (r&d) en maatregelen om een grotere productiviteit te halen uit technologische investeringen.
Softwaregigant Microsoft heeft alleen al in Groot-Brittannië 2.000 medewerkers en eenderde van alle 9 miljoen banen in de it-sector in de EU draaien rond Microsofts technologieplatform. Tijdens het Microsoft Forum voor regeringsleiders begin februari in Praag sprak Jean-Philippe Courtois, de Europese ceo van Microsoft, over de rol die zijn onderneming zou kunnen spelen in het concretiseren van Barosso’s voorstellen.
“We willen een duurzame basis creëren voor succes in Europa in de komende vijf tot tien jaar”, aldus Courtois. “We zijn ervan overtuigd dat op één lijn brengen kan helpen bij sommige onderdelen van de Lissabon Agenda, zeker nu die opnieuw wordt scherpgesteld door Barroso.”
Microsoft concentreert zich op drie terreinen: onderzoek & ontwikkeling (r&d), economische ontwikkeling en digitale inclusiviteit.

R&D

De sleutel tot een productievere R&D ligt in een nauwere samenwerking van de publieke en de private sector, zegt Courtois. “En we voegen de daad bij het woord. We hebben de laatste 10 jaar flink in R&D in Europa geïnvesteerd en hebben er nu vier voorname ontwikkelcentra, waaronder een onderzoekslab in Cambridge”, zegt hij.
Een van de voorstellen die in Praag werden aangekondigd is het Europees Wetenschappelijk Initiatief van Microsoft. “Daarbij gaat het er om het beste talent, de beste mensen en technologie van onze onderzoekslabs in Redmond en Cambridge samen te brengen met de beste universiteiten en wetenschappers in Europa om te proberen een doorbraak te creëren in de life sciences.” Het eerste samenwerkingsverband dat openbaar gemaakt werd is een publiek-private samenwerking met de Universiteit van Trento in Italië. Volgens Courtois zijn meer aankondigingen voorzien voor de komende zes tot negen maanden,

De agenda van economische groei in Europa
Wat valt er de komende twaalf maanden te verwachten volgens de Europese ceo van Microsoft Jean-Philippe Courtois?
Groei zet door. De uitgaven aan it in europa groeien met vijf tot zeven procent, en de economie als geheel is in goede conditie. “Dit is niet langer de groei in de dubbele cijfers die we een aantal jaren geleden hadden, maar het is een goede en gezonde groei”, aldus Courtois.
Innovatie is van cruciaal belang. Nu de noodzakelijke infrastructuur als breedband-internet snel om zich heen grijpt is er een enorme mogelijkheid digitale inhoud – en dan niet slechts culturele inhoud als muziek en video, maar ook zakelijke en overheidsinformatie, toegankelijk te maken voor burgers en klanten. “Dit is een echte kans voor de it-sector in Europa”.
Verantwoordelijkheid en beveiliging. De doelstelling is een omgeving te scheppen die als vertrouwenwekkend wordt ervaren door individuen en ondernemingen die internet gebruiken. “De uitdaging voor de it-bedrijfstak als geheel bestaat erin tot overeenstemming te komen, niet alleen over het technologische ‘hoe’, maar ook over hoe we regeringen als partner gaan helpen met overheidsbeleid en (belangrijker nog) met opvoeding en onderwijs”.
onder meer van gelijksoortige investeringen in Groot-Brittannië. “We zullen de komende vijf jaar aanzienlijke investeringen doen, en door investeringen van de kant van de regering te combineren met onze bijdrage en die van de universiteiten ben ik ervan overtuigd dat we tot een aantal projecten kunnen komen met een totale investering van meer dan 100 miljoen euro. Het gaat echter om meer dan om geld alleen – het gaat er om de beste mensen bij elkaar te brengen.” Microsoft gelooft dat het ook een centrale rol zou moeten spelen in het bereiken van de algemene doelstelling van hogere economische groei in Europa.

Economische ontwikkeling

Een belangrijke factor in Microsofts rol op het toneel van de Europese economie is niet alleen dat het bedrijf in staat is de productiviteit in zijn eigen bedrijfstak op te voeren, maar ook dat het in staat gesteld wordt meer banen en welvaart te realiseren in de economie als geheel. “Tegen 2007/2008 zouden er door de it-bedrijfstak twee miljoen banen meer gecreëerd moeten zijn in Europa, en daar kunnen wij direct bij helpen”, zegt Courtois.
“En als het tegenwoordig bij eenderde van de banen in de it gaat om waarde toe te voegen op platforms van Microsoft, dan betekent het dat we een belangrijke rol te vervullen hebben als katalysator voor nieuwe startende ondernemingen, en dat we bestaande ondernemingen moeten helpen bij hun expansie over de 25 lidstaten van de EU.”
Het andere terrein van cruciale betekenis is het midden- en kleinbedrijf. Er zijn 22 miljoen kleine ondernemingen in Europa, die goed zijn voor 57 procent van de totale werkgelegenheid, maar in termen van productiviteit lopen ze achter op hun collega’s in de VS. “Ons doel is kleine ondernemingen te helpen concurrerend te worden, want kleinere ondernemingen in Europa lopen nu achter in termen van het gebruik van zakelijke applicaties, hosted dienstverlening, e-commerce en dergelijke”, zegt Courtois. Om dat doel te bereiken investeert Microsoft miljoenen euro’s in zijn initiatief EU Grants Advisor. Pilotprojecten van die service zijn van start gegaan in Spanje, Nederland en Hongarije, maar het zal worden uitgebreid tot in totaal 15 EU-landen.
Ontworpen om kleinere bedrijven te helpen zich een weg te banen door de complexe wereld van de Europese subsidies, wordt bij de dienstverlening gebruik gemaakt van een webtool om een profiel op te stellen van de betreffende onderneming en dat profiel af te zetten tegen het gecompliceerde subsidietraject.
“De EU beschikt tegen 2006 over 117 miljard euro aan subsidiegeld om kleinere ondernemingen te helpen en lokale en regionale ontwikkeling te stimuleren. We hebben een platform ontwikkeld voor kleinere ondernemingen, niet alleen om makkelijker toegang te krijgen tot de beschikbare fondsen, maar ook om ze succesvol te laten zijn in het gebruiken van die subsidiebedragen”, zegt Courtois.

Digitale inclusiviteit

Bij digitale inclusiviteit gaat het er om te verzekeren dat iedereen in de maatschappij toegang heeft tot informatie en de gereedschappen om zijn potentieel te realiseren. Dat omvat onder meer thema’s die te maken hebben met de vergrijzende bevolkingen, de ongelijkheden tussen de seksen en armoede op het platteland.
Het wereldwijde programma ‘Unlimited Potential’ van Microsoft loopt al drie jaar en is in het bijzonder succesvol geweest in Europa. De centrale gedachte is een netwerk van technologische gemeenschapscentra die toegang bieden tot pc’s, en het overdragen van kennis zodat lokale mensen die centra kunnen bemannen en draaiende houden.
Courtois ziet voordelen om die gemeenschapscentra te koppelen aan de Lissabon Agenda. “Ons doel is de centra te gebruiken als een platform om mensen te bereiken – kinderen, ondernemers die internet-pc’s willen gebruiken om hun bedrijf op een hoger plan te tillen, vrouwen die het moeilijk vinden banen te krijgen vanwege sociale belemmeringen in de maatschappij”, zegt hij.
“We hebben driehonderd van dat soort centra in Europa en dat is een rijkdom die we graag in het kader van de bredere Lissabon Agenda zouden willen delen om ervoor te zorgen dat het met digitale inclusiviteit niet blijft bij woorden alleen.”< BR> 
Vertaling: René Rippen

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    Design Sprints: 4 dagen van idee naar prototype

    Hoe zet je in vier dagen tijd een gevalideerd prototype neer met Design Sprints?

    Computable.nl

    Dit is de weg naar informatietransformatie

    In een wereld waar data en informatie centraal staan, moeten organisaties zich aanpassen aan de digitale toekomst. Informatietransformatie is de sleutel tot het versterken van beveiliging en het bevorderen van efficiëntie.

    Meer lezen

    ActueelInnovatie & Transformatie

    Dit zijn de 10 digitaal best presterende organisaties!

    ActueelInnovatie & Transformatie

    Wie zijn dé diversiteitsleider en hét digitale talent?

    ActueelInnovatie & Transformatie

    Rotterdamse haven in de kijker bij Computable Awards België

    Marco Gouw - Country Manager Veridas
    AdvertorialInnovatie & Transformatie

    Geverifieerd, Echt en Betrouwbaar: Waarom Biometrie de Nieuwe Standaard is voor Digitale Identiteit

    ActueelInnovatie & Transformatie

    Deze 10 Nederlandse tech-startups zijn het beste!

    Java
    OpinieCarrière

    Java 30 jaar: legacy of alive?

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Uitgelicht

    Marco Gouw - Country Manager Veridas

    Partnerartikel
    AdvertorialInnovatie & Transformatie

    Geverifieerd, Echt en Betrouwbaar: Waa...

    Door Marco Gouw, Country Manager DACH & BENELUX bij Veridas Digitale transformatie heeft het makkelijker dan ooit gemaakt om een...

    Meer persberichten

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs