Windows versus Windows

Bedrijven houden nog altijd vast aan 2000-versie

Dit artikel delen:

Windows heeft ondanks concurrentie door Linux nog altijd vooral met zichzelf te kampen. Het vijf jaar oude Windows 2000 blijkt nog veel in gebruik bij bedrijven en is dan ook de voornaamste concurrent voor het drieënhalf jaar oude Windows XP.

Bijna de helft van alle bedrijven gebruikt Microsofts oudere besturingssysteem nog, blijkt uit een studie van AssetMetrix. In maart dit jaar had Windows 2000 nog een marktaandeel van 48 procent onder bedrijven, meldt de Canadese marktmonitor. In december 2003 was dat 52 procent. AssetMetrix deed de afgelopen zes kwartalen onderzoek bij tweehonderd bedrijven met in totaal hondervijftigduizend pc's. In kwartalen gemeten zat 2000 in de vierde periode van 2003 op 52,7 procent en in het eerste kwartaal van dit jaar op 46,6 procent.

Nog ouder

Windows XP heeft gedurende die periode behoorlijk terrein gewonnen: van bijna 7 naar ruim 38 procent. Die groei is vooral ten koste van nóg oudere versies gegaan. Zo gingen Windows 95 en 98 tesamen achteruit van 28 naar ruim 4 procent. Windows NT daalde van ruim 13 naar net minder dan 10 procent.
In grote ondernemingen (met meer dan duizend pc's) geniet het inmiddels vijf jaar oude Windows 2000 nog altijd een aandeel boven de 50 procent. AssetMetrix merkt op dat opvolger XP vooral populair is bij kleinere ondernemingen (met twintig tot tweehonderdvijftig pc's). Bij middelgrote ondernemingen (met tweehonderdvijftig tot duizend pc's) liggen 2000 en XP ongeveer gelijk.
De onderzochte bedrijven telden twintig tot vierenvijftigduizend werknemers. Het onderzoeksbureau merkt op dat opwaardering naar XP gedeeltelijk - vooral bij kleinere ondernemingen - gebeurt via pc-vervanging.

Ondersteuning

Eind deze maand vervalt de ondersteuning voor Windows 2000. Het platform gaat dan de fase van uitgebreide (extended) ondersteuning in, die loopt tot 2007. De oudere Windows-versie krijgt nog wel enkele lapmiddelen, maar geen grote verbeteringen zoals de aanstaande versie 7 van webbrowser Internet Explorer. December vorig jaar werd al bekend dat Windows 2000 geen vijfde Service Pack zou krijgen, maar alleen een verzameld (rollup) pakket van patches.
AssetMetrix adviseert gebruikers goed te kijken naar hun vereisten. Eind volgend jaar moet namelijk de volgende versie, codenaam Longhorn, verschijnen. De uitgebreide ondersteuning van 2000 reikt verder. Alsnog opwaarderen naar XP zou een uitrol van Longhorn weer kunnen opschorten.
De ondersteuning voor XP loopt volgens Microsofts lifecycle-overzicht nog zeker tot eind 2006. Microsoft merkt daarbij op dat de algemene ondersteuning loopt tot twee jaar na de lancering van de volgende versie. Longhorn staat op stapel voor eind 2006, waardoor XP nog zeker tot eind 2008 heeft. De uitgebreide ondersteuning loopt tot vijf jaar ná de algemene ondersteuning.

Plannen

Gebruikers moeten nu voor hun Windows 2000-overweging volgens AssetMetrix kijken naar twee factoren: de rol van 2000-clients binnen de organisatie en de desktopinventaris. Eerstgenoemde omvat de leeftijd van de gebruikte pc's, een vereiste van een eigen standaard voor interne ondersteuning en beheer, en een vereiste van een standaard voor externe of bedrijfskritische processen. De tweede factor omvat de pc-vervangingsplannen of -prognoses tot midden 2007 en de huidige bezetting van Windows 2000- en XP-machines.
Begin april dit jaar constateerde AssetMetrix al dat de acceptatie van Service Pack 2 voor Windows XP niet bepaald wil vlotten. Slechts 25 procent van de bedrijven zou dit belangrijke pakket met beveiligingsverbeteringen hebben uitgerold. Microsoft reageerde toen dat dit overeenkwam met eigen schattingen; bedrijven zijn behoedzaam en moeten immers testen.

Opwaarderen

Microsoft worstelt al geruime tijd met het probleem gebruikers te laten opwaarderen. Dit is het eerst en meest duidelijk geworden met applicatiepakket Office, maar treedt nu ook op met besturingssysteem Windows. De softwareleverancier is dan ook overgegaan op een licentiemodel op basis van een abonnementsconstructie (Software Assurance, SA). Het maakt daarbij niet uit wanneer - of zelfs óf - gebruikers opwaarderen; ze betalen voor een periode van drie jaar voor het recht op gebruik van de nieuwste softwareversies.
Een nieuw probleem wat daarbij opdook, was dat Microsoft geen garanties gaf voor het verschijnen van nieuwe versies. De laatste tijd zijn veelbelovende nieuwe versies van grote producten als SQL Server (codenaam Yukon), Visual Studio (Whidbey) en Windows zelf (Longhorn) opgeschort. Sommige bedrijven die voor de drie jaar lopende SA-licentie gingen, voelden zich dan ook bekocht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-06-24T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.