Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Altijd en overal werken

02 februari 2007 - 13:246 minuten leestijdAchtergrondCloud & InfrastructuurKPNT-MobileVodafone
Rian van Heur
Rian van Heur

HSPDA is het nieuwe UMTS, het is sneller en goedkoper. In Nederland bieden drie telecomaanbieders HSDPA-abonnementen aan. Computable maakte een vergelijking.

High-Speed Downlink Packet Access (HSDPA) maakt het mogelijk onderweg te werken, zoals men dat op kantoor of thuis gewend is. Het is snel internet altijd en overal. Zes jaar geleden beloofde UMTS te worden wat HSDPA nu is. UMTS was duur en de snelheid liet te wensen over. De theoretische snelheid van 384 kbps viel in de praktijk altijd lager uit.

In tegenstelling tot UMTS moet het met HSPDA wel mogelijk zijn mobiel en breedbandig op internet te surfen. Het is vier keer sneller dan het huidige UMTS. Met de nieuwe technologie kan een downloadsnelheid behaald worden van 1,8 Mbps per seconde. Verwacht wordt dat over een paar jaar snelheden gehaald worden van 14,4 Mbps. T-Mobile hoopt in 2007 de snelheid te verdubbelen naar 3,6 Mbps. In Duitsland wordt deze snelheid door Vodafone al geboden. In Nederland zijn er momenteel drie telecomaanbieders die zakelijke HSDPA-abonnementen aanbieden, namelijk T-Mobile, KPN en Vodafone.

T-Mobile Web ‘n’ Walk Card

De eerste telecomaanbieder die in Nederland HSDPA-abonnementen aanbood, was T-Mobile begin april 2006. T-Mobile biedt een Web ‘n' Walk Card, een PCMCIA-kaart waarin een SIM-kaart gestoken wordt.

Installeren van de T-Mobile Web ‘n' Walk Card is gemakkelijk. Bij de installatie kan gekozen worden uit drie installatievormen, namelijk internet, beheerder en ontwikkeling. De beheerder kan de software afstemmen op de gebruikers in het bedrijf en de instellingen centraal aanpassen en zo bedrijfsspecifiek it-beleid eenvoudig uitvoeren zoals direct een VPN verbinding laten opstarten als de software wordt opgestart of het centraal creëren van gebruikersprofielen. De ontwikkelingmodus is ook voor beheerders. Hiermee kunnen zij tot op detail bepalen welke functies voor de gebruiker zichtbaar zijn. De beheerder kan hiermee de software geheel naar eigen wens vormgeven. Wij kiezen voor de eerste installatie, omdat we in deze vergelijking alleen kijken naar de gebruiksvriendelijkheid.

Bij het opstarten van het T-Mobile Communication Center (TMCC) lijkt er een fout in de software te zitten. Het programma komt niet verder dan de melding ‘het actieve profiel aan het zoeken'. Volgens T-Mobile is deze fout met versie 2.7. verholpen. Deze software kan worden geïnstalleerd door een softwareupdate uit te voeren of is te downloaden via de website (http://www.t-mobile.nl/zakelijk/htdocs/page/service/hardware_updates/mobile_broadband.aspx)

Het programma is duidelijk en in het Nederlands. In het scherm ziet de gebruiker of hij een wlan, umts of gprs-verbinding heeft. Er kan handmatig een ander netwerk gekozen worden. Het programma biedt ook de mogelijkheid om via de kaart sms-jes te versturen naar andere telefoonnummers.

De HSDPA-oplossing van T-Mobile biedt een hoop mogelijkheden. Wij hebben ze niet allemaal kunnen testen. Door de vele mogelijkheden kan het programma als moeilijk worden ervaren, maar dat is het niet. Verbinding maken met het internet lukt moeiteloos. Bovendien is het met het abonnement van T-Mobile ook mogelijk verbinding te maken met de T-Mobile hotspots. Handig, omdat deze verbindingen wat sneller zijn.

Vodafone UMTS Breedband USB-Modem

Het Vodafone UMTS Breedband USB-Modem installeert zich het makkelijkst van de vier modems. De gebruiker steekt het modem in de usb-poort van de laptop en hetinstalleert zich zelf. Er is geen cd bijgevoegd om eventuele drivers te installeren. De informatie bevindt zich op het modem. Gebruikers van een oudere Windows-versie kunnen zo het modem toch installeren.

Er wordt geen icoon geïnstalleerd op het bureaublad, maar de software opent zich als op het icoon in de tray wordt geklikt. Dat is in het begin wel even zoeken.
Het programma Vodafone Mobile Connect Lite is erg summier, maar wel in het Nederlands. Je kunt er een verbinding mee opzetten, een andere verbinding instellen en het verbruik zien.

Het gebruik van het modem is heel makkelijk. Een nadeel is dat het aan de laptop hangten niet als een insteekkaart in de computer schuift. Het modem is verder zeer gebruiksvriendelijk.

Vodafone Mobile Connect

Bij het Vodafone Mobile Connect abonnement hoort een PCMCIA-kaart waarin een sim-kaart gestoken wordt. De kaart installeert zich middels de bijgeleverde cd gemakkelijk.

Het programma ‘Vodafone Mobile Connect' is een duidelijke applicatie. Met het programma kun je verbinding maken met het netwerk, een e-mailclient of een browser opstarten, een sms versturen en het verbruik van de afgelopen maanden zien. Onderin de applicatie is te zien met welk netwerk verbinding is gemaakt.

De applicatie van Vodafone Mobile Connect is makkelijk in gebruik en iets uitgebreider dan de lite versie die met het usb-modem wordt meegeleverd. Het voordeel ten opzichte van dit modem is dat de software wat uitgebreider is en dat de kaart in de laptop gestoken kan worden.

KPN Mobiel Internet Kaart 710

KPN biedt een PCMCIA-kaart van het merk Huawei waarin een sim-kaart gestoken wordt. De installatie van de kaart wijst voor zich en is gemakkelijk.
Als het KPN Mobiel Internet Dashboard voor het eerst wordt opgestart, geeft het een foutmelding, omdat het netwerk niet gevonden kan worden. Nadat de software opnieuw wordt opgestart, lukt het vinden van het netwerk wel en komt de foutmelding ook niet meer in beeld.

De kaart maakt makkelijk verbinding met het netwerk en ook nieuwe verbindingen worden zo gevonden. Andere verbindingen kunnen handmatig ingesteld worden. Het is ook mogelijk om verbinding te maken met de KPN Hotspots. Hiervoor moet je je wel eerst aanmelden. Via het dashboard van KPN is het ook mogelijk sms-berichten te versturen.

De software van KPN is overzichtelijk en simpel in gebruik. In het scherm is heel duidelijk te zien welke verbindingen er beschikbaar zijn en de gebruiker kan zelf kiezen van welke verbinding hij of zij gebruik maakt.

Conclusie

Het is verbazend om te zien hoe eenvoudig het is om verbinding te maken met het HSDPA-netwerk met de verschillende abonnementen en kaarten. Tijdens het testen en gebruiken van de kaarten werd snel duidelijk hoe luxe het is als je altijd en overal een verbinding hebt met het internet. De ‘loze' uurtjes in de trein tussen afspraken door werden voor mij een stuk nuttiger.

De installatie en gebruik van alle kaarten is simpel. Onderweg is vrijwel overal verbinding en dat maakt werken goed mogelijk. Ook de wat grotere e-mails komen moeiteloos door.

Ben je een gevorderde gebruiker en zoek je een kaart waar veel mee mogelijk is, kies dan voor de kaart van T-Mobile. De andere drie kaarten hebben wat minder mogelijkheden, maar zijn daarom op het eerste gezicht ook wat gebruiksvriendelijker.

Testlaptop

Voor het testen en gebruiken van de verschillende kaarten is gebruik gemaakt van een NEC laptop type M360. Deze laptop heeft een Intel Celeron Processor M430, 512MB DDR2-RAM geheugen en een harde schijf van 80 GB. Op de laptop is Windows XP geïnstalleerd.

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Computable.nl

    Well-Architected: slim bouwen en beheren in de cloud

    Een paper met concrete handvatten om cloud-architectuur naar een hoger niveau te tillen.

    Meer lezen

    Gebouw TU/e
    ActueelCloud & Infrastructuur

    TU/e vervangt vpn en voegt mfa toe na cyberaanval

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Kort: Eigen ai-assistent Amsterdam, NIS2-manager Atos, DSA-check ACM en…

    Quantum
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Nieuwe Cisco-netwerkchip brengt quantum-internet dichterbij

    kaasschaaf
    ActueelCarrière

    VodafoneZiggo schrapt 400 banen

    cybercrime
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Rijkswaterstaat moet vaart maken met beveiligen van bruggen en sluizen

    Bord van Mediamarkt
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Mediamarkt licht ‘onbeperkte’ cloudopslag van eigen telecommerk toe

    9 reacties op “Altijd en overal werken”

    1. jan Groenen schreef:
      2 maart 2007 om 10:10

      Heb een issue met de KPN-oplossing omdat met de laatste versie van de mobile dashboard ik random een blauw scherm krijg en dan is het einde oefening. Heb nu andere software moeten installeren (HUAWEI) en dan werkt het wel, maar ik vind het raar dat KPN geen verbeterde dashboardversie op de markt brengt.

      Login om te reageren
    2. erik wijngaarden schreef:
      8 maart 2007 om 20:37

      Ik ben erg beniuewd naar die software van Huawei. Welke is dat precies? En werkt dat b.v. ook onder Vista?

      groet,

      erik

      Login om te reageren
    3. Ronald Heinen schreef:
      9 maart 2007 om 15:53

      Op zich is HSDPA goed nieuws. Alleen is in het buitenland werken met zo’n abonnement op dit moment nog erg kostbaar. En daar heb je vaak zo’n mobiele dataverbinding het meest nodig, want in je thuisland heb je meestal een vaste verbinding. Daar moeten de operators dus nog even aan werken, om ook de roaming van het mobiele internet in het Buitenland betaalbaar te maken.

      Login om te reageren
    4. Michiel schreef:
      9 maart 2007 om 16:04

      Heb deze software geinstalleerd (dashboard versie 7.0) maar deze werkt helaas niet onder Vista Home Premium?
      De adapter KPN 710 van (Huawei E620) wordt wel gezien door windows.

      Login om te reageren
    5. Martijn schreef:
      21 maart 2007 om 12:20

      Altijd een verbinding hebben met Internet is inderdaad bijzonder handig. De verwachting is dan ook dat in de toekomst iedereen daar de beschikking over heeft. De kosten zijn op dit moment nog wel een issue, aangezien de onbeperkte abonnementen niet onbegrensd blijken te zijn. Meer daarover op in http://www.telecomlog.nl/de-grenzen-van-flat-fee-of-onbeperkt-gebruik/ Wat betreft mobiel werken in het buitenland heeft Vodafone onlangs een interessante introductie gedaan: http://www.telecomlog.nl/vodafone-flatfee-data-roaming/

      Login om te reageren
    6. Marcel van der Woude schreef:
      29 maart 2007 om 13:37

      Omdat ik al eerder een GPRS-kaart gebruikte en dit te langzaam was, ben ik overgestapt naar de umts van KPN (710). Echter, de verbinding wordt niet gevonden. Dit lukt wel als ik dit op een computer probeer waar nog geen gprs-kaart geinstalleerd is geweest. Ik heb het vermoeden dat er drivers zijn die conflicteren met de drivers van de KPN-kaart. Wie heeft hier ook problemen mee ?

      Login om te reageren
    7. Ronald Heinen schreef:
      30 maart 2007 om 14:53

      Zoals ik in m’n eerdere reactie op dit artikel memoreerde, zijn de roaming tarieven van mobiele data voor het buitenland nog erg duur.

      Echter er is goed nieuws op komst. Ik heb van Vodafone begrepen dat vanaf 23 april een abonnement aangeboden wordt, waarin een beperkte hoeveelheid data in het buitenland tegen hetzelfde tarief aangeboden wordt als het thuisland tarief.

      De toegevoegde waarde van dit soort abonnementen op vast internet is dan natuurlijk meer dan duidelijk. Als je zo’n abonnement afsluit, dan kun je je vaste abonnement opzeggen en kun je met mobiel internet alles wat met een vaste aansluiting mogelijk is (met dezelfde of een hogere snelheid), ook in het buitenland (bijvoorbeeld tijdens zakenreis of de vakantie).

      Login om te reageren
    8. Teun schreef:
      16 april 2007 om 12:18

      Ik heb net een nieuwe laptop, met Vista. Nu had ik al de KPN kaart, met Dashboard. Deze werkte niet met Vista, helaas. Toen ik de klantenservice belde wisten ze me te vertellen dat ik op kpn.com de nieuwste versie kon downloaden.
      Installatie was inderdaad eenvoudig, nu werkt het perfect!
      Ik heb zelf gekozen voor KPN, vanwege de landelijke dekking, ik lees hierover geen bericht hierboven. Mij is verteld dat hier toch wel belangrijke verschillen in zitten.

      Login om te reageren
    9. Frank van Dijk schreef:
      21 juni 2007 om 20:28

      Bij het installeren van het kpn dashboard geeft hij aan dat er geen modem is gevonden zijn er mensen die dat ook hebben gehad? en wat kan ik er aan doen?

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs